Milyen a textúrája?

Ez a sajt könnyen felismerhető, mert van benne egy rozs-szalmaszál, amely keresztezi a közepét. A szalmát a sajt kezelésének megkönnyítésére helyezik oda. A Sainte Maure sajtnak vékony, sima, kékesszürke kéreggel kell rendelkeznie. A hamu réteg csodálatos kontrasztot biztosít a sajt felvágásakor, és fehér belső rész tárul elénk. A fiatal sajtok nedvesek és szemcsések, de a penész terjedésével a sajt megszárad, megkeményedik és tömörebbé válik. A Sainte-Maure csodálatos, citrusos, ami az életkor előrehaladtával fokozódik. A sajt kissé sós ízű, és az érési periódustól függően diós ízű.

Honnan származik?

A nyers vagy pasztőrözött kecsketejből készült Sainte Maure-t főként a közép-franciaországi Loire-völgyben állítják elő. Nevét a falu után kapta, ahonnan származik. A 700-as években a régiót mórok szállták meg és háború zajlott, de a megbékülés után állítólag a mór asszonyok tanították meg a helybelieknek, hogy a sajtot hosszabb ideig és eredménysebben lehet érlelni, ha behintik faszén hamuval.
A Sainte-Maure a legismertebb, eredetmegjelöléssel rendelkező sajt. Nagyban hozzájárult a kecsketenyésztés és a kecskesajt készítés fejlődéséhez Közép-Franciaországban.

Hogyan készül?

Tejsavas erjesztéssel készül, kevés oltóanyag hozzáadásával. Az érlelés/alvadás körülbelül 24 órán keresztül megy végbe. Kis hasáb alakú, körülbelül 16–17 cm hosszú, és legalább 250 g tömegű. Egy rozs-szalmaszállal szúrják keresztül, ez segít összetartani a sajtot formálás közben.

Sainte Maure1
Sainte Maure2

Mivel érdemes fogyasztani?

A Sainte Maure mellé kitűnő választás a fehérbor, mint például a Sauvignon Blanc, Fumé Blanc vagy a Sancerre.