Milyen a textúrája?

A Gamalost textúrája kemény, sűrű, nedves és általában szemcsés. A MucorRhizopus és Penicilliumpenészgombákkal érlelt sajt héja barnás, a pástétom barnássárga, kék és zöld árnyalattal. Íze és illata meglehetősen savanyú, csípős ízű, némileg hasonlít a kék sajtokhoz.

Honnan származik?

A Gamalost (más néven Gammelost vagy Gammalost) egy jellegzetes norvég sajt, amelyet sovány tehéntejből készítenek. Története Norvégiában a viking korszakig vezethető vissza. Alapélelmiszer volt a vikingek számára, akik tápértéke és hosszú eltarthatósága miatt fogyasztották. A középkorban ez az egyedülálló érlelt sajt luxuscikknek számított, és gyakran használták adók és bérleti díjak fizetésére, valamint gyógyító tulajdonságai és a férfiak szexuális képességét fokozó hatása miatt is magasztalták (ez persze nem bizonyított). A gamalost szó norvégul „régi sajtot” jelent, ami a hagyományos gyártási folyamatra utal. Mivel az előállítása rendkívül munkaigényes folyamat, az egykor a norvég étrend alapanyagaként szolgáló sajt ma már nem készül tömegesen, rendkívül ritkán találni Norvégián kívül. Minden évben Gamalost fesztivált (Gamalostfestivalen) rendeznek Vik in Sognban a nyár beköszöntével.

Hogyan készül?

A viking időkben, amikor a sajtot a hegyi gazdaságokban készítették, nagyon sokáig tartott az érlelés. A lefölözött tehéntejet hagyták megsavanyodni, felmelegítették, majd a túrót szövettel bélelt fadobozokba rakták, kiszáradt mocsári fűbe csomagolták, és megkezdődött az érlelési folyamat. Minden második nap, több hónapon át kézzel dörzsölték a sajtot, hogy a baktériumok egyenletesen elterjedjenek. Karácsonyra a sajt barnás arany színűvé ért, és már fogyasztható volt. Manapság ugyanazokat a termelési elveket alkalmazzák, de a jól felszerelt modern tejüzemben az öregedési folyamat a töredékére csökkent. Napjainkban a Gamalost elkészítéséhez tejsavas startert adnak a sovány tehéntejhez. Több napos savanyítás után a tejet lassan felmelegítik, majd az alvadékot szétválasztják és formákba préselik. A formákból való kiemelés után a sajt felületére penészt juttatnak, amelyet a hagyományos módszerrel, kézzel bedörzsölnek. A sajtot ezután négy-öt hétig hagyják érlelni.

Gamalost2
Gamalost3

Mivel érdemes fogyasztani?

Sötét kenyérrel tálaljuk vajjal, tejföllel, áfonyával, friss gyümölccsel vagy gyümölcslekvárral. Füstölt húsokhoz, pácolt zöldségekhez és gyümölcsökhöz is jól passzol. Ajánlott ginnel vagy erős sörrel párosítani.