A Buffalo Blue egy puha kéksajt, amely egy olasz vízibivaly csorda legjobb minőségű tejéből készül Angliában, nem összekeverendő az olasz Blu di Bufala-val. Kompakt textúra, világos krémszín és kék erek jellemzik. A hosszú érlelési folyamat összetéveszthetetlen, intenzív és határozott ízt ad ennek a sajtnak. Erősen aromás, egyedi ízű sajtkülönlegesség. A Buffalo Blue sajt elkészítéséhez a bivalytejet felmelegítik, majd penicillint kevernek hozzá. A túróból kerekeket formáznak, majd tűk segítségével lyukakat szúrnak a sajtra, hogy levegő kerüljön a belsejébe, így alakul ki a sajtra jellemző kékeszöld erezettség.


A SAJT EREDETE

A Buffalo Blue egy angol kéksajt, amelyet az észak-yorkshire-i Thirskben készítenek. A sajt útja akkor kezdődött, amikor Judy Bell úgy döntött, hogy kísérletet tesz a bivalytejjel. Egy helyi gazdálkodó még 2001-ben szerzett egy vízibivaly csordát és felvette Judyval a kapcsolatot, hogy megtudja, szeretne-e a tejből sajtot készíteni. A juhtejből készült sajtokkal elért sikerei miatt Judy és fia Justin örömmel kísérleteztek a bivalytejjel, és 2002-ben, miután tökéletesítették a receptet, piacra dobták a Buffalo Blue-t. Egy évvel később, 2003-ban a Buffalo Blue számos díjat nyert, többek között a British Cheese Awards-on, a Great Yorkshire Show-n és az International Cheese Awards-on.

2004 végén a helyi farmer abbahagyta a fejést, de a Buffalo Blue akkora sikert aratott, hogy Judy más ellátási lehetőségeket kezdett vizsgálni. Ezen a ponton találkozott Bob Palmer gazdával. Bob csordájának teje fenomenális volt. A sajt továbbra is díjakat nyert, és hamarosan az éttermek és csemegepultok kedvencévé vált az országban. Sajnos 2012-ben Bob elvesztette bivalycsordáját. Mivel Judy-nek ismét ellátási nehézségei adódtak, egy időre leállította a gyártást. Szerencsére 2018-ban Bob-nak sikerült újabb csordát vásárolnia és a tej jobb lett mint valaha. Jelenleg 6-8 hetente képes a sajtkészítéshez szükséges mennyiségű kiváló minőségű tejet biztosítani.

Buffalo Blue2
Buffalo Blue3

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: krémes édes, sós és fűszeres
  • ILLATA: enyhén tejes és pinceillatú
  • SZÍNE: fehér kékes erezettel
  • ÁLLAGA: félkemény, omlós állagú
  • FELHASZNÁLT TEJ: vízibivalytej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Anglia
  • VÁLTOZATAI: nincs
  • ÉRLELÉSE: hosszú, 10 héttől

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

Fogyaszthatjuk magában vagy finom kenyérrel, sós kekszekkel, fanyar lekvárral. Morzsoljuk levesekbe, szószokba, főtt ételek tetejére.

Italok:

A Sauternes bor tökéletesen passzol ehhez a kéksajthoz.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.