Milyen a textúrája?

A Buffalo Blue egy puha kéksajt, amely olasz bivalytejből készül. Kompakt textúra, világos krémszín és kék erek jellemzik. A hosszú érlelési folyamat összetéveszthetetlen, intenzív és határozott ízt ad ennek a sajtnak, erősen aromás, egyedi ízű sajtkülönlegesség. 

Honnan származik?

A Buffalo Blue egy angol kéksajt, amelyet az észak-yorkshire-i Thirskben készítenek. A sajt útja akkor kezdődött, amikor Judy Bell úgy döntött, hogy kísérletet tesz a bivalytejjel, miután sikerrel állított elő díjnyertes sajtokat juhtejből. Egy helyi gazdálkodó még 2001-ben szerzett egy vízibivaly csordát és felvette Judyval a kapcsolatot, hogy megtudja, szeretne-e a tejből sajtot készíteni. A juhtej sajttal elért sikerei miatt Judy szívesen kipróbálta. Fiával, Justinnal kísérleteztek a tejjel, és 2002-ben, miután tökéletesítették a receptet, piacra dobták a Buffalo Blue-t. 2003-ban a Buffalo Blue számos díjat nyert, többek között a British Cheese Awards-on, a Great Yorkshire Show-n és az International Cheese Awards-on.

Hogyan készül?

A Buffalo Blue sajt elkészítéséhez a bivalytejet felmelegítik, majd penicillint kevernek hozzá. A túróból kerekeket formáznak, majd tűk segítségével lyukakat szúrnak a sajtra, hogy levegő kerüljön a belsejébe, így alakul ki a sajtra jellemző kékeszöld erezettség. A Buffalo Blue-t legalább 8 hétig érlelik.

Buffalo Blue2
Buffalo Blue3

Mivel érdemes fogyasztani?

Fogyaszthatjuk magában vagy finom borok kísérőjeként, kenyérrel, sós kekszekkel, fanyar lekvárral. Morzsoljuk levesekbe, szószokba, főtt ételek tetejére. A Sauternes bor tökéletesen passzol ehhez a kéksajthoz.