Milyen a textúrája?

A Mimolette héja puha és vékony, de az érlelés során megkeményedik és sötétbarna színűvé válik. A sajttészta érettségtől függően rugalmas és tömör, de omlós. Élénk, mély mandarin színe az annattótól származik. A Mimolette ízét és aromáját a hosszú érlelés fokozza, intenzívebbé, savanyúbbá és gyümölcsösebbé válik, pirított dió jegyeivel.

Honnan származik?

A Mimolette eredete vita tárgyát képezi, egyesek szerint a franciaországi Lille-ből származik, míg mások szerint először Hollandiában készült. Akárhogy is, az igazság valószínűleg a 17. századra, konkrétan XIV. Lajos király uralmára vezethető vissza, amikor Franciaország jelentős mennyiségű sajtot importált, különösen Hollandiából. Főminisztere, Colbert megtiltotta sok külföldi áru importját, például az edámi sajtét is. Így Észak-Franciaország lakói elkezdték saját változatukat gyártani egyes holland sajtokból, így született meg a Mimolette.

Hogyan készül?

A pasztőrözött tehéntejet felmelegítik, majd enzim hozzáadásával elindítják az alvasztási folyamatot. Amíg a tej alvad, annattót adnak hozzá, amely magvakból nyert természetes színezőanyag. Az így kapott túrót laza nylon hálóval bélelt, kerek formákba töltik, hogy a sajtok felvegyék jellegzetes formájukat, miközben a felesleges savó távozik belőlük. Másfél óra elteltével a sajtokat préselik, majd 3 napos sófürdőt kapnak. Ezután fapolcokra helyezik őket, amely az egyik legjobb módja a sajtok érlelésének, mivel lehetővé teszik a levegő áramlását körülöttük, és a fa a nedvesség egy részét is magába szívja. A fán való érlelés után a sajtokat egy barlangba szállítják, ahol hálón érlelődnek, így a természetes penész egyenletesen nő az egész sajt körül. Ebben az időszakban a híres (vagy hírhedt) sajtatkák „megtámadják” a sajtot. Minél idősebbek a sajtok, annál kérgesebbé és foltosabbá válik. Az öregedési időszak általában 2-12 hónap, de egyes gyártók 2 évig is érlelik. Miután a Mimolettek elkészültek, az atkákat kézzel vagy sűrített levegővel eltávolítják, a sajtot pedig vákuumzárású eljárással becsomagolják, így elpusztítva minden atkát.

Mimolette2
Mimolette3

Milyen ételek mellé javasolják?

A Mimolette remekül mutat egy sajttálon fanyar gyümölcsökkel, de húsételekhez, salátákhoz, omlettekhez is felhasználható. Párosítsa desszertborokkal vagy világosabb vörösborokkal, mint például a Rhônes vagy a pinot noir.