Ricotta
Nem tudni pontosan, mikor készítettek először Ricottát, de a római időkben már ismert volt.
Nem tudni pontosan, mikor készítettek először Ricottát, de a római időkben már ismert volt.
Krémsajtot először Európában készítettek, nem Philadelphiában, ahogyan azt általában hiszik.
A legenda szerint a rokfort sajt véletlenül lett penészes.
A Roncal az észak-spanyolországi legendás Latxa és Aragonesa oveja juhfajták gazdag juhtejéből készül.
A Pecorino Sardo készítéséhez csak a félvadon legelő szárda juhok (nyers vagy pasztőrözött) teje használható.
A juhtej miatt íze kissé csípős, akár savanykásnak is mondható, igazán karakteres.
A természetes sárgásbarnástól a barnás színig terjedő héjú Ossau-Iraty sajtok félkemény-szilárd textúrájúa.
A La Fleur du Maquis rusztikus megjelenése ellenére nem egy erős ízű sajt.
A tradicionális görög feta puha, krémes, ám mégis kissé morzsálódó állagú sajtfajta.