A camembert Franciaország egyik legikonikusabb sajtja. Ez a zamatos, vajas, virágos héjú tehéntejes sajt akár sajtdeszkán tálalva, akár leveles tésztába sütve is finom. Krémes, puha textúrájú, lágy, halványsárga sajt földes, édeskés, gombás ízjegyekkel, némi savanykás utóízzel és fehérpenészes kéreggel. Szilárdabb állagú és valamivel intenzívebb ízvilágú, mint a Brie. Polcra pakolva érlelik, és a legalább 4 hetes érlelés során rendszeresen megforgatják, hogy a szép fehér kéreg egyenletes legyen.


A SAJT EREDETE

A camembert sajt Normandiából, konkrétan Camembert faluból származik. A történelmi feljegyzések a camamberti sajt első említését a 18. század elejére datálják. Az egyik legenda szerint Marie Harel farmer találta fel a sajtot a francia forradalom idején. Ez az eredeti Camembert hivatalosan Camembert de Normandie néven ismert, amely 1983-ban kapott oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) az Európai Uniótól. Ez azt jelenti, hogy csak a Normandia egyes részein, legalább 50%-ban normandai tehenek nyers tejéből készült sajtok készíthetők. Camembert de Normandie néven kerül forgalomba. A „camembert” általános kifejezés azonban minden enyhe, puha, kis formátumú virágos kérgű sajtot leír, függetlenül attól, hogy hol gyártják. Ma már a camembert sajtok jelentős részét pasztőrözött tejből készítik.

A camembert elterjedését nagyban segítette, hogy 1890-ben M. Ridel mérnök megalkotta a fadobozt, amelyben a sajtot szállították. Így már jóval nagyobb távolságra juthatott el a sajt sértetlenül. Ma is ilyen fadobozokban kerül a boltok polcaira.

Mielőtt a sajtkészítők értették volna a sajton élő gombákat szaporodását, a Camembert kéreg színe a véletlen műve volt, leggyakrabban kékesszürke, barna foltokkal. A 20. század elejétől a kéreg gyakrabban vált tiszta fehérré, de csak az 1970-es évek közepétől vált szabványossá a tiszta fehér kéreg.

Camembert
Camembert

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: édeskés, földes, gombás, enyhén csípős
  • ILLATA: enyhén földes, gombás
  • SZÍNE: halványsárga, virágos kérgű (fehér, pelyhes héj)
  • ÁLLAGA: lágy, puha
  • FELHASZNÁLT TEJ: eredetileg nyers tehéntej, manapság pasztőrözött tehéntej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Franciaország
  • VÁLTOZATAI: nincs
  • ÉRLELÉSE: rövid, 3-4 hét

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

Egyen hozzá diót, mártsa mézbe, vagy sütőben megolvasztva mártogasson belé sós kekszet, gyümölcsöt vagy zöldséget. Ajánlott szobahőmérsékleten fogyasztani, vegye ki a hűtőből legalább egy fél órával felhasználás előtt!

Italok:

Keressen száraz, szénsavas italokat, hogy kiemelje enyhe, tejes ízét és ellensúlyozza gazdag, krémes textúráját. A pezsgő, a prosecco és a pezsgő fehérbor vagy pezsgő rozébor mind kiváló választás, csakúgy, mint a szénsavas ginkoktélok, mint a gin tonic vagy a French 75. Alkoholmentes párosításhoz próbálja ki a gyümölcsös szénsavas üdítőket vagy a bodzavirág limonádét.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.