Tudománnyal az egészséges élelmiszerért

Kutatás-fejlesztés

Kutatás-fejlesztés

Intézetünk napjainkra Európa egyik legrégebbi és legpatinásabb, ugyanakkor az innováció területén élenjáró élelmiszerkutató-fejlesztő intézetévé vált. Tevékenységi körünk alapvetően az élelmiszeriparra fókuszál, de munkánk kiterjed takarmányipari és gyógyszeripari fejlesztésekre is. Ezeken a tématerületeken vezetünk termék- és technológiafejlesztési projekteket, továbbá laboratóriumi módszerfejlesztéseket is. A kutatás-fejlesztési tevékenység mellett az Intézet nagy hangsúlyt fektet az elért eredmények tudományos szakfolyóiratokban történő bemutatására, a kutatói utánpótlásképzésre, továbbá a szakmai ismeretek széleskörű ismertetésére is.

Célunk kiemelkedő színvonalú, innovatív termékek és technológiák kidolgozása, és ezáltal olyan termékek létrehozása, amelyek az emberi szervezet számára egészségesek, jótékony hatásúak és kiváló minőségűek. Fejlesztéseink során messzemenően figyelembe vesszük a kurrens szakirodalomban megjelenő tudományos eredményeket és ajánlásokat. Cégünk legsikeresebb K+F tevékenysége a tejipari termékek és technológiák fejlesztésére irányul:

ultraszűrés-vákuumbepárlás-porlasztva-szárítás technológiai műveleteivel készült tejfehérje koncentrátum porok ipari gyártástechnológiája (know-how);
tejfehérje izolátum porok gyártástechnológiája (know-how);
mikroszűrés-ultraszűrés-vákuumbepárlás-szárítás és nagyüzemi gyártás-technológiájának kidolgozása;
nagy tisztaságú és koncentrációjú natív tejfehérje koncentrátumok előállítása hideg mikroszűréses technológiával.

Szolgáltatásaink

Széles körű tudással rendelkezünk az összes tejipari technológiával kapcsolatban. Elméleti és gyakorlati ismereteink segítségével mód nyílik a gyártástechnológiák korszerűsítésére, különös tekintettel az anyag- és energiahatékonyságra és korszerű termékek létrehozására. Megbízás alapján vállaljuk tejtermékek, receptúrák fejlesztését, továbbá kidolgozzuk a hozzá kapcsolódó gyártástechnológiát kísérleti üzemi szinten, majd közreműködünk az ipari adaptációban és megvalósításban.

A következő lehetőségeket biztosítjuk partnereink számára:
Termék- és technológiafejlesztés
Gyártástechnológiák fejlesztése,
Termelési technológiák kidolgozása,
Hatósági- és engedélyeztetési feladatok elvégzése,
Termelési technológiák modernizálása,
Termékek minőségének javítása,
Funkcionális élelmiszerek kifejlesztése, valamint gyártás.

Szakértői tanácsadás
Szakképzett mérnökeink széleskörű tanácsadást tudnak nyújtani például:
Tejipari technológiai problémák megoldásában, illetve gyártásproblémák, minőségproblémák feltárásában,
Komplex tejipari beruházások döntés-előkészítésében, piaci háttér információk nyújtásában, gyártóvonalak összeállításában és méretezésében,
Gyártóberendezések beszerzésének előkészítésében, tenderkiírásokban,
 Technológiai-műszaki ajánlatok véleményezésében,
 Közreműködés a beüzemelésben, és az üzemi veszteségforrások feltérképezésében.

Kísérleti üzemi bérmunka
Kísérleti üzemi berendezéseinken kipróbálhatja saját receptúráit, tanulmányozhatja a megválasztott technológiai paraméterek hatását a termékre. Szakembereink tudásukkal, tanáccsal közben segítik Önt. A tejiparon kívül más élelmiszeripari cégektől is várjuk az érdeklődőket.

Az élelmiszer- és takarmányipar egyre újabb módszerek használatát követeli meg az erre a területre specializálódott vizsgáló laboratóriumoktól. Az utóbbi években egyre elterjedtebbek lettek a molekuláris biológiai vizsgálati módszerek, amelyek specifikus fehérjék vagy nukleinsavak (DNS, RNS) jelenlétét / hiányát és / vagy mennyiségét határozzák meg. Ezek az eljárások összetettek és speciális szaktudás szükséges a végrehajtásukhoz, és kiértékelésükhöz. Az Intézet K+F tevékenysége kiterjed ezeknek a vizsgálatoknak a beállítására, adaptálására, és szükség esetén új eljárások kifejlesztésére is.

Sikeres molekuláris diagnosztikai projektjeink:
DNS alapú módszer fejlesztése Serratia marcescens baktérium kimutatására;
DNS és fehérje alapú vizsgálati rendszer kidolgozása Listeria spp. patogén baktérium kimutatására;
DNS alapú kimutatási rendszer összeállítása fajazonosság vizsgálatokra húsból és húskészítményekből;
 baktériumok genetikai azonosításának bevezetése az Intézet vizsgálati rendszerébe.

A kutatás-fejlesztési tevékenység megvalósítása során olyan új tudományos eredményeket is előállítunk, amelyeket érdemesnek tartunk arra, hogy széles körben megismertessük a hazai és nemzetközi szakemberekkel. Ennek érdekében az Intézet kutatói rendszeresen tartanak előadásokat konferenciákon, szakmai rendezvényeken, és publikálnak hazai és nemzetközi tudományos folyóiratokban.

KIEMELT PUBLIKÁCIÓINK (2017-2019)

HUCKER ATTILASZABÓ KATALAIN SÜLE JUDIT – KERESZTES ZSÓFIA – CSUPOR BARBARA – KOCSIS RÓBERT (2019). The role of the H2020 project: Investigating of non-compliant dairy products based on industrial needs. In: HIANIK, TIBOR (szerk.) International Workshop Advances in Analytical Methods for Monitoring Food Quality and Safety: Program and Abstracts. Pozsony, Szlovákia: Comenius University Bratislava, Faculty of Mathematics, Physics and Informatics. 10.

KERESZTÉNY TIBOR – LIBISCH BALÁZS – VITÁNYI BEÁTA – KERÉNYI ZOLTÁNKOCSIS RÓBERT – OLASZ FERENC – PAPP PÉTER (2019). Investigation of lactic acid bacteria isolated from the gastrointestinal tract of wild boars. In: Scientific Program, International Conference and Expo on Microbiology, November 18–19. 2019, Barcelona, Spain.

KORCZ EVELINKERÉNYI ZOLTÁN – VARGA LÁSZLÓ (2018). Dietary fibers, prebiotics, and exopolysaccharides produced by lactic acid bacteria: potential health benefits with special regard to cholesterol-lowering effects. Food and Function. 9. 3057–3068.

KORCZ EVELIN BIBERNÉ FINTA ÁGNESHUCKER ATTILANAGY JÁNOSSTEINERNÉ SMAJDA ZSUZSANNA – ZRÍNYI ESZTER – KERÉNYI ZOLTÁN (2019). Molekuláris diagnosztika az élelmiszeriparban: Listeria spp. kimutatására alkalmas molekuláris diagnosztikai egységcsomagok (kitek) összehasonlító vizsgálata. Hungalimentaria 2019 -,,Ésszel a kosárba! – Mit mond erről a labor?” 2019-04-24 [Budapest, Magyarország], Megjelenés: Magyarország.

SZAFNER GÁBORNOVÁK ÁRPÁDBUKOVICS SOLVEIG (2018). Application of lactose decomposition in dairy practice (Laktóz bontás alkalmazása a tejipari gyakorlatban). International workshop: „From routine to novelty – analysis methods in dairy industry. H2020-MSCA RISE FORMILK 690898 project. Innovative technology for the detection of enzyme activity in milk. Book of Abstracts.” 2018. június 11. Budapest, Magyarország. pp. 20–21.

ÖSSZES PUBLIKÁCIÓNK (2017-2019)

2019. évi publikációink

HUCKER ATTILASZABÓ KATALINSÜLE JUDIT – KERESZTES ZSÓFIA – CSUPOR BARBARA – KOCSIS RÓBERT (2019). The role of the H2020 project: Investigating of non-compliant dairy products based on industrial needs. In: HIANIK, TIBOR (szerk.) International Workshop Advances in Analytical Methods for Monitoring Food Quality and Safety: Program and Abstracts. Pozsony, Szlovákia: Comenius University Bratislava, Faculty of Mathematics, Physics and Informatics. 10.

KERESZTÉNY TIBOR – LIBISCH BALÁZS – KERÉNYI ZOLTÁNKOCSIS RÓBERT – OLASZ FERENC – PAPP PÉTER (2019). A vaddisznó mikrobiota, mint sertések takarmányozásában felhasználható probiotikumok potenciális forrása. In: GYURICZA CSABA – BOROVICS ATTILA: Lendületben az agrárinnováció Gödöllő, Magyarország: Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK). 189–198. ISBN 9786155748134.

KERESZTÉNY TIBOR – LIBISCH BALÁZS – VITÁNYI BEÁTA – KERÉNYI ZOLTÁNKOCSIS RÓBERT – OLASZ FERENC – PAPP PÉTER (2019). Investigation of lactic acid bacteria isolated from the gastrointestinal tract of wild boars. In: Scientific Program, International Conference and Expo on Microbiology, November 18–19. 2019, Barcelona, Spain.

KORCZ EVELIN BIBERNÉ FINTA ÁGNESHUCKER ATTILANAGY JÁNOSSTEINERNÉ SMAJDA ZSUZSANNA – ZRÍNYI ESZTER – KERÉNYI ZOLTÁN (2019). Molekuláris diagnosztika az élelmiszeriparban: Listeria spp. kimutatására alkalmas molekuláris diagnosztikai egységcsomagok (kitek) összehasonlító vizsgálata. Hungalimentaria 2019 -,,Ésszel a kosárba! – Mit mond erről a labor?” 2019-04-24 [Budapest, Magyarország], Megjelenés: Magyarország.

2018. évi publikációink

HUCKER ATTILA (2018). Roles and possibilities of laboratory tests in dairy industry (Laboratóriumi vizsgálatok lehetősége és szerepe a tejiparban). International workshop: „From routine to novelty – analysis methods in dairy industry. H2020-MSCA RISE FORMILK 690898 project. Innovative technology for the detection of enzyme activity in milk. Book of Abstracts.” 2018. június 11. Budapest, Magyarország p. 14.

KORCZ EVELIN (2018). Tejsavbaktériumok által termelt exopoliszacharidok koleszterincsökkentő hatásának vizsgálata az egészségmegőrzés szempontjából. In: Új Nemzeti Kiválóság Program 2017/2018 Győr, Magyarország: Széchenyi István Egyetem, pp. 181–189.

KORCZ EVELINKERÉNYI ZOLTÁN – VARGA LÁSZLÓ (2018). Dietary fibers, prebiotics, and exopolysaccharides produced by lactic acid bacteria: potential health benefits with special regard to cholesterol-lowering effects. Food and Function. 9. 3057–3068.

KORCZ EVELINSÜLE JUDIT – VARGA LÁSZLÓ – KERÉNYI ZOLTÁN (2018). Streptococcus thermophilus exopoliszacharid-termelésének genomszintű jellemzése. In: SZALKA ÉVA (szerk.) XXXVII. Óvári Tudományos Napok, 2018. november 9–10. „Fenntartható agrárium és környezet, az Óvári Akadémia 200 éve – múlt, jelen, jövő.” Mosonmagyaróvár, Magyarország, VEAB Agrártudományi Szakbizottság, Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar. 50–58.

NAGY PÉTER – VARGA LÁSZLÓ – FÁBRI ZSÓFIA NÓRA – KOCSIS RÓBERT – REICZIGEL JENŐ – JUHÁSZ JUDIT (2018). Environmental effects on camel milk composition: are we in control of production? In: SGHIRI, A. – KICHOU, F. (szerk.) 5th Conference of the International Society of Camelid Research and Development – “Recent Advances in Camelids Biology, Health and Production” Rabat, Marokkó: Hassan II Institute of Agriculture and Veterinary Medicine. 312–313.

SAROK RÉKA (2018). Determination of protein fractions by RP-HPLC (Fehérjefrakciók meghatározása RP-HPLC módszerrel). International workshop: „From routine to novelty – analysis methods in dairy industry. H2020-MSCA RISE FORMILK 690898 project. Innovative technology for the detection of enzyme activity in milk. Book of Abstracts.” 2018. június 11. Budapest, Magyarország pp. 15–16.

SZABÓ KATALIN (2018). Overview of test methods suitable for quantitative determination of lactose (Tejcukor mennyiségi meghatározására alkalmas vizsgálati módszerek szakmai áttekintése). International workshop: „From routine to novelty – analysis methods in dairy industry. H2020-MSCA RISE FORMILK 690898 project. Innovative technology for the detection of enzyme activity in milk. Book of Abstracts.” 2018. június 11. Budapest, Magyarország. p. 19.

SZAFNER GÁBORNOVÁK ÁRPÁDBUKOVICS SOLVEIG (2018). Application of lactose decomposition in dairy practice (Laktóz bontás alkalmazása a tejipari gyakorlatban). International workshop: „From routine to novelty – analysis methods in dairy industry. H2020-MSCA RISE FORMILK 690898 project. Innovative technology for the detection of enzyme activity in milk. Book of Abstracts.” 2018. június 11. Budapest, Magyarország. pp. 20–21.

TÓTH TAMÁS – ABONYI-TÓTH ZSOLT – KOCSIS RÓBERT – PAJOR FERENC – PÓTI PÉTER – TŐZSÉR JÁNOS (2018). Néhány ultrahanggal vizsgált tőgybimbó-paraméter méretváltozása a fejés során különböző laktációs szakaszban [Size changes in some ultrasound examined teat parameters during milking in different lactation stages]. Magyar Állatorvosok Lapja. 140. 663–668.

ZAPLETÁL ZOLTÁN (2018). The role of protein breakdown during cheese production (A fehérjebontás szerepe a sajtgyártás során). International workshop: „From routine to novelty – analysis methods in dairy industry. H2020-MSCA RISE FORMILK 690898 project. Innovative technology for the detection of enzyme activity in milk. Book of Abstracts.” 2018. június 11. Budapest, Magyarország. pp. 17–18.

2017. évi publikációink

HUCKER ATTILANAGY JÁNOSSTEINERNÉ SMAJDA ZSUZSANNAKERÉNYI ZOLTÁNSÜLE JUDITCSÁSZÁR GÁBORKOCSIS RÓBERT (2017). Milk microbiology and its importance for milk industry. International workshop: „Novel approaches for detection proteases in milk. Program and Abstracts.” 2017. február 12. Pozsony, Szlovákia. p. 7. ISBN 978-80-8147-078-3.

HUCKER ATTILANAGY JÁNOSSTEINERNÉ SMAJDA ZSUZSANNASÜLE JUDIT – POTURNAYOVA, ALEXANDRA –– SZABÓ KATALIN – HIANIK, TIBOR (2017). Detection of microorganisms in food products by atomic force microscopy. International Workshop. “Recent applications of high-resolution ultrasonic spectroscopy for monitoring of hydrolytic activities in milks”. Poster presentation. 2017. november 24. Dublin, Írország.

KERESZTÉNY TIBOR – LIBISCH BALÁZS – WILK TÍMEA – KERÉNYI ZOLTÁNKOCSIS RÓBERT – OLASZ FERENC – PAPP PÉTER (2017). Comparison of microbiota in different segments of the gastrointestinal tract of a wild boar originated from the Zemplén Mountains in Hungary. Hungarian Molecular Life Sciences 2017. Eger, 31 March 2017. P083.

KERESZTÉNY TIBOR – LIBISCH BALÁZS – VITÁNYI BEÁTA – KERÉNYI ZOLTÁNKOCSIS RÓBERT – OLASZ FERENC – PAPP PÉTER (2017). Survey of Escherichia coli strains with a pathogenic potential in wild boar populations of Hungary and the European Union. Poster presentation at the 5th Central European Forum for Microbiology (MMT). 18–20 October 2017, Keszthely, Hungary. 64. (Supplement 1), pp. 105–192.

KERESZTÉNY TIBOR – LIBISCH BALÁZS – VITÁNYI BEÁTA – KERÉNYI ZOLTÁNKOCSIS RÓBERT – OLASZ FERENC – PAPP PÉTER (2017). Patogenitási potenciállal rendelkező Escherichia coli törzsek előfordulásának vizsgálata Magyarország és az Európai Unió területén élő vaddisznó populációk esetén. Fiatal Kutatói Napok, 2017. december 14–15. Szeged.

LIBISCH BALÁZS – KERESZTÉNY TIBOR – WILK TÍMEA – VITÁNYI BEÁTA – KERÉNYI ZOLTÁNKOCSIS RÓBERT – OLASZ FERENC – PAPP PÉTER (2017). Molecular characterisation of the ileal microbiota of a free living wild boar showing signs of diarrhoeal disease. Poster presentation at the 2nd World Conference on Innovative Animal Nutrition and Feeding (WIANF), 18–20 October 2017, Budapest, Hungary.

NAGY JÁNOSSTEINERNÉ SMAJDA ZSUZSANNA – POTURNAYOVA, ALEXANDRA – HUCKER ATTILASZABÓ KATALIN – HIANIK, TIBOR (2017). Detection of microorganisms in food products by atomic force microscopy. International School. “Electrochemical and acoustic methods in bioanalysis”. Program, Abstracts and Practical Courses. p. 37. 2017. szeptember 24–27. Pozsony, Szlovákia. ISBN 978-80-8147-081-3.

NAGY JÁNOSSTEINERNÉ SMAJDA ZSUZSANNA – POTURNAYOVA, ALEXANDRA – HUCKER ATTILASZABÓ KATALIN – HIANIK, TIBOR (2017). Detection of microorganisms in food products by atomic force microscopy. International Workshop. “Recent applications of high-resolution ultrasonic spectroscopy for monitoring of hydrolytic activities in milks”. Programme and Abstracts. 12. 2017. november 24. Dublin, Írország.

PIOVARCI, IVAN – POTURNAYOVA, ALEXANDRA – NAGY JÁNOSSAROK RÉKAHUCKER ATTILASZABÓ KATALIN – HIANIK, TIBOR. (2017). Development of acoustic sensor for detection chymotrypsin activity at surfaces. BioSensor 2017 1st European & 10th German BioSensor Symposium. Program and Book of Abstracts. 2017. március 20–23. Potsdam, Németország. p. 218.

PIOVARCI, IVAN – POTURNAYOVA, ALEXANDRA – NAGY JÁNOSSAROK RÉKAHUCKER ATTILASZABÓ KATALINKOCSIS RÓBERT – HIANIK, TIBOR (2017). Detection of chymotrypsin activity using QCM method. International workshop: „Novel approaches for detection proteases in milk”. Program and Abstracts. 2017. február 12. Pozsony, Szlovákia. p. 13. ISBN 978-80-8147-078-3.

SAROK RÉKA – POTURNAYOVA, ALEXANDRA – SZABÓ KATALINHUCKER ATTILA – HIANIK, TIBOR (2017). Determination of aflatoxin M1 in milk and milk products using ELISA. International School. “Electrochemical and acoustic methods in bioanalysis”. Program, Abstracts and Practical Courses. 2017. szeptember 24–27. Pozsony, Szlovákia. p. 36. ISBN 978-80-8147-081-3.

SAROK RÉKA – POTURNAYOVA, ALEXANDRA – SZABÓ KATALINHUCKER ATTILA – HIANIK, TIBOR (2017). Determination of aflatoxin M1 in milk and milk products using ELISA. International Workshop. “Recent applications of high-resolution ultrasonic spectroscopy for monitoring of hydrolytic activities in milks”. Programme and Abstracts. p. 10. 2017. november 24. Dublin, Írország.

SÜLE JUDIT – VARGA LÁSZLÓ (2017). Tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok élősejt-számának szelektív meghatározására szolgáló módszerek összehasonlító értékelése és alkalmazása savanyú tejtermékek mikrobiológiai minőségének ellenőrzésére. In: I. Sajtakadémia: Absztrakt füzet. 27. Konferencia helye, ideje: Gyöngyös, Magyarország, 2017.08.23 Gyöngyös: Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campus, p. 16.

SZABÓ KATALINHUCKER ATTILASAROK RÉKASZAFNER GÁBORKOCSIS RÓBERT (2017). Current analytical methods of milk analysis. International workshop: „Novel approaches for detection proteases in milk. Program and Abstracts.” 2017. február 12. Pozsony, Szlovákia. 6. ISBN 978-80-8147-078-3.

A kutatás-fejlesztési tevékenység eredményessége legnagyobb mértékben a kutatók szakmai tudásán, tapasztalatán és elkötelezettségén alapul. Ezt felismerve az Intézet különösen nagy hangsúlyt fektet a kutatói utánpótlásképzésre. Tehetséges fiatalok megszólítása, a meglévő tudás átadása, a tapasztalatszerzés lehetőségeinek biztosítása, továbbá az eredeti elképzelések támogatása biztos recept ahhoz, hogy az Intézet hosszú távon is sikeres és versenyképes maradjon a kutatás-fejlesztési területen. Ennek keretében a következő tevékenységeket valósítjuk meg:

 rendszeres előadások és gyakorlati képzések az egyetemi hallgatók számára
 szakmai gyakorlatok lehetőségének biztosítása
 szakdolgozati témák vezetése BSc és MSc szinten
 gyakorlati témák és témavezetés PhD hallgatók számára
 mentor program az élelmiszeripari kutatás-fejlesztés iránt érdeklődő egyetemi hallgatóknak
 gyakornoki program fiatal kutatók számára.

Az MTKI több mint százéves története során mindig nagy figyelmet fordított a felhalmozott tudásbázis megosztására, a szakmai ismeretek széleskörű terjesztésére, oktatására. Ezt a hagyományt az Intézet napjainkban is ápolja. Partnereink és a lakosság számára rendszeresen szervezünk workshopokat, ahol különböző témákban, gyakorlatorientált szemléletben kerülnek bemutatásra az Intézet által kidolgozott tejtermékek és technológiák.
Az egy- vagy több napos workshopok keretében átadjuk a legfontosabb elméleti ismereteket az adott témához kapcsolódóan, és nagy hangsúlyt fektetünk az újonnan szerzett információk gyakorlati alkalmazására. Kísérleti üzemünkben bemutatjuk a tejtermékek gyártását, majd gyakorlásra is lehetőséget biztosítunk a résztvevők számára. Szakembereink tanácsokat adnak a látottak további alkalmazására és válaszolnak a felmerült kérdésekre. Minden workshopot közös érzékszervi bírálattal zárunk, ahol megkóstoljuk és értékeljük a termékeket.

Kapcsolat