Milyen a textúrája?

Bár a Langres egy mosott, narancssárga héjú sajt, nagyon enyhe ízű, összehasonlítva a család többi sajtjával, mint például az Epoisses vagy a Munster. Az alap ízek azonban hasonlóak: sós, fűszeres és csípős. A Langres textúrája attól függ, hogy mennyi ideig érlelődött. 5 hétig érlelve morzsás állagú lesz. Ezzel szemben, ha közel 8 hétig érlelik, a textúra szilárd, de még mindig nagyon könnyű és krémes. Tetején jellegzetes gödröcske van, ami abból adódik, hogy az érlelési folyamat során csak egyszer kell megforgatni.

Honnan származik?

A Langres egy tehéntejből készült sajt, amely a franciaországi Champagne Ardenne régióban található Langres fennsíkjáról származik. Ennek a sajtnak a hagyománya a 13. századra vezethető vissza, ahogy egy dalban is szerepel, amelyet Langres város domonkos priora komponált. A sajt 1991-ben bejegyzett eredetmegjelölést (AOC), 1996-ban pedig oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) kapott. 

Hogyan készül?

A fejést legfeljebb 48 órával a sajtfeldolgozás előtt kell elvégezni. Ezután oltót adnak a tehéntejhez. A túrós sajtokat formákba teszik, és lecsepegtetik. Az érlelés ideje alatt a sajtokat nedves pincékben helyezik el, ahol az érlelés általában 5-6 hétig tart. Rendszeresen dörzsölik sóoldattal, akár kézzel, akár nedves ruhával. Annatto magjából kivont vörös festéket is alkalmaznak, ami narancssárga színt ad a sajtnak.

Langres1
Langres2

Mivel érdemes fogyasztani?

Hagyományosan a sajt tetején lévő gödröcskébe pezsgőt öntöttek, amely felvágás közben lefolyt a sajton, így gazdag ízpárosítást alkotva. A Langres különféle salátákhoz használható, habzó- és vörösborokkal is ajánlott párosítani.