2024. január 30 – február 4. között immár 19. alkalommal került megrendezésre a nemzetközi Agroexpo kiállítás a törökországi Izmirben. A kiállításon a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (Hungarian Export Promotion Agency, HEPA) támogatásával vehettünk részt, több magyar céggel együtt a magyar közösségi standon mutathattuk be tevékenységünket és folytathattunk tárgyalásokat jövőbeli lehetséges partnerekkel. 


agroexpo24-2

A kiállítás jól tükrözte a mezőgazdaság jelentőségét Törökországban: a 11 hektárnyi területen közel 500 belföldi és nemzetközi kiállító mutatkozott be, felölelve a teljes mezőgazdaságot a vetőmagtermesztéstől a szántóföldi növénytermesztés gépein és a takarmányiparon keresztül a tejipari technológiákig.

Az MTKI elsősorban török tejfeldolgozó üzemekkel, tejszövetkezetekkel, tejipari berendezéseket gyártó és forgalmazó cégekkel kereste a kapcsolatot. Törökország a 8. legnagyobb tehéntej termelő országa, az elmúlt évtizedben közel megduplázódott az ország tejtermelése. Ez a növekedés az állattenyésztés és a feldolgozóipar fejlődését is eredményezi, a belföldi igényeket, tudást és fejlett technológiát sokszor a nemzetközi piacokról igyekeznek beszerezni. A tejtermékek hagyományosan népszerűek Törökországban, bármelyik napszakban szívesen fogyasztják a fogások kiegészítőjeként a sűrű joghurtot, a krémfehér és félkemény sajtokat, valamint a hagyományos ayran joghurtitalt. 

Az MTKI kutatás-fejlesztési munkáját és eredményeit, az intézet által fejlesztett tejfeldolgozó technológiákat nemcsak a kiállítás keretein belül mutattuk be. A HEPA Turkey iroda és a Magyarország Főkonzulátusa Isztambuli Külgazdasági iroda munkatársainak segítségével lehetőségünk nyílt ellátogatni a családi vállalkozásban működő Ömür tejüzembe, ahol napi 100 tonna tejből elsősorban joghurtot és sajtot gyártanak. A tejüzemi látogatás során a szakértők között számos technológiai kérdés felmerült, ami jó alapot biztosíthat a jövőbeli együttműködéshez.

Az Ömür tejüzem is tagja a közel kétezer tejtermelő gazdaságot tömörítő Tire Tejszövetkezetnek. A szövetkezet széleskörű szolgáltatásokat biztosít tagjainak: input anyagok koordinált beszerzése, gépbeszerzés támogatása, kedvező kamatozású hitelek nyújtása, tanácsadás, de kiemelt feladata a tagok által termelt tej feldolgozása saját szövetkezeti tulajdonú és egyéb üzemekben. 

agroexpo24-1

A céglátogatások és a kiállítás során zajlott tárgyalások alatt is érződött a török partnerek nyitottsága a magyar vállalkozások, magyar know-how és az együttműködés iránt. Az új piacok mindkét félnek új ismereteket, új kapcsolatokat jelentenek, amelyekből mindenki profitálhat.