Milyen a textúrája?

A Cotija sajt mexikói eredetű, félkemény, fehér vagy piszkosfehér színű, omlós, morzsalékony, tehéntejből (vagy zebuval keresztezett tehén tejéből) készült sajt. A fiatal Cotija sajt ízprofilja hasonló az enyhe fetához, míg az érleltebb verzió (Anejo) ízében jobban hasonlítható az érlelt sajtokhoz, például a parmezánhoz. 

Honnan származik?

A Cotija sajt a Michoacán állambeli Cotija de la Paz városából származik, közel 400 évvel ezelőttről. Ez Mexikó egyik leghíresebb sajtja, időnként a mexikói parmezán néven is emlegetik.

Hogyan készül?

A Cotija sajtot úgy állítják elő, hogy a felmelegített tehéntejhez oltót adnak, ami a tej megalvadását eredményezi. Ezután a túrót apró darabokra vágják, és addig főzik, amíg el nem éri a megfelelő állagot. Az alvadékot ezután sózzák és formákba préselik, ahol 3 hónapig, míg a Cotija Anejo esetében akár 2 évig is érlelődik. Az érlelési folyamat adja a Cotija sajtnak jellegzetes ízét és omlós állagát. Általában kis kerekekben vagy darabokra morzsolva árusítják.

Cotija3
Cotija2

Mivel érdemes fogyasztani?

Nem meglepő módon ezt a sajtot gyakran használják mexikói ételek, például tacók, enchiládák, rakott ételek, saláták és levesek feltéteként. A legnépszerűbb felhasználási módja az Elotes vagy a mexikói utcai kukorica készítése. Az Elotes egy grillezett kukoricacsutka, amelyet általában majonéz, chili por, limelé és Cotija sajt keverékével borítanak be. A sajt sós, csípős ízt ad az ételnek, amely kiegyensúlyozza a kukorica édességét. A Cotija melegítéskor megpuhul, de nem olvad meg. Friss gyümölcsökhöz is jól passzol, például görögdinnyéhez és mangóhoz. Ehhez a sós sajthoz a habzóbort, a könnyed fehéreket és a rozékat ajánljuk.