Milyen a textúrája?

Állaga szemcsés, lágy, íze nem különösebben karakteres. Hasonlít a túróhoz, de sokkal selymesebb, miközben nem krémes, hanem csupa pici golyócskából áll. A ricottához vagy a mascarponéhoz hasonlóan a cottage cheese is friss sajt, vagyis nem érlelik.

Honnan származik?

A California Milk Advisory Board szerint a bevándorlók hozták Amerikába a friss sajtkészítés hagyományát, és egyesek úgy vélik, hogy a cottage cheese volt az egyik első sajt, amelyet Amerikában készítettek. A cottage cheese az 1950-es években divatos diétás élelmiszerré vált. Az 1960-as években továbbra is népszerű volt, és a hírek szerint Richard Nixon utolsó étkezésének része volt, mielőtt bejelentette lemondását. A cottage cheese az 1970-es években volt a legnépszerűbb az Egyesült Államokban, azonban a fogyasztása csökkent az elmúlt évtizedekben, különösen más tejtermékekhez, például a joghurthoz képest.

A névben szereplő „cottage” (kunyhó) rész valószínűleg arra utal, hogy ezt a fajta sajtot sokat készítették vidéki otthonokban, ahol könnyebb volt tejhez jutni. A cottage cheese más sajtokhoz képest nagyon könnyű elkészíteni, és sokkal kevesebb feldolgozást igényel, hogy elérje a kívánt végső formát.

Hogyan készül?

A sajtkészítők tejsavas indítót adnak a tehéntejhez, majd az alvadékot lecsepegtetik, de nem préselik, így a savó egy része megmarad és megtartja a nedvességet. Egy speciális eljárásnak köszönhetően a készítés során a tejből apró gömböcskék, borsszemnyi kis sima felületű göbök állnak össze. A túrót általában megmossák, hogy csökkentsék a savasságot, majd öntetként tejszínt adnak hozzá, ez adja a cottage cheese tejes ízét. Többféle tejből készül (teljes vagy zsírszegény is működhet), ezért különböző zsírtartalommal kapható. A cottage cheese otthon is könnyen elkészíthető, a recept nagyon hasonló a paneer sajtéhoz. A paneer annyiban különbözik, hogy a végeredményt még melegen szétnyomják masszává, megsózzák és sajttömbbé préselik, míg a cottage cheese esetben az alvadékot feldarabolják, hideg vízzel átöblítik és egy kevés tejszínt kevernek hozzá.

Cottage2
Cottage3

Mivel érdemes fogyasztani?

A cottage cheese kiválóan felhasználható sajtlevesek, mártások, sajt- és túrótorták elkészítéséhez, salátákhoz, húsételekhez és süteményekhez is. Az alacsony, 15% alatti zsírtartalmu változat a diétások körében is népszerű. Bármely hipermarketben beszerezhető tégelyes csomagolásban.