Milyen a textúrája?

A Pant-Ys-Gawn lágy, krémes és sós sajt, enyhe savanyúsággal, amelyet néha a citrom savasságával társítanak. Fehér, kéreg nélküli sajt.

Honnan származik?

A Pant-Ys-Gawn, más néven Pantysgawn vagy Pant-Ysgawn, egy walesi kecsketejes sajt, amelyet először Pam és Tony Craske készített a „Pant-Ysgawn” farmján, Abergavenny (Monmouthshire, Wales) közelében.

Az Abergavenny Fine Food Co. a történet az 1980-as évek elején kezdődik. Tony Craske vegyész volt, Pam pedig tanár. Akkoriban a Craske család külföldön élt, országról országra költöztek, végül úgy döntöttek, hogy visszatérnek az Egyesült Királyságba egy kis birtok vásárlásának tervével, hogy idilli, önellátó életmódot éljenek vidéken. A tanya távoli elhelyezkedése megnehezítette a bevásárlást, így hát Tony elindult a helyi piacra, hogy vegyen egy tehenet, így rendszeres tejforrást biztosítva a családnak. Végül nem egy tehénnel, hanem öt kecskével tért haza. A családot hirtelen elöntötte a tej, sokkal több volt, mint amennyit el tudtak használni. A rendszeres tejfelesleg miatt a család úgy döntött, hogy megpróbálkozik a sajtkészítéssel, ezért a helyi könyvtárból gyűjtöttek információkat. Pam a sajtot piacon kezdte el árulni, ami sikeres volt, és a következő években a vállalkozás 1987-ben Abergavenny Fine Foods Ltd.-vé fejlődött.

A sajtot továbbra is a Craske család készíti, jelenleg Blaenavonban, helyben termelt kecsketejből.

Hogyan készül?

A Pant-Ys-Gawn a Brecon Beacons Nemzeti Parkból származó pasztőrözött kecsketejből készül. Kézzel készítik már több, mint 40 éve, hagyományos sajtkészítési módszerekkel, amelyeket a Franciaországban és Hollandiában gyártott eredeti kecskesajtok ihlettek. Ez adja a sajt jellegzetes ízét és karakterét. Átlagosan három hétig érlelődik, gyártása során nem használnak oltót. A natúr változat mellett megvásárolható feketeborsba vagy fűszernövénykeverékbe forgatva, különböző kiszerelésekben.

Pantysgawn1
Pantysgawn2

Mivel érdemes fogyasztani?

Uzsonnára, grillezéshez, kenéshez vagy salátákhoz is alkalmas sajt.