Tejtermék- és élelmiszerkutató-fejlesztő részleg

Intézetünk napjainkra az innováció területén élenjáró élelmiszerkutató-fejlesztő intézetté vált.

Gyártástechnológiai kutatás-fejlesztés és innováció

Tevékenységi körünk alapvetően az élelmiszeriparra fókuszál, de munkánk kiterjed takarmányipari és gyógyszeripari fejlesztésekre is. Ezeken a területeken vezetünk termék- és technológiafejlesztési projekteket, továbbá laboratóriumimódszer-fejlesztéseket is. A kutatás-fejlesztési tevékenység mellett az Intézet nagy hangsúlyt fektet az elért eredmények tudományos szakfolyóiratokban történő bemutatására, a kutatói utánpótlásképzésre, továbbá a szakmai ismeretek széles körű ismertetésére is.


Egyik legfontosabb kutatási területünk a tejipari membránszeparációra alapozott termékfejlesztés. E területen közel ötven know-how-t és mintegy tíz szabadalmat dolgoztunk ki, amelyből számos nemzetközi (pl. USA, Argentína, Írország) ipari hasznosításra is került.

Kiemelt kutatási területeink speciális összetételű fehérjekoncentrátumok és -izolátumok kifejlesztése, a tejipari melléktermékek (sajt- és túrósavó, savófehérjék) értéknövelő hasznosítása és funkcionális élelmiszerek kidolgozása akkreditált laboratóriumainkban.

Fontosabb tevékenységeink

Az utóbbi években egyre elterjedtebbek lettek a molekuláris biológiai vizsgálati módszerek, amelyek specifikus fehérjék vagy nukleinsavak (DNS, RNS) jelenlétét/ hiányát és/vagy mennyiségét határozzák meg. Az élelmiszer- és takarmányipar egyre újabb módszerek használatát követeli meg az erre a területre specializálódott vizsgáló laboratóriumoktól.

Cégünk legsikeresebb K+F tevékenysége a tejipari termékek és technológiák fejlesztésére irányul
  • Ultraszűrés-vákuumbepárlás-porlasztva szárítás technológiai műveleteivel készült tejfehérjekoncentrátum-porok ipari gyártástechnológiája (know-how)
  • Tejfehérjeizolátum-porok gyártástechnológiája (know-how)
  • Mikroszűrés-ultraszűrés-vákuumbepárlás-szárítás és ennek nagyüzemi gyártástechnológiájának kidolgozása
  • Nagy tisztaságú és koncentrációjú natív tejfehérje-koncentrátumok előállítása hideg mikroszűréses technológiával
Molekuláris diagnosztikai projektjeink
  • DNS-alapú módszer fejlesztése Serratia marcescens baktérium kimutatására
  • DNS- és fehérjealapú vizsgálati rendszer kidolgozása Listeria spp. patogén baktérium kimutatására
  • DNS-alapú kimutatási rendszer összeállítása fajazonosság vizsgálatára húsból és húskészítményekből
  • Baktériumok genetikai azonosításának bevezetése az Intézet vizsgálati rendszerébe

Szolgáltatásaink

Elméleti és gyakorlati ismereteink segítségével mód nyílik a gyártástechnológiák korszerűsítésére, különös tekintettel az anyag- és energiahatékonyságra és korszerű termékek létrehozására. Megbízás alapján vállaljuk tejtermékek, receptúrák fejlesztését, továbbá kidolgozzuk a hozzá kapcsolódó gyártástechnológiát kísérleti üzemi szinten, majd közreműködünk az ipari adaptációban és megvalósításban.

Célunk kiemelkedő színvonalú, innovatív termékek és technológiák kidolgozása, és ezáltal olyan termékek létrehozása, amelyek az emberi szervezet számára egészségesek, jótékony hatásúak és kiváló minőségűek.

Termék- és technológiafejlesztés
  • Gyártástechnológiák fejlesztése
  • Termelési technológiák kidolgozása
  • Hatósági és engedélyeztetési feladatok elvégzése
  • Termelési technológiák modernizálása
  • Termékek minőségének javítása
  • Funkcionális élelmiszerek kifejlesztése, valamint gyártása
SZAKÉRTŐI TANÁCSADÁS
  • Tejipari technológiai problémák megoldása, illetve gyártásproblémák, minőségproblémák feltárása
  • Komplex tejipari beruházások döntés-előkészítése, piaci háttér-információk nyújtása, gyártóvonalak összeállítása és méretezése
  • Gyártóberendezések beszerzésének előkészítése, tenderkiírások
  • Technológiai-műszaki ajánlatok véleményezése
  • Beüzemelés, és az üzemi veszteségforrások feltérképezése

Kísérleti üzemi bérmunka

Kísérleti üzemi berendezéseinken kipróbálhatja saját receptúráit, tanulmányozhatja a megválasztott technológiai paraméterek hatását a termékre. Szakembereink tudásukkal, tanáccsal segítik közben Önt. A tejiparon kívül más élelmiszeripari cégektől is várjuk az érdeklődőket.

Kísérleti üzemünk az alábbi eljárások elvégzésére alkalmas
  • A tej komplett elsődleges feldolgozása (átvétel, fölözés, pasztőrözés, zsírbeállítás)
  • Direkt és indirekt hőkezelés széles viszkozitástartományban
  • Lágy, félkemény és kemény sajtok, fermentált tejtermékek előállítása
  • Ömlesztés
  • Membránszeparáció (ultra-, nanoszűrés és reverz ozmózis, illetve mikroszűrés)
  • Kristályosítás
  • Mikropartikuláció
  • Vákuumbepárlás
  • Porlasztva szárítás
Kísérleti üzemünk a következő berendezésekkel szolgál
  • Lemezes pasztőrfölöző 1000 l/h
  • Kis fölöző
  • Sajt- és túrógyártás berendezései (150 l-es sajtkádak, 500 l-es sajtkádak, prés, sózó, érlelő, védőgázas sajtcsomagoló)
  • Klímaszekrények
  • 2 fokozatú Rannie homogénező max. 300 bar, max. 450 l/h, stephan kutter 25 l
  • Stephan kutter 2 l
  • Kerámia mikroszűrő 0,14 μm és 1,4 μm
  • 4,3” ultraszűrő 6,8 m2 szűrőfelülettel
  • 6,3” ultraszűrő 30 m2 vagy 60 m2 szűrőfelülettel
  • 6,3” mikroszűrő 15 m2 vagy 30 m2 szűrőfelülettel
  • 4” nanoszűrő/reverz ozmózisos berendezés 13,5 m2 vagy 27 m2 szűrőfelülettel
  • infúziós hőkezelő berendezés 100 l/h, 100 °C–130 °C közötti hőkezeléshez
  • APV szakaszos vákuumbepárló berendezés, 40 kg/h vízelpárologtatási kapacitás
  • Niro porlasztva szárító, 30 kg/h vízelpárologtatási kapacitás

KERESSE KOLLÉGÁNKAT BIZALOMMAL!


Szerződéses ügyekben és szakmai kérdésekben: