Az MTKI és a tevetej
Az MTKI a tevetejjel kapcsolatos kutatásait 2012-ben kezdte meg egy dubai, az intenzív tevetartásra, tevetej termelésre és tevetej alapú termékek előállítására szakosodott céggel együttműködésben. A kutatások gyakorlati eredménye, hogy az intézet kidolgozta a tevetej por gazdaságos előállításának protokollját a porlasztva szárításos eljárásra alapozva, valamint a fejlesztési eredményeként, a mikroszűréses technológiai eljárással megkétszereződött a pasztőrözött tevetej eltarthatósági ideje.
A kutatás-fejlesztéssel és az immár évtizedes tapasztalattal megszerzett szaktudás a világon jelenleg egyedülálló, egy olyan iparágban, ami kiemelten magas innovációs potenciállal rendelkezik, és magas hozzáadott értékű termék előállítására alkalmas.
A tevefélék jelentőségét jól mutatja, hogy az ENSZ 2024-et a Tevefélék Nemzetközi Évének (International Year of Camelids) nyilvánította. Ezzel rávilágít arra, hogy a tevefélék több mint 90 országban háztartások millióinak megélhetése szempontjából kulcsfontosságúak. A tevefélék hozzájárulnak az élelmiszerbiztonsághoz, a táplálkozáshoz és a gazdasági növekedéshez, valamint erős kulturális jelentőséggel bírnak a helyi közösségek számára.
Teve tenyésztő és tevetej feldolgozó kiválósági központ Csádban
Az MTKI részt vesz az afrikai kontinensen egyedülálló Teve Tenyésztő és Tevetej Feldolgozó Kiválósági Központlétesítésében, amelynek célja a magyar tudás hasznosítása, a magyar tudományos jelenlét biztosítása Csádban. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) által koordinált projektben az MTKI elsődleges feladata a tevetej kezelés és feldolgozás helyi kereteinek és lehetőségeinek megvizsgálása, közreműködés a Kiválósági Központ tevetej-feldolgozó üzemének kialakításában. Kiemelt szerepünk lesz a tevetej feldolgozás technológiájának megtervezésében és a gyártás beindításában.
A projekt keretében június elején munkatársaink helyzetfelmérő szakmai úton vettek részt Csádban, ahol megbeszéléseket folytattak a Mezőgazdasági Termelés- és Iparfejlesztésért felelős Miniszterrel, az Állattenyésztési Miniszterrel, valamint az élelmiszer-biztonságot ellenőrző CECOQDA intézet igazgatójával.
Dr. Szafner Gábor, az intézet K+F vezetője az MTV Híradó interjúban kiemelte: „A tevetej különleges tejféle, teljesen más a fehérjeösszetétele, mint a szarvasmarha tejnek. Európában kuriózum, és az ebből készült különleges termékek a legmagasabb szintű terméket jelentik.”
A Kiválósági Központ hosszú távú célja, hogy önfenntartó szervezetként működjön, továbbá az intenzív állattartás beindításával, a tevetej feldolgozásával és hosszabb eltarthatóságú élelmiszer termékek előállításával mintaként szolgáljon az afrikai térségben más országok, akár a helyi élelmiszer-ellátást támogató nemzetközi segélyszervezetek vagy befektetők számára.