Milyen a textúrája?

A friss Asiago fehér vagy halványsárga színű, vékony héjjal és kis, szabálytalan lyukakkal. Közepes állagú, mint egy kemény piskóta, enyhén tejes ízű, vajas aromájú. Az érlelt Asiago halványsárgától a borostyánsárgáig terjedő színű, tömör vagy kemény textúrájú. Diós és csípős illata van, erős ízzel.

Honnan származik?

Az Asiago egy tehéntejből készült sajt, amelyet csak az Asiago-fennsíkon állítanak elő, a Veneto lábánál, Olaszországban. Vicenza és Trento tartományban a sajtkészítés hagyománya több mint ezeréves múltra tekint vissza. Hagyományosan juhtejből, de ma már nem pasztőrözött tehéntejből készítik. 1996-ban megkapta az OEM státuszt.

Hogyan készül?

Az Asiago két kategóriába sorolható a felhasznált tej típusa és a sajt érlelési ideje alapján. A friss Asiago teljes tejből, míg az érlelt Asiago teljes és sovány tej keverékéből készül. Mindkét esetben a tehéntejet 35 °C-ra melegítik, majd hozzáadják az oltót, hogy alvadék képződjön. A túrót ezután összegyúrják, és magasabb hőmérsékleten főzik tovább (körülbelül 40-46 °C). A friss Asiago esetében a sajtot sózzák és préselik, két napig szárítják, két napig sós lében áztatják, majd körülbelül egy hónapig szárazon érlelik. Az érlelt Asiago esetében az alvadékot formákba helyezik, és többször megforgatják, amíg kiüríti a savót. A sajtot ezután vagy sós lében áztatják, vagy sóval bedörzsölik, és néhány hónaptól két évig érlelik. 

Asiago2
Asiago3

Mivel érdemes fogyasztani?

Az Asiago önmagában is kiváló könnyű harapnivalóként, vagy gyümölcsökkel és diófélékkel, például dióval és szárított sárgabarackkal, esetleg mézzel. Jól olvad, ezért szeretjük kenyérre reszelni és aranysárgára sütni. Tökéletes kiegészítője egy nyári salátának, és remek feltét a sült halhoz. Fogyasszon mellé egy pohár bort, például rizlinget, sauvignon blanc-t, pinot gris-t, cabernet sauvignont vagy a syrah-t. Gyümölcssörökkel és almaborokkal, valamint pilsnerekkel és pale ale-ekkel is remek párosítás.