A Bocconcini kicsi, kerek formájú, jellemzően koktélparadicsom méretű sajt. Fehér színű, felülete sima, kéreg nélküli és fényes, állaga lágy. A Bocconcini nagyon enyhe, friss illatú, a friss tejhez vagy tejszínhez hasonló, nincs erős vagy csípős szaga, ami sok friss sajtra jellemző. Íze nem túl erős vagy elsöprő, finoman édes, tejes ízű. Készítése során az alvadékot addig melegítik, amíg nyújtható állagot érnek el, ez a pasta filata néven ismert eljárás adja a Bocconcini jellegzetes textúráját. Amikor a túró már rugalmas, kinyújtják és simára gyúrják, majd kis golyókat formáznak belőle. Végül a sajtgolyókat hideg vízbe merítik, hogy megtartsák formájukat, majd sós lében áztatják, amely ízt ad és természetes tartósítószerként is működik. A Bocconcinit jellemzően tejsavóban vagy vízben tárolják és értékesítik a frissesség megőrzése érdekében, akárcsak a mozzarellát.


A SAJT EREDETE

A „bocconcini” szó az olasz „boccone” szóból származik, amely falatot jelent. A nevét kis gömbölyű formájáról kapta. Hagyományos módszerekkel (vízibivalytejjel) még mindig Nápoly, Caserta és Salerno tartományokban készítik. A Bocconcini sajtot korábban kizárólag bivalytejből készítették, napjainkban vízibivaly és tehéntej keverékéből, valamint kecsketejből is készítik. A kecsketej felhasználásával készült Bocconcino Di Langa héja sima, világos. Fiatalon ez a sajt rugalmas textúrájú, érleléssel szilárdabbá válik, amihez édes és kecskeíz társul.

Bocconcini2
Bocconcini3

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: enyhén édes, tejes,
  • ILLATA: enyhe, friss illatú, tejes
  • SZÍNE: hófehér
  • ÁLLAGA: lágy
  • FELHASZNÁLT TEJ: hagyományosan vízibivalytej, de készülhet tehén- vagy kecsketejből is
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Olaszország
  • VÁLTOZATAI: klasszikus (golyó formájú) és con lacetto (csepp alakú, szalaggal átkötött)
  • ÉRLELÉSE: rövid, 2-4 nap

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

Enyhe íze miatt sokoldalúan felhasználható, gyakran használják salátákhoz, például a hagyományos olasz caprese salátához, pizza feltétként vagy tésztaételekhez.

Italok:

Párosítsa a Bocconcinit olyan fehérborokkal, mint a sauvignon blanc és a merlot.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.