Milyen a textúrája?

A Vacherin Mont-d’Or sajtot lucfenyőből készített heveder veszi körül, kérge hullámos, színe a rózsaszíntől a barnásig terjed. Belseje sima és krémes, fehér vagy elefántcsont színű. Íze finom és enyhe, földes, gombás, édes és krémes jegyekkel. Átmérője 11-33 cm lehet.  

Honnan származik?

Eredetével kapcsolatban a múltban adódott egy kis konfliktus, ugyanis a sajt Jura régióból származik, ahol található a Mont d’Or nevű hegy. Ez a sajt egyértelműen ennek a régiónak a sajátossága, viszont az érintett nemzetek szerencsétlenségére ez a régió átível Svájc és Franciaország határán. Így lényegében ugyanazt a sajtot készítették, sőt készítik a hegy egyik oldalán a franciák, mint a másik oldalán a svájciak.  Mikor tudatosult bennük, hogy mennyire egyedi terméket produkálnak, és ehhez kapcsolódhatnak bizonyos jogok, elkezdődött egy kis számháború, hogy ki milyen régóta készíti, és történelmi adatok mélyére ástak, hogy bizonyítsák, melyik nemzet kezei közül került ki első ízben. A csatát a franciák nyerték, így ma már biztosan kimondhatjuk, hogy a Mont d’Or egy francia sajt. Franciaországban Vacherin du Haut-Doubs néven is nevezik.

Ennek ellenére a Mont d’Or eredetét nehéz nyomon követni, de már a 13. századi feljegyzések szerint sajtokat készítettek a fával körülvett Haut Doubs és Vaud régiókban. Abban az időben a szerzetesek felelősek voltak a sajtkészítés fejlesztéséért számos régióban, és bár kétségtelen, hogy az Alpokban korábban is készítettek sajtot – a szerzetesek élen jártak a tejtermelésben és a ma ismert sajtkészítésben.

Hogyan készül?

A francia Mont d’Or kézműves termék szigorú minőségi előírásai közt szerepel, hogy csakis meghatározott földrajzi helyeken készíthető. 15°C-os maximális hőmérsékleten érlelik három héten át, fenyőpolcon, s ez az illat át is járja minden pórusát. Közben rendszeresen forgatják, és sós vízzel dörgölik be. Ezután kerek fadobozban érlelődik, abban is kapható. A sajtot magát is vékony fenyőhánccsal tekerik körbe – mellesleg így is tálalják –, ami ismét csak különleges aromát ad neki. Francia oldalon mintegy 40 hegyi faluban készítik – mindegyik 700-800 méter fölött fekszik –, kizárólag az augusztus közepe és március közepe közti időszakban, kizárólag Montbéliarde és Pie Rouge de l’Est fajtájú tehenek tejéből. Az állatok nem kaphatnak sem szilázst, sem más erjesztett takarmányt. 

Vacherin Mont dOr2
Vacherin Mont dOr3

Mivel érdemes fogyasztani?

A lágy sajt kiválóan használható fondünek, és nemcsak kenyérre, hanem főtt burgonyára is szokták kenni. A legegyszerűbb elkészítés: vegyük le a doboz fedelét, a kérget szurkáljuk meg villával, itt-ott nyomjunk bele fokhagymagerezdet, összesen kettőt-hármat. A dobozt tekerjük körbe vastagon alufóliával, az egészet tegyük 200ºC-os sütőbe 20-30 percre. Ha kész, dobozzal együtt tegyük egy nagy tál közepére, rakjuk körbe főtt burgonyával, apró savanyú uborkával, esetleg kedvünkre való hentesárukkal.

Ugyanez kevés alkohollal: a sajtot tíz percre dobozostól hideg vízbe áztatjuk. A kérgét megszurkáljuk, kanállal mélyedést vágunk a közepébe, a mélyedésbe kevés száraz fehérbort, esetleg valamilyen jó minőségű égetett szeszt öntünk. Így tesszük be a sajtot az alufóliával körbetekert dobozban a 180-200ºC-os sütőbe, mintegy tíz-tizenöt percre. Kanállal, melegen fogyasztjuk.