A sajtok hatalmas és változatos világában van valami megnyugtató és káprázatos az Asiagoban. Ez a félkemény olasz sajt gazdag történelemmel, egyedi ízprofillal és lenyűgöző tápanyagtartalommal rendelkezik. Az Asiago két kategóriába sorolható a felhasznált tej típusa és a sajt érlelési ideje alapján. A friss Asiago teljes tejből, míg az érlelt Asiago teljes és sovány tej keverékéből készül. Mivel ez a sajt rendkívül sokoldalú, még a legnagyobb sajtrajongók sem tudják pontosan meghatározni, milyen íze van. Az friss Asiago enyhe íze miatt számtalan ételhez felhasználható. Leginkább a parmezán édesebb, finomabb rokonaként képzelheti el. Az érett Asiago íze és illata a hosszú érlelés során megváltozik és intenzívvé, csípőssé válik.


A SAJT EREDETE

Az Asiago egy tehéntejből készült sajt, amelyet csak az Asiago-fennsíkon állítanak elő Olaszországban. Vicenza és Trento tartományban a sajtkészítés hagyománya több, mint ezeréves múltra tekint vissza. Az Asiago sajt legkorábbi írásos említése a 10. századból származik. A 15. századra az olasz konyha alaptermékévé vált. A sajtot olasz bevándorlók terjesztették el az Egyesült Államokban az 1920-as években, és a 20. század végén és a 21. század elején vált igazán népszerűvé. Hagyományosan juhtejből, de ma már nem pasztőrözött tehéntejből is készítik. 1996-ban megkapta az OEM státuszt, ami azt jelenti, hogy a terméket csak akkor tekinthetjük eredetinek, ha a származási területén gyártják. 

Asiago2
Asiago3

A SAJT JEGYEI:

 • ÍZE: a friss változat enyhén édes, tejes, míg az érettebb változata erős, diós, robusztus, enyhén kesernyés ízű
 • ILLATA: visszafogott, vajas, amely az érlelés során egyre csípősebb lesz
 • SZÍNE: fehér vagy halványsárga, hosszabb érlelésnél borostyánsárga
 • ÁLLAGA: félkemény, vékony héjjal és kis, szabálytalan lyukakkal, míg érettebb változata tömör, kemény textúrájú lyukak nélkül. Kérge kemény és vastagabb.
 • FELHASZNÁLT TEJ: nyers tehéntej
 • SZÁRMAZÁSI HELYE: Olaszország
 • VÁLTOZATAI: 

Asiago Pressato
Ez egy friss Asiago, amelyet teljes tehéntejből készítenek és körülbelül 40 napig érlelnek. A végeredmény egy puha, vajas, fehér vagy törtfehér színű sajttészta, rugalmas kéreggel és sima állaggal.

Asiago d’Allevo
Az Asiago d’Allevo sovány tej és teljes tej keverékéből készül. A friss típushoz képest omlós állaga van és hosszabb ideig érlelődik. Ennek a sajtnak az érlelési időtől függően további változatai léteznek: 

 • Asiago Mezzano: A mezzano körülbelül 3-8 hónapig érlelődik. Szalmaszínű, enyhén édeskés ízű, rugalmas állagú.
 • Asiago Vecchio: A Vecchio körülbelül 9-18 hónapig érlelődik, kemény, szalmaszínű, íze keserű.
 • Asiago Stravecchio: A Stravecchio több mint 18 hónapig érlelt. Nagyon kemény és szemcsés, borostyánszínű, íze keserű és fűszeres.
 • ÉRLELÉSE: 1 hónap vagy 6-24 hónap

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

Az Asiago önmagában is kiváló könnyű harapnivaló, de gyümölcsökkel, diófélékkel és szárított sárgabarackkal, esetleg mézzel is remek fogás. A friss változat finomabb és édesebb, tökéletes szendvicsekbe vagy szószokba olvasztva, míg az érlelt változat kemény és robusztus, ideális rizottóra, tésztákra vagy levesekre reszelve.

Italok:

Fogyasszon mellé egy pohár bort, például rizlinget, sauvignon blanc-t, pinot gris-t, cabernet sauvignont vagy a syrah-t. Gyümölcssörökkel és almaborokkal, valamint pilsnerekkel és pale ale-ekkel is remek párosítás.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.