A tejelő szarvasmarhák Prototheca algafajokkal történő fertőződése világszerte növekvő tendenciát mutat. Legtöbbször a Prototheca bovis fajokoz szubklinikai masztitiszt és a tej szomatikus sejtszámának tartós emelkedését. Mivel a Prototheca nemzetség tagjai a legtöbb antimikrobiális szerrel szemben rezisztensek, a fertőződött tehenek selejtezése és levágása jelenleg az egyetlen megoldás, ez azonban az állatállományban jelentős termeléskiesést és gazdasági károkat okoz. A különböző algaellenes szerek (pl. antimikrobiális peptidek) hatékonyságának in vitro tesztelése jelenleg is folyamatban van (Süle et al., 2021).


Prototheca nemzetség

Felfedezése Friedrich Wilhelm Zopf és Kühn nevéhez köthető, akik hársfák nyálkaszerű nedvfolyásából izoláltak új, akkor még ismeretlen mikroorganizmusokat. Wilhelm Krüger 1894-ben írta le először a Prototheca nemzetség egyes tagjait, a Prototheca zopfii és Prototheca moriformis fajokat a klorofill hiánya és a cellulóz jelenléte miatt, valamint a sejtfal és annak anyagcsere-tulajdonságai alapján akkor még a gombák közé sorolta őket (Pore, 1985). A Prototheca nemzetség tagjai a valódi zöldmoszatok (Chlorophyta) törzsébe, az endozoikus zöldalgák osztályába, a Chlorellales rendbe és a Chlorellaceae családba tartozó algák. A Prototheca algafajok citoplazmájában ugyan megtalálhatók a kloroplasztiszok maradványai, fotoszintézisre azonban nem képesek. A Prototheca fajok sejtfala csupán kétrétegű, szemben a zöldalgák háromrétegű sejtfalával. A Prototheca nemzetség tagjai gömb alakú, mozgásra nem képes egysejtű mikroorganizmusok, amelyek 3–30 μm átmérőjűek. A Prototheca fajokat a kloroplasztiszok (színtestek) hiánya és a kétrétegű sejtfal jelenléte különbözteti meg a többi algától, például a Chlorella fajoktól, mindezt elektronmikroszkóp segítségével ellenőrizhetjük (Lass-Flörl és Mayr, 2007).

prototheca algae
Prototheca fajok szelektív táptalajon

Prototheca nemzetség tagjai olyan élesztőszerű algák, amelyek emlősök szervezetében gyulladást okoznak. Először 1952-ben számoltak be arról, hogy a Prototheca algák kórokozóként szerepet játszanak a szarvasmarhák tőgygyulladásában. A szarvasmarhák prototekózisáért felelős fajok közé soroljuk a Prototheca zopfii, a Prototheca wickerhamii és a Prototheca blaschkeae fajokat. A Prototheca zopfii fajnak a legújabb nevezéktan szerint kétféle genotípusa létezik: a P. zopfii genotípus 1 (GT-I) és a P. zopfii genotípus 2 (GT-II) (Adhikari et al., 2013). A Prototheca zopfii GT-II-t tejmintából, a GT-I-et pedig környezeti mintából izolálták (Shahid et al., 2020).

Prototheca nemzetség tagjai gyakran jelen vannak a tejben és tejtermékekben, mivel ezen algák széles körben megtalálhatók a környezetben és szennyezik a tejet fejés közben a szállítás, a hűtve tárolás és a tejüzemekben történő feldolgozás során (Abdelhameed, 2016; Marques et al., 2010; Melville et al., 1999). Számos kutatás beszámolt arról, hogy a Prototheca fajokat nem csupán a különböző pH-értékű közegekből és a klórral kezelt vizekből, hanem a pasztőrözött tejekből is izolálták már. Marques és munkatársai (2010) kimutatták, hogy csupán a 100 ℃-on 1 másodperc időtartamig tartó hőkezelés pusztította el 100%-os hatékonysággal a tőgygyulladást okozó Prototheca bovis (korábban P. zopfii genotípusII.) és a P. blaschkeae fajokat. A 75 ℃-on 20 másodpercig végzett pasztőrözés során a P. bovis algasejtek 12%-a, míg a P. blaschkeae sejtek 23%-a maradt életképes formában. A Prototheca fajok emberi egészségre gyakorolt hatása jelenleg nem teljesen ismert, és a fertőzés kialakulásának sajátos körülményei sem mindig kiszámíthatók (Dos Anjos et al., 2019; Lass-Flörl és Mayr, 2007). Nem zárható ki továbbá az sem, hogy a prototekózis zoonótikus betegség, amely a fertőzött tej révén átvihető az emberre is (Bozzo et al., 2014). A Prototheca fajok tejből és környezeti mintákból történő kimutatása fontos eleme a megelőző intézkedéseknek, valamint a kezeléshatékonyság monitorozásának (Süle et al., 2021). 

A szerző Kedves Olvasóink külön kérésére a hivatkozott irodalomjegyzéket rendelkezésre bocsátja.

Dr. Süle Judit,
PhD – tudományos munkatárs (MTKI Kft.)