Honnan kapja a sajt a színét?
Az élelmiszeriparban a színeknek igen erős vásárlásösztönző hatása lehet, így a polcon sorakozó termékek közül gyakran nyúlunk azokhoz, amelyeknek erőteljesebb a színük.
Az élelmiszeriparban a színeknek igen erős vásárlásösztönző hatása lehet, így a polcon sorakozó termékek közül gyakran nyúlunk azokhoz, amelyeknek erőteljesebb a színük.
Az ember történelmében több évezredes hagyománya van a sajtkészítésnek, melynek kulcsfontosságú segédanyaga az édes alvasztáshoz szükséges oltóenzim.
A tejtermelésen belül az ÜHG-k kibocsátása számos tevékenységből eredhet, amelyek „a bölcsőtől a sírig” terjednek (azaz a takarmányozástól a hulladékkezelésig).
Egyre több egészségtudatos fogyasztó fordul a tejtermékek, mint a fehérjék és tápanyagok fontos forrásai felé, és fogyasztják a tejtermékeket mindennapos szokásként naponta több alkalommal.
Napjainkban mind a tejtermelők, mind pedig a fogyasztók részéről egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az úgynevezett A2-tejek iránt.
A Codex Alimentarius szerint a joghurt olyan savanyított tejtermék, mely Streptococcus thermophilus és Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus szinbiotikus baktériumtörzsek által fermentált tej felhasználásával készül.
A MTKI és a Természettudományi Kutatóközpont 2022. június 17-én SAFEMILK „Innovative technology in milk safety” címmel közös projekt rendezvényt szervezett.
Új kutatás-fejlesztési és innovációs központot, kísérleti üzemet és laboratóriumot épít a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Mosonmagyaróváron.
A fermentált élelmiszerek és italok évezredek óta léteznek, de az egészséges életmódot és természetes termékeket kereső fogyasztók megújult érdeklődésének örvendenek.
A sajt érése felgyorsítható, hogy gyorsabban piacra kerülhessen, vagy lelassítható, hogy tovább álljon a polcon. Ez természetes módon történik, de ehhez tudomány kell.
A tejelő szarvasmarhák Prototheca algafajokkal történő fertőződése világszerte növekvő tendenciát mutat.
A mikrobiom a baktériumok és más mikrobák ökoszisztémája, amelyek rajtunk és bennünk élnek, és segítenek támogatni és fenntartani egészségünket.
A zöld tea világszerte népszerű összetevője az étrend-kiegészítőknek, meleg és hideg italoknak és a testápolási termékeknek.
A „legzöldebb zöld tea” az egyetlen tea, amelyet vízzel elkeverve teljes egészében megiszunk. Élénkzöld színét a magas klorofilltartalomnak köszönheti.
A stresszes életforma, az egészségtelen táplálkozás és az antibiotikumok túlzott alkalmazása idővel csökkenteni fogják a bélmikroflóra sokszínűségét.
Az egyre növekvő kereslet a pasta filata termelésére is katalizátorként hat, amely a legnagyobb, leggyorsabban növekvő szegmens a sajtgyártáson belül.
A szerzők dolgozatukban rövid szakirodalmi áttekintést adnak a tejben megtalálható biológiailag aktív peptidekről és az egészség megőrzésében, az egyes betegségek megelőzésében játszott esetleges szerepükről.
A környezetben megtalálható mikroszkopikus algák (a protothecák) által okozott megbetegedésekről már a múlt század közepén beszámoltak.
Rövid összefoglaló a Saccharomyces Boulardii CNCM I-1079 azonosítóval ellátott törzsünkről.
Az Engevita® termékek prémium, teljes értékű, tenyésztett, inaktivált tápanyagélesztők, ideálisak közvetlen fogyasztásra természetes étrend-kiegészítőként vagy funkcionális élelmiszer-összetevőként.
Az egészséges csontozat és fogak fenntartásában, de az immunrendszer megfelelő működését is segíti. Szükség van rá a kalcium és a foszfor normál felszívódásához, valamint hasznosulásához is, így a vér normál kalciumszintjének fenntartásához is hozzájárul.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága 2021. szeptember 21–22-én a „Tejipari szakmai gyakorlati napok” keretében ismét megtartotta „Oltós alvasztású termékek” elnevezésű programját kezdő szinten.
A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (MTKI Kft.) élen jár a membránszeparáció (mikroszűrés, ultraszűrés, nanoszűrés, reverz ozmózis) tejipari alkalmazására végzett eljárások kifejlesztésében.
A Tejgazdasági Szemle 2018. novemberi kiadásában megemlékeztünk a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet 1903-ban történt alapítását követő 90 év legemlékezetesebb mérföldköveiről.
Magyarország egyik legpatinásabb élelmiszeripari kutató-fejlesztő és szolgáltató intézete, amelynek célja a tejgazdaság, a tejtermelés, illetve a minőségi tejtermékek előállításának fejlesztése, valamint az élelmiszer-minőség és az élelmiszer-biztonság folyamatos erősítése.
A végére értél
A végére értél