Milyen a textúrája?

A tilsit egy tehéntejből készült félkemény sajt. Felülete sárgás-vöröses, kérge vékony. Állaga rugalmas, színe sárgás és sok, apró lyuk borítja. Íze enyhe és vajas, mégis pikáns, attól függően, milyen tejből készül. Minél idősebb a sajt, az íze annál markánsabb lesz.

Honnan származik?

A tilsit sajt az egykori Kelet-Poroszországban (ma Sowetsk, Oroszország) Tilsit városából származik, holland bevándorlóktól. Receptjét az 1800-as évek végén importálták Svájcba, és azóta Svájc a sajt jelentős termelőjévé vált. Általában három különböző típusú címkével hozzák forgalomba, amelyek mindegyike megkülönbözteti a sajt előállításához használt tej típusát. A piros címkés tilsit sajt friss, nem pasztőrözött tehéntejből készül, és erősebb ízű, mint a zöld vagy sárga címkés sajtok. A zöld címkés sajtot pasztőrözött tejből állítják elő, a sárga címkés sajthoz pedig extra tejszínt adnak a keverékhez. Világszerte különféle gyártók készítik a tilsit sajtot a saját márkájuk alatt. Régen Svájcban royalp tilsitnek hívták, ma már egyszerűen tilsiternek vagy tilsitnek hívják. Svájcon kívül más néven is ismerik, attól függően, hogy hol gyártják. Dániában havarti tilsitnek, Németországban tollensernek is hívják.

Hogyan készül?

A tilsit készülhet pasztőrözött vagy nyers tehéntejből is. A pasztőrözött változat enyhe, míg a friss tejből készült változat markánsabb ízű. A tejet 30 °C-ra melegítik, majd hozzáadják az indítókultúrát és az oltót. A túró 40 percen belül kialakul, ezt 1 cm-es darabokra vágják. Ezután 42-46 °C-ra melegítik, 30-40 percen keresztül. Ez idő alatt a túró megkeményedik, és körülbelül borsó nagyságúra csökken. A tejsavót lecsepegtetik, majd a túrót formákba helyezik, de nem préselik. Ezután egy napig száradni hagyják, ezalatt többször megforgatják. A sajtokat ezután kiveszik a formákból, és sóval bedörzsölik vagy sós lébe mártják. Végül a sajtokat megszárítják, majd polcokon érlelik, ezalatt sóoldattal letörlik és megforgatják. Ahogy a kéreg penészedik, sárgássá, majd vörösessé válik. A sajtokat 2–3 hónapig, vagy 5–6 hónapig érlelik. 

Tilsit3
Tilsit2

Mivel érdemes fogyasztani?

A tilsit sajt kiválóan alkalmas szendvicsekbe vagy salátára. A gyakran köménymaggal és borssal ízesített tilsit a kiadós rozskenyerek és sötét sörök kiegészítője. Ami a borokat illeti, fogyasszon mellé egy pohár pinot noirt vagy cabernet sauvignont.