Honnan kapja a sajt a színét?

Honnan kapja a sajt a színét?

Az élelmiszeriparban a színeknek igen erős vásárlásösztönző hatása lehet, így a polcon sorakozó termékek közül gyakran nyúlunk azokhoz, amelyeknek erőteljesebb a színük.

A tejtermelés szerepe a klímaváltozásban

A tejtermelés szerepe a klímaváltozásban

A tejtermelésen belül az ÜHG-k kibocsátása számos tevékenységből eredhet, amelyek „a bölcsőtől a sírig” terjednek (azaz a takarmányozástól a hulladékkezelésig).

A joghurt, mint az egészséges életmód része

A joghurt, mint az egészséges életmód része

Egyre több egészségtudatos fogyasztó fordul a tejtermékek, mint a fehérjék és tápanyagok fontos forrásai felé, és fogyasztják a tejtermékeket mindennapos szokásként naponta több alkalommal.

Gyakori kérdések a joghurtról

Gyakori kérdések a joghurtról

A Codex Alimentarius szerint a joghurt olyan savanyított tejtermék, mely Streptococcus thermophilus és Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus szinbiotikus baktériumtörzsek által fermentált tej  felhasználásával készül.

Fermentált élelmiszerek és probiotikus baktériumok

Fermentált élelmiszerek és probiotikus baktériumok

A fermentált élelmiszerek és italok évezredek óta léteznek, de az egészséges életmódot és természetes termékeket kereső fogyasztók megújult érdeklődésének örvendenek.

A megfelelő sajt a megfelelő ütemben

A megfelelő sajt a megfelelő ütemben

A sajt érése felgyorsítható, hogy gyorsabban piacra kerülhessen, vagy lelassítható, hogy tovább álljon a polcon. Ez természetes módon történik, de ehhez tudomány kell.

A jó baktériumok fontos szerepe mikrobiomunkban

A jó baktériumok fontos szerepe mikrobiomunkban

A mikrobiom a baktériumok és más mikrobák ökoszisztémája, amelyek rajtunk és bennünk élnek, és segítenek támogatni és fenntartani egészségünket.

Zöld tea a fenntarthatóság jegyében

Zöld tea a fenntarthatóság jegyében

A zöld tea világszerte népszerű összetevője az étrend-kiegészítőknek, meleg és hideg italoknak és a testápolási termékeknek.

MATCHA – a japán teaszertartás teája

MATCHA – a japán teaszertartás teája

A „legzöldebb zöld tea” az egyetlen tea, amelyet vízzel elkeverve teljes egészében megiszunk. Élénkzöld színét a magas klorofilltartalomnak köszönheti.

Biológiailag aktív peptidek a tejben

Biológiailag aktív peptidek a tejben

A szerzők dolgozatukban rövid szakirodalmi áttekintést adnak a tejben megtalálható biológiailag aktív peptidekről és az egészség megőrzésében, az egyes betegségek megelőzésében játszott esetleges szerepükről.

Mikroszkopikus algák okozta tőgygyulladás

Mikroszkopikus algák okozta tőgygyulladás

A környezetben megtalálható mikroszkopikus algák (a protothecák) által okozott megbetegedésekről már a múlt század közepén beszámoltak.

Immunrendszerünk erősítésének egyik fontos eszköze a D-vitamin

Immunrendszerünk erősítésének egyik fontos eszköze a D-vitamin

Az egészséges csontozat és fogak fenntartásában, de az immunrendszer megfelelő működését is segíti. Szükség van rá a kalcium és a foszfor normál felszívódásához, valamint hasznosulásához is, így a vér normál kalciumszintjének fenntartásához is hozzájárul.

A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet története, I. rész

A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet története, I. rész

Magyarország egyik legpatinásabb élelmiszeripari kutató-fejlesztő és szolgáltató intézete, amelynek célja a tejgazdaság, a tejtermelés, illetve a minőségi tejtermékek előállításának fejlesztése, valamint az élelmiszer-minőség és az élelmiszer-biztonság folyamatos erősítése.

A végére értél

A végére értél