Milyen a textúrája?

Az Oaxaca, más néven Queso Oaxaca, Asadero vagy Quesillo egy tehéntejből készült félpuha, fehér, szálas sajt. Lágy, vajas, kissé sós és enyhe ízű. Állagában a mozzarellához, ízében egy fiatal Monterey Jack sajthoz hasonlítható. A pasta filata családjába tartozó Oaxaca egy nyújtott túró, amelyet összegyúrnak és hosszú kötelekben, fonalgolyókként tekercselve árusítják.

Honnan származik?

Az Oaxaca az egyik legnépszerűbb sajt Mexikóban, és a mexikói Oaxaca államból származik. Úgy tartják, hogy a sajtkészítés folyamatát a spanyol dominikánusok vezették be a régióba, egy római katolikus rend, amely az 1500-as évek elején kezdett megtelepedni a régióban, hogy megtérítse a helyi bennszülött lakosságot.

Egy legenda szerint a Queso Oaxaca sajt egy fiatal lány figyelmetlenségének köszönhető. Leobarda Castellanos Garcíának hívták, és az oaxacai Reyes Etlában élt az 1800-as évek végén. A történet szerint egy napon Leobarda a sajtgyártásért felelt otthonában, amíg a szülei távol voltak. A sajt a túrósodás kellős közepén volt – ez a folyamat, amely során a sajt megalvad, és szilárd állagot kap –, amikor a lány elfeledkezett róla, és a keverék jóval túllépett az alvadási ponton. Az így kezelt sajt nedvességet veszít, és vágáskor összeomlik. Leobarda tudta ezt, ezért, hogy elkerülje a szidást, úgy döntött, hogy rögtönöz, és forró vizet adott a keverékhez, hogy jóvá tegye hibáját. Az eredmény egy ragacsos paszta lett, amely hosszú szálakat alkotott, és meglepően jó ízű volt. Családja a legtöbbet hozta ki a balesetből, és úgy döntöttek, hogy elkezdenek dolgozni az új recept tökéletesítésén. Mivel úgy nézett ki, mint a sajt, de határozottan valami másról volt szó, ezért a Quesillo nevet adták neki.

Nincs azonban olyan feljegyzés, amely alátámasztja a lány létezését vagy a szerencsés balesetét. Továbbra is az egyik leghíresebb mexikói sajt legendája, és emlékeztet arra, hogy az élet legjobb dolgai néha véletlenül születnek.

Hogyan készül?

A pasztőrözött tehéntejhez oltót adnak, így túró és savó keletkezik. Miután az alvadék elvált a savótól, a túrót forró vízbe merítik, így újra rugalmassá válik. Ezután a puha túrót kinyújtják, húzzák és formázzák. Tekintse ezt a folyamatot a sajtvilág cukorkakészítésének. A mozzarellánál a túróból általában golyókat formáznak, de ha a Queso Oaxaca-ról van szó, a túrót vékony, lapos szalagokká nyújtják, és fonalgolyóként tekerik fel. Ezzel a módszerrel rugalmas, mégis szilárd textúrát hoznak létre, amely könnyen széthúzható vékony szálakká. 

Queso
Queso

Milyen ételek mellé javasolják?

A Queso Oaxacát széles körben használják a mexikói konyhában, de egy tányér gyümölccsel párosítva is hihetetlen ízű. Ahhoz, hogy az Oaxacát a mindennapi ételekbe beépítsük, apríthatjuk, meghámozhatjuk és felolvaszthatjuk pizzához, quesadillához, birria tacohoz, empanadához vagy enchilládához. Élvezze egy pohár rizling, Grenache vagy Malbec bor mellett, a sör kedvelőinek pedig a Dubbelt vagy egy belga stílusú láger sört javaslunk.