A kashkaval, mint sajttípus a parenyicához és a mozzarellához hasonlóan a hevített-gyúrt sajtok közé tartozik. A kashkaval sajt figyelemreméltó ízprofiljáról tanúskodik, hogy elnyerte a „produs montan”, vagyis „hegyi termék” címet. Ez az Európai Unió elismerése azt jelenti, hogy a Románia hegyvidéki régióiban előállított kashkaval sajt olyan egyedi tulajdonságokkal és minőséggel rendelkezik, amelyeket máshol nem lehet megismételni.
A SAJT EREDETE
A kashkaval (vagy cascaval) sajt története a tizennegyedik századra nyúlik vissza, és a romániai erdélyi Alpokban kezdődött. A helyi pásztorok itt készítették el ennek a sajtnak az első kerekeit a juhok friss, gazdag tejéből, tudásuk pedig nemzedékeken át öröklődött. Nevét az olasz Caciocavallo sajtról kapta. A kashkaval sajt elnevezése a sajt szállításához használt eszköz kapcsán merült fel, ami „cavallo”-t, vagyis lóhátat jelent. Napjainkban főként Romániában, Bulgáriában, Görögországban, Törökországban, Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországban gyártják.
A SAJT JEGYEI:
MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?
Ételek:
A kashkaval egy nagyon sokoldalú sajt. Ideális kiegészítője a mediterrán ihletésű ételeknek, egyedi csavart kölcsönöz a grillezett szendvicseknek, omletteknek és salátáknak.
Italok:
Jól párosul egy pohár chardonnay-vel vagy sauvignon blanc-cal.
Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.