Milyen a textúrája?

Krémes, puha textúrájú, lágy érlelésű halványsárga sajt földes, édeskés, gombás ízjegyekkel, némi savanykás utóízzel és fehérpenészes kéreggel. Szilárdabb állagú és valamivel intenzívebb ízvilágú, mint a Brie.

Honnan származik?

A normandiai Camembert a szülőhelye, állítólag Marie Harel sajtkészítő műhelyében látta meg a napvilágot 1791-ben, aki nyers tehéntejből állította elő. A legenda szerint Marie egy apáttól kapta a tippet arra, hogyan készítsen a briehez hasonló sajtot. Ma már a camembert sajtok jelentős részét pasztőrözött tejből készítik.

Hogyan készül?

Hasonlóan a briehez, a tehéntejhez az oltóenzimes alvasztás során, de még az alvadás előtt erjesztőkultúra kerül. Alvadás után feldarabolják, formába öntik, a felesleges savót eltávolítják, ezután pedig sófürdőben fürdetik. Polcra pakolva érlelik, és a legalább 4 hetes érlelés során rendszeresen megforgatják, hogy a szép fehér kéreg egyenletes legyen.

Camembert
Camembert

Mivel érdemes fogyasztani?

Egyen hozzá diót, mártsa mézbe, igyon meg mellé egy pohár fehérbort, vagy sütőben megolvasztva mártogasson belé sós kekszet, gyümölcsöt vagy zöldséget. Ajánlott szobahőmérsékleten fogyasztani, vegye ki a hűtőből legalább egy fél órával korábban!