Tejtermékek

TEJIPARI KULTÚRÁK (MIKROBIOLÓGIAI SZÍNTENYÉSZETEK)

Széleskörű kultúraválasztékunk lehetővé teszi, hogy felhasználásukkal tovább fejlesszék a fermentált tejtermékek minőségi és egészségügyi előnyeit. Termékeink segítenek optimalizálni a termelési folyamatokat, növelni a kihozatalt és javítani a minőséget. Ezen élvonalbeli funkcionális termékek nagyszerű ízű, következetes tejtermékek előállítását teszik lehetővé.

friss-fermentált tejtermékek (pl. kefir, joghurt, tejföl, túró, stb.) gyártására szolgáló kultúráink segítenek Önnek optimalizálni a kívánt ízprofilt, elérni az optimális állományt, biztosítani a frissességet és csökkenteni a zsírtartalmat. Kultúráink továbbá lehetővé teszik, hogy csökkentsék, vagy megszüntessék a különböző adalékanyagok, mint például tartósítószerek, stabilizátorok használatát.

Starter kultúráink között vannak, ún. egytörzs kultúrák és kevert kultúrák, csak termofil, vagy csak mezofil törzseket tartalmazó, ill. mezofil és termofil törzseket egyaránt tartalmazó kultúrák. A törzsek lehetnek csak tejsavat termelők (homofermentatív) illetve aromákat is termelő (heterofermentatív) tejsavbaktériumok. A tejsavbaktériumokon kívül élesztő kultúrákkal is rendelkezünk a kefir gyártásához.

Rendkívül széles DVS® (Direct Vat Set) és EASY-SET® starterkultúra választékkal rendelkezünk a legkülönbözőbb sajttípusok gyártásához. A fő kultúrákon kívül rendelkezésre állnak, nagyon hasonló tulajdonságú, más fág csoportba tartozó, fág alternatíva tartalékkultúrák, a biztonságos termékgyártás érdekében.

A savanyító kultúrák mellett gazdag kínálattal szolgálunk érlelő kultúrákból (SWING® penész, élesztő, Brevibacterium kultúrák, DVS® érlelő kultúrák, stb.).

Legújabb fejlesztésként, rendelkezésre állnak speciális bioprotektív kultúrák, melyek természetes alternatívái lehetnek a tartósítószereknek. A FreshQ® termékcsalád speciális tejsavbaktériumai, penész-élesztő gátló anyagcseretermékeket termelnek. Nizint termelő védőkultúránk, a Gram-pozitív baktériumok (koliformok, Clostridiumok, Bacillusok, stb.) ellen védi a sajtokat.

FORGALMAZÁS, TÁROLÁS:

A kultúrákat fagyasztott, ill. fagyasztva szárított kivitelben forgalmazzuk. A fagyasztott kultúrákat a nagy kiszerelésük és speciális szállítási-tárolási előírásaik miatt, elsősorban nagyüzemi felhasználásra szánjuk. Minőségüket – 45 °C-on tárolva, általában 1 évig őrzik meg. A fagyasztva szárított kultúrák rendelkezésre állnak kis kiszerelésben is, ami alkalmassá teszi őket a kis fogyasztók számára is. – 18 °C-on tárolva minőségüket 2 évig megőrzik, de normál hűtőben, 5 °C-on tárolva is általában 6 hétig eltarthatók.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:

06 96/215-711

rendeles@mtki.hu

WEBÁRUHÁZ

TEJOLTÓK

A tejoltók, enzimek, melyek lebontják a tejfehérje egyik komponensét, a kappa kazeint. Ez a bontás eredményezi a sajtalvadék képződését. A tejoltók kulcsszerepet játszanak a sajthozamban, a sajtérésben, közvetlenül befolyásolják a végtermék költségét és minőségét.

Állati oltók a magas minőségű, hagyományos sajtokhoz: a Naturen® állati oltó, melyet a borjak vagy bárányok oltógyomrából vonnak ki. Különböző kimozin/pepszin arányban, folyékony és por formában, változatos kiszerelési méretekben érhető el.

Mikrobiológiai oltók: A Hannilase® egy mukorpepszin, melyet a Rhizomucor miehei gomba egy kiválasztott törzsének fermentációjával készítenek. A Rhizomucor miehei a késztermékben nincs jelen. A Rhizomucor miehei tipikus enzimatikus aktivitásának köszönhetően a termék jelentősen befolyásolja a sajt ízének és szerkezetének kialakulását. Elsősorban friss és érlelés nélküli sajtok készítéséhez javasolt.

Fermentációs tejoltó enzimek: A Chy-Max® az 1. generációs FPC (fermentációval előállított kimozin) oltó, nagy tisztaságú, 100% kimozint tartalmazó enzim, amelyet az Aspergillus niger var. awamori általi fermentációval állítanak elő. A Chy-Max® M a legújabb fejlesztésű 2. generációs FPC oltó, amely nagy tej-alvadási specifitással és csökkentett fehérjebontó aktivitással rendelkezik.

Legfontosabb előnyei: növeli a sajt kihozatalt, szilárdabb sajt állományt biztosít a minőség megőrzési idő alatt, nincs keseredés, javul a savó minősége, stb. Az FPC oltók különböző erősségben (IMCU), folyékony és granulált formában érhetők el.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:

06 96/215-711

rendeles@mtki.hu

WEBÁRUHÁZ

EGYÉB TEJIPARI ENZIMEK

Laktáz enzimek: Ha-Lactase™, tökéletes megoldás a laktóz mentes tejtermékek gyártásához. Nagy tisztaságú, standardizált folyékony, semleges β-galaktozidáz (laktáz), melyet a Kluyveromyces lactis élesztővel állítanak elő. Az enzim a tejcukrot (laktózt) glükózra és galaktózra hidrolizálja. Különböző koncentrációkban (NLU) és kiszerelésekben érhető el, akár steril változatban is.

NOLA™ Fit 5500, egy új, nagy tisztaságú, standardizált, széles spektrumú, folyékony, un. bifidolaktáz enzim, amelyet a Bacillus licheniformis kiválasztott törzsével állítanak elő. Az enzim a tejcukrot (laktózt) glükózra és galaktózra hidrolizálja. Ez az enzim egy prémium laktáz, amely elsősorban a fermentált tejtermékek és sajtok gyártásához alkalmas, mivel alacsony pH értéken is (4,0 pH-ig) megőrzi aktivitását. Különböző kiszerelésekben érhető el, akár steril változatban is. Alkalmas pl. egészséges, csökkentett hozzáadott cukor tartalmú, fermentált tejtermékek előállítására, azáltal, hogy a képződött glükóz és galaktóz édesítő hatása magasabb, mint a tejcukoré.

Lipáz enzim: a lipáz enzimet a sajtgyártásnál alkalmazzák, az intenzív, csípős, pikáns íz profil kialakítása érdekében. Az íz a tejzsír trigliceridjeinek szabad zsírsavakká történő lebontása miatt fog erősödni. A SpiceIT® termékcsalád állati eredetű lipáz enzimeket (borjú, kecskegida, bárány) és mikrobiológiai lipáz enzimet foglal magában.

YieldMAX® enzim: speciális foszfolipáz enzim, amelynek célja a sajtkihozatal növelése, elsősorban a gyúrt sajtoknál, érlelt sajtoknál. A kihozatal növekedést a zsír- és víz visszatartás okozza. A sajttej zsírtartalmától és egyéb tényezőktől függően átlagosan 2 %-os kihozatal növekedés érhető el.

Lizozim enzim: Afilact®, természetes és költséghatékony megoldás a sajtok vajsavas puffadásának megakadályozására. A lizozim enzim gátolja egyes Gram-pozitív baktériumok, köztük a Clostridiumok növekedését, jól használható a KNO3 alternatívájaként is. A lizozim használata több mint 30 országban, köztük az EU tagállamaiban is engedélyezett, tartósítószerként (E1105), korlátozásokkal, meghatározott sajttípusokhoz. Elérhető folyékony és granulátum formában.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:

06 96/215-711

rendeles@mtki.hu

WEBÁRUHÁZ

EGYÉB TEJIPARI ADALÉKANYAGOK

SmokEz Enviro 24P folyékony füst: Természetes füstaromák vizes oldata, melyet vegyes keményfák kontrollált pirolízisével nyernek, további feldolgozással, annak érdekében, hogy a hagyományos párás füst aromáját legjobban megközelíthessék. Tiszta, barna folyadék enyhe, a keményfára jellemző füst illattal. A megfelelő füstölt szín és aroma a sajtkészítmények felületének bepermetezésével, beecsetelésével vagy bemártásával érhető el. Az ajánlott adagolási szint: 1 – 3 g/ kg késztermék.

Kalcium-klorid granulátum: 77-80% CaCl2 tartalommal, sajtkészítéshez a hevítéssel megkötött kalcium pótlására. Kiszerelés 1 kg. 1g kalcium klorid 10 liter tejhez elegendő.

Sajtviasz: Speciális acetoglicerid bázisú mártóviasz, félkemény és kemény sajtok üzemi előállításához. Sárgásfehér, viaszos állagú termék. 80 °C-ra felmelegítve felolvasztható, a kezelni kívánt terméket ebbe az olvadékba kell mártani, hogy védőbevonatot képezzen rajta.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:

06 96/215-711

rendeles@mtki.hu

WEBÁRUHÁZ

SZÁRÍTOTT FŰSZEREK ÉS FŰSZERKEVERÉKEK

Fűszerek: választékunkban indiai eredetű alap fűszerek pl. chili (különböző SHU értékű), gyömbér, kurkuma, szerecsendió, feketebors, fehérbors, római kömény, koriander, édeskömény, görögszéna, stb. találhatók. Az őrölt változatok is nagyon jó minőségűek, valódi őrlemények, nem keverékek. Az őrlemények különböző szemcseméretben érhetők el. A fűszerek a nagyobb mikrobiológiai biztonság érdekében gőz-sterilizált változatban is rendelkezésre állnak.

Fűszerkeverékek: Kiskertem márkanév alatt jelenleg 4 fűszerkeverék (fokhagymás, metélőhagymás, kapros, hagymás-paprikás) található választékunkban, 100 g-os, kisfogyasztói csomagolásban. A fűszerkeverékek kérésre nagyobb kiszerelésben, ipari előállítók számára is rendelkezésre állnak. A keverékek nem tartalmaznak allergén anyagokat, ízfokozókat. Aromazáró csomagolásuknak köszönhetően a minőségmegőrzési idő alatt megőrzik jellegzetes ízüket. A keverékeket elsősorban friss sajtok, vajkrémek, sajtkrémek ízesítésére ajánljuk, ízlés szerint, 0,5-2 % adagolásban.

RENDELHETŐSÉG:

06 96/215-711

rendeles@mtki.hu

WEBÁRUHÁZ

SZÁRÍTOTT ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK

A gondosan kiválasztott alapanyagokból, egyedi szárítási technológiákkal (hideg és meleg porlasztva szárítás, vákuumszárítás, hengerszárítás) előállított szárított zöldségeink és gyümölcseink ízletesek, színesek, biztonságosak és könnyen használhatók. Valódi zöldségekkel, gyümölcsökkel gazdagítva a termékeket, azok egészségesebbé és vonzóbbá válnak. Választékunkban 40% – 100% zöldség-, illetve gyümölcs tartalmú készítmények vannak, változatos megjelenési formákban (különböző szemcseméretű porok, pellet, crisp, granulátum, pehely).

Kiskertem márkanév alatt több népszerű gyümölcspor található termékválasztékunkban, 400 – 500 g-os kiszerelésben. Kiskertem termékcsoportunk webáruházon keresztül is elérhető.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:

06 96/215-711

rendeles@mtki.hu

WEBÁRUHÁZ

GYÜMÖLCSÖK ÉS ZÖLDSÉGEK

Választékunkban, osztrák beszállító partnerünk kiváló minőségű európai, egzotikus és citrus gyümölcskészítményei, valamint zöldségkészítményei érhetők el, különböző formában: levek és koncentrátumok, pürék és pürékoncentrátumok, gyümölcs- és zöldségkészítmények, IQF (egyedileg gyorsfagyasztott) gyümölcsök, keverékek, stb.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:

06 96/215-711

rendeles@mtki.hu

WEBÁRUHÁZ

TEJ ALAPÚ TERMÉSZETES AROMÁK

Választékunkban speciális természetes EMC (Enzyme Modified Cheese) és EMD (Enzyme Modified Dairy) aromák találhatók. Az EMC és EMD aromák sajtokból, ill. más tejtermékekből készülnek. Optimalizált fermentációs eljárás és különböző hozzáadott enzimek, mikrobák segítségével a kiinduló alapanyagoknál 15-30-szor koncentráltabb aromaanyagok képződnek. A választék természetes sajt- (cheddar, gouda, edami, ementáli, krémsajt, kéksajt, parmezán, kecskesajt, juhsajt, camembert, mozzarella, kaskaval, stb.), vaj- (diacetil), tejszín-, tejföl-, joghurtaromákból áll. Általában paszta, egyes aromák folyadék és por formában kerülnek forgalomba. Javasolt adagolásuk terméktől függően 0,1-3 %. Felhasználásukat elsősorban ömlesztett sajtokhoz, vajkrémhez, növényi zsíros termékekhez, light sajtokhoz, stb. javasoljuk.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:

06 96/215-711

rendeles@mtki.hu

TERMÉSZETES SZÍNEZÉKEK

A természetes összetevők használata jelenleg az elsőszámú trend az élelmiszerek és italok előállításánál. Az élelmiszerek kiválasztásában nem csak az íz a döntő. A fogyasztók elvárásai egyre nagyobbak az élelmiszerek megjelenésével kapcsolatban, a vonzó és étvágygerjesztő termékeket keresik, anélkül, hogy azok mesterséges színezékeket tartalmaznának.

Természetes színezék családunk az E-Color™ egy komplett választéka a nagy teljesítményű színező adalékanyagoknak, melyeket természetes nyersanyagokból vontak ki és izoláltak. E-számos színezékeink lehetővé teszik a pontos szín célok elérését, megfelelnek az EU előírásoknak. Választékunk lefedi a teljes színskálát, vörös, rózsaszín, lila, sárga, narancssárga, zöld, barna, fekete, stb. E-számos színezékeink jogszabályban meghatározott feltételekkel használhatók a tejkészítményekhez.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:

06 96/215-711

rendeles@mtki.hu

SZÍNEZŐ ÉLELMISZEREK

Természetes, E-szám mentes színező élelmiszer családunk a VegeBrite™. A választékban található színező élelmiszerek gyümölcsök, zöldségek, ehető virágok és algák koncentrátumából készülnek. A VegeBrite™ termékcsalád kiválóan teljesít, élénk árnyalatokról gondoskodik az alkalmazások széles körében. „Clean label” alternatívát nyújt a gyártók számára.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:

06 96/215-711

rendeles@mtki.hu

NÖVÉNYI KIVONATOK

A mai fogyasztók egyre egészség- és önkép-tudatosabbá válnak. Egy termék kiválasztásánál nemcsak annak ízét és megjelenését veszik figyelembe, hanem azt is, hogy mennyiben támogatja az életmódválasztásukat. NAT healthy™ termékcsaládunk a növényi kivonatok teljes sorozatát kínálja a specifikus funkcionális előnyök biztosítására. A kínálatban növényi kivonatok, szupergyümölcsök, gyümölcsök találhatók, számos egészségügyi célra, úgymint antioxidáns aktivitás, szív és ér rendszeri egészség, energia/fizikai teljesítmény, emésztőrendszeri egészség, májegészség – méregtelenítés, stressz és alvás, szellemi teljesítmény, testtömeg-kezelés, bőregészség, immunerősítés, potencianövelés.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:

06 96/215-711

rendeles@mtki.hu

PEKTINEK

NAT Textur™ termékcsaládunkban az egyik leggyakoribb természetes állományjavító, a pektin számos változata áll rendelkezésre, sűrítő, zselésítő, stabilizáló szerként.

A megfelelő pektinfajta kiválasztása érdekében a tervezett termék jellemzőinek, illetve a gyártási technológiájának az ismerete szükséges. A pH-tól, a szárazanyagtartalomtól, a technológia során alkalmazott hőmérséklettől, a végtermék elvárt állományától, stabilitásától függően különböző pektinfajta jelenthet tökéletes megoldást. Egyedi igények esetén segítséget nyújtunk a megfelelő termék kiválasztásában.

Funkcionális célra rendelkezünk olyan speciális pektinekkel is, amelyek nem sűrítik be a termékeket, kizárólag rostként működnek, velük kapcsolatban egészségre és tápanyag-összetételre vonatkozó állítások is tehetők.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:

06 96/215-711

rendeles@mtki.hu

INAKTÍV SZÁRÍTOTT ÉLESZTŐK, DIÉTÁS ROSTOK

Lynside® termékcsaládunkban inaktív élesztő tápanyagok, nyomelemekkel, vitaminokkal (Se, Zn, Cr, B vitamin csoport) dúsított inaktív élesztők, élesztő sejtfal (rost-finomítatlan β-1,3/1,6 glükán), élesztő fehérjék (55-70%-os fehérjetartalom), élesztőkivonatok találhatók. Ezen termékek biológiailag átalakított, természetes vitaminforrásként, könnyen emészthető mikroelem-forrásként és értékes rostforrásként szolgálhatnak. Használatukat elsősorban olyan fermentált tejtermékeknél javasoljuk, amelyek ízéhez az élesztős jelleg hozzátartozik, pl. kefir. Az általuk előállított funkcionális tejtermékekkel kapcsolatban számos egészségre és tápanyag-összetételre vonatkozó állítás tehető a hatályos jogszabályok alapján.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:

06 96/215-711

rendeles@mtki.hu

TERMÉSZETES ÉDESÍTŐSZEREK

Választékunkban a Thaumatococcus daniellii növény terméséből előállított taumatin hígított, természetes aromakészítmény változata, a Kemfe™ található. A Kemfe™ 5 % és 10 % taumatin tartalommal, por és folyékony formában kerül forgalomba. Természetes aromaanyagként nincs felső korlátja a használatának, kiválóan alkalmas a mesterséges édesítőszerek és a stevia mellékízének elfedésére, az édes ízérzet erősítésére, az ízek lekerekítésére.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:

06 96/215-711

rendeles@mtki.hu

HÁZI SAJTKÉSZÍTÉS ESZKÖZEI

Sajtformák: választékunkban jó minőségű, könnyen tisztítható olasz műanyag perforált formák találhatók, változatos méretekben. Elsősorban önsúllyal préselt (csurgatott) friss, lágy és félkemény sajtok gyártásához.

Tejhőmérő: praktikus, edény oldalára csíptethető fémhőmérő, a tej hőmérsékletének ellenőrzésére, 0°C-tól 100°C-ig terjedő hőmérsékleti tartományban.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:

06 96/215-711

rendeles@mtki.hu

WEBÁRUHÁZ

MATCHA

Fagylalthoz, joghurthoz, csokoládéhoz.

A zöld teák közül is kiemelkedő minőségű a matcha (japán zöld tea). Kiemelkedő antioxidáns hatású, az ORAC indexe (Oxygen Radical Absorbing Capacity) 1711/gramm.

Bio változatban is elérhető.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:

06 96/215-711

rendeles@mtki.hu

KULTÚRÁK VEGÁN FERMENTÁLT TERMÉKEKHEZ

YoFlex ® kultúra családunkban elérhetőek olyan, a vegán fermentált termékek (pl. joghurt és tejföl alternatívák) gyártásához fejlesztett kultúrák, amelyek előállításához, a gyártási folyamat egyetlen fázisában sem használtak fel tejből származó összetevőt.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:

06 96/215-711

rendeles@mtki.hu

TEJTERMÉKEK VIZSGÁLATÁRA SZOLGÁLÓ KÉSZÜLÉKEK ÉS TESZTEK

Beszállító partnerünk legújabb teszt családja, a MilkSafe™ teszt család, amely lehetővé teszi az antibiotikumok szisztematikus ellenőrzését és dokumentálását a tej értéklánc minden szintjén. Ezt a könnyen használható tesztválasztékot a leggyakrabban használt tejipari antibiotikum csoportokra tervezték. Ezeken kívül elérhető az Aflatoxin M1-et vizsgáló teszt is.
LactoSens tesztcsaládunk, lehetővé teszi a laktóz mentes termékek gyártásának folyamatos ellenőrzését, a Magyarországon elfogadott határértéknél (0,1%), alacsonyabb maradvány laktóz tartalom (0,008 %) egyszerű, gyors üzemi vizsgálatát, a referencia laboratóriumi módszer (HPLC vizsgálat) pontosságával.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:

06 96/215-711

rendeles@mtki.hu

STABILIZÁTOR-RENDSZEREK

Német beszállító partnerünk választékából, komplex stabilizátor rendszerekkel rendelkezünk a tejipari termékek széles körének gyártásához. Legfontosabb termékkörök: neutrális tejtermékek (tejitalok, pudingok); fermentált tejtermékek (joghurt, ivójoghurt, tejföl, túró, stb.); sajt termékek és analógok; jégkrémek; és vegán termékek.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ:

06 96/215-711

rendeles@mtki.hu