Milyen a textúrája?

A Herve sajt négyzet alakú, halványsárga, gyakran a narancssárgától a barnásig terjedő kéregbe burkolózva, ami további összetettséget ad ízprofiljához. Illata meglehetősen erős, íze robusztus, enyhén édes, csípős, kiegészítve krémes és ragacsos állagát.

Honnan származik?

A belga Liège tartomány buja dombjai között évszázadok óta csendesen érlelődik e becses finomság. A Herve egy puha, mosott kérgű szerzetesi sajt, amelyet nyers vagy pasztőrözött tehéntejből állítanak elő, és a 13. századból származik. Nevét Herve ősi városáról kapta, amely Pays de Herve központjában található. Ez a régió a sajt előállításának és érlelésének földrajzi területe. A 16. században a Herve-fennsík vidékén a búza exportját V. Károly császár rendelete tiltotta meg. A vidék parasztjai, akik már nem tudták a terményt exportálni, gazdálkodásuk átalakításával tejtermelésre tértek át. A parasztoknak olyan terméket kellett előállítaniuk, amely sokáig érlelődött, hogy olykor távoli helyekre is el tudják szállítani. Így elkészítették a Herve sajtot, amelyet akkoriban fizetőeszközként is használtak. A 17. században a Herve sajt hercegi ajándék volt, amelyet többek között a megszálló tiszteknek ajánlottak fel, hogy elnyerjék kegyelmüket. Napjainkban is ez az egyik legnépszerűbb sajt Belgiumban. 1996-ban OEM státuszt kapott.

Hogyan készül?

A Herve sajt friss helyi tehéntejből készül, amelyet lassan felmelegítenek az oltóanyag hozzáadása előtt. A kapott alvadékot nagyon apró darabokra darabolják, és a savó egy részét lecsepegtetik. Ezt követően az alvadékot a jellegzetes négyzet alakú formákba öntik, ahol egy éjszakán át préselés nélkül lecsepegtetik. Másnap a sajtokat sós fürdőben leöblítik, majd hagyományosan a hervei vidék pincéiben érlelik, ahol állandó a hőmérséklet és a páratartalom. Ezalatt söroldatban mossák és hetente kétszer megforgatják, 4-6 héten keresztül. Az érlelés hosszától függően a Herve kétféle változatban kapható. A Le Herve Doux egy lágyabb, édesebb sajt, amelyet legfeljebb 4 hétig érlelnek, míg a finomított Le Herve Piquant legalább 2 hónapig érlelik, hogy kifejlődjön csípős aromája és erősebb, sósabb íze.

Herve2
Herve3

Mivel érdemes fogyasztani?

A rusztikus bagettek, a teljes kiőrlésű kenyerek és kekszek remek kísérői a sajtnak. Az olyan gyümölcsök, mint az alma, körte és a szőlő, egyensúlyban tartják a sajt erős ízét természetes édességükkel. A diófélék, például a dió és a mandula kellemes ropogást adnak, és kiegészítik a sajt földes jegyeit. Legjobb választás mellé egy pohár belga sötét sör, de a száraz, fehérborok, mint például a sauvignon blanc vagy a chardonnay is remek kontrasztot alkotnak savasságukkal és gyümölcsösségükkel.