A tejkezelés higiéniája, a tejüzemi környezet higiéniájának ellenőrzése és fenntartása, vagy akár a késztermék mikrobiológiai megfelelőségének biztosítása folyamatos feladatot és kihívást jelent valamennyi tejfeldolgozó üzemben, mérettől vagy termékkörtől függetlenül. Sok esetben az üzemi feladatok sokrétűsége, a létszám vagy a munkahelyi folyamatok szervezése nem teszi lehetővé, hogy minden esetben megfelelő mikrobiológiai vagy általános laboratóriumi szakvégzettséggel rendelkező munkatárs vegyen mintát, vagy vizsgálja meg a levett mintát.
A szakértelem vagy a tapasztalat hiánya is lehet az oka annak, ha hibák csúsznak az alapanyag vagy a késztermék mintavételezése közben. Gyakran szembesülünk helytelen megszokott laboratóriumi gyakorlatokkal és tapasztaljuk, hogy egy rövid szakértői konzultáció, a helyes mintavétel és vizsgálati módszer betanítása, a szakember segítségével szerzett gyakorlat jelentős előrelépést eredményez a minták kezelésében, a higiénia biztosításában és a munkatársak magabiztos munkavégzésében.
Az MTKI Kft. rendszeresen segíti partnereit az üzemi-laboratóriumi módszerek helyes alkalmazásában, célzott és hatékony problémamegoldásban.

A széleskörű laboratóriumi ismereteket és a vizsgálatok begyakorlását szakmai képzés, továbbképzés keretében tudják elsajátítani a kollégák. A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karral és az Óvártej Zrt-vel együttműködésben mikrobiológiai laboráns képzés indul Mosonmagyaróváron, online elméleti és 3 napos gyakorlati modullal.
A képzés célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a mikrobiológiai laboratóriumi asszisztensi feladatok elméleti hátterével és gyakorlati tudnivalóival, ismerjék az általános alap mikrobiológiai laboratóriumi munkafolyamatokat, technikákat és a hozzájuk kapcsolódó berendezéseket, eszközöket. Fontos eleme a képzésnek a mintavételi, mintakezelési és -előkészítési, valamint feldolgozási technikák elsajátítása.
Az általános laboratóriumi gyakorlati modul során a résztvevők megismerik a klasszikus tenyésztéses és molekuláris biológiai, valamint immunológiai folyamatok alapvető módszertani hátterét és elsajátítják a helyes laboratóriumi gyakorlatot.
A tejipari mikrobiológiai gyakorlati modul speciális tejmikrobiológiai ismeretek és hozzájuk kapcsolódó alap rutin diagnosztikai metódusok elsajátítását biztosítja. A fejési higiéniai ismeretektől kezdve a nyerstej átvétel mikrobiológiai kérdései, a kimutatási technikákon keresztül a tejipari üzemi higiéniával is foglalkoznak a képzésben résztvevők, valamennyi ismeretet a témában nagy elméleti tudással és szakmai gyakorlattal rendelkező szakemberek mutatják be és tanítják. További információ a https://felveteli.sze.hu/mikrobiologiai-laborans oldalon található, laboratóriumi vizsgálatokkal, tanácsadással kapcsolatos kérdéseket az adminisztracio@mtki.hu e-mail címen várják az MTKI Kft. munkatársai.