Sajtlexikon

Hétköznapi sajtoktól a különleges sajtokig

Lexikonunkat folyamatosan bővítjük. Az itt felsorolt sajtokhoz nem rendelkezünk receptúrákkal, csupán érdekességként gyűjtöttük össze azokat. Ha kedvet kap a sajtkészítéshez, webshopunkban minden kelléket megtalál hozzá.


Emmental

Ementáli

Eredendően svájci, az Emme völgyéből származó keménysajt, innen kapta a nevét is.
Tomme de Savoie

Tomme de Savoie

A Tomme de Savoie egy félpuha, préselt sajt, rugalmas, szilárd állaggal.
Pálpusztai

Pálpusztai

A pálpusztai sajt híres jellegzetesen erős, pikáns, enyhén ammóniás bukéjáról.
Clochette

Clochette

A Clochette kicsi, harang alakjával és a ráncos, penészes kérgével azonnal kitűnik a legtöbb sajt közül.
Banon

Banon

A sajtkészítés első lépése a friss és minőségi kecsketej beszerzése a helyi gazdálkodóktól.
Pepper Jack

Pepper Jack

Ahogy a neve is sugallja, a sajtot édes paprikával ízesítik.
Ossau-Iraty

Ossau-Iraty

A természetes sárgásbarnástól a barnás színig terjedő héjú Ossau-Iraty sajtok félkemény-szilárd textúrájúa.
Provolone

Provolone

A Provolone egy tehéntejből készült félkemény sajt Dél-Olaszországból.
Époisses

Époisses

Létezik egy városi legenda, miszerint ezt a sajtot betiltották a párizsi metróban.
PataCabra

PataCabra

A „Pata Cabra” elnevezés „kecske lábát” jelenti, ami a sajt jellegzetes hengeres alakjából ered.
Medvesajt

Medve

A Medve kockasajtok gyártása több mint 80 éves múltra tekint vissza.
Bel Paese

Bel Paese

Ez az olasz sajt jól illik olyan gyümölcsökhöz, mint az alma, körte és füge.
MouCo ColoRouge

MouCo ColoRouge

A ColoRouge 7-8 hetes korban válik testessé, amikor is a krémes, vajas ízek teljesen összeolvadnak.
Taleggio

Taleggio

A Taleggio egy nagyon régóta létező, ősi eredetű olasz sajt.
Chhurpi

Chhurpi

Kelet-India, Nepál és Bhután egyik kedvenc csemegéje.
Milbenkäse

Milbenkäse

Helmut Pöschel nagy lelkesedéssel fogott neki az atkasajt készítésének.
Parenyica

Parenyica

A parenyica szlovák származású, nem érlelt sajt.
Maasdam

Maasdam

Fiatalon általában harapnivalóként fogyasztják, vagy szendvicsekben használják.
Brunost1

Brunost

A brunost, vagy barnasajt már régóta népszerű termék a norvég emberek körében.
Babybel

Babybel

A Babybel sajtot könnyű és praktikus snackként is fogyaszthatjuk.
Fleur Du Maquis

Fleur Du Maquis

A La Fleur du Maquis rusztikus megjelenése ellenére nem egy erős ízű sajt.
Canastra

Canastra

Minas Gerais állam Serra da Canastra területéről származik, innen ered a név is.
Picodon

Picodon

A Picodon egyike volt azon sajtoknak, melyek körbejárták a Földet egy űrsiklóval.
Manchego

Manchego

A Manchego sajt könnyen felismerhető cikk-cakk mintás héjáról.
Monterey Jack

Monterey Jack

A Monterey Jack igazi amerikai sajtként kiérdemli az őt megillető pozíciót.
Buffalo-Blue1

Buffalo Blue

A Buffalo Blue egy angol kéksajt, amelyet az észak-yorkshire-i Thirskben készítenek.
Cabrales

Cabrales

A Cabrales sajt jelenleg a Guinness-rekordot tartja a valaha eladott legdrágább sajtok listáján.
Camembert

Camembert

Szilárdabb állagú és valamivel intenzívebb ízvilágú, mint a Brie.
Casu marzu

Casu marzu

A kóstolását nemcsak azért hagyják ki sokan, mert a fogyasztásához gusztus kell.
Roncal

Roncal

A Roncal az észak-spanyolországi legendás Latxa és Aragonesa oveja juhfajták gazdag juhtejéből készül.
Stichelton

Stichelton

Nevét a Stilton faluról kapta, amelyet a 11. század környékén Sticheltonnak hívtak.
Castelmagno

Castelmagno

A Castelmagno sajt Piemonte régió egyik legegyedibb és legbecsesebb terméke.
Anthotyro

Anthotyro

Az Anthotyro egy kecske- és juhtejből készült görög sajt.
Gruyére

Gruyère

Az eredeti Gruyére-hez csakis kiváló minőségű tejet használnak.
Gloucester

Gloucester

Hírnevét leginkább egy furcsa versenynek köszönheti.
Cheddar

Cheddar

A cheddar Anglia egyik legkedveltebb sajtja.
Pecorino Sardo

Pecorino Sardo

A Pecorino Sardo készítéséhez csak a félvadon legelő szárda juhok (nyers vagy pasztőrözött) teje használható.
Raclette

Raclette

Kizárólag olyan tehenek tejéből állítják elő, amelyek nyáron friss füvön, télen réti szénán legelnek.
gouda1

Gouda

A klasszikus goudát, jellegzetes édességével és karamelljegyeivel legalább 1184 óta gyártják.
Roquefort

Roquefort

A legenda szerint a rokfort sajt véletlenül lett penészes.
Caravane

Caravane

A kilencvenes évek elején állították elő, a Caravane napjaink első tevesajtja.
Bocconcini

Bocconcini

A „bocconcini” szó az olasz „boccone” szóból származik, amely falatot jelent.
Ibores

Ibores

Remekül párosul a Pouilly Fume-mal és néhány tölgyes chardonnay-val.
Charolais

Charolais

A Charolais egyik legnagyobb kecskesajt: tömege 250-310 gramm, magassága 7 cm, átmérője pedig legalább 6 cm.
Maytag Blue

Maytag Blue

A Maytag kis tételekben készül a helyi iowai tejtermelő gazdaságok holsteini szarvasmarha tejéből.
Cottage cheese

Cottage cheese

A cottage cheese kiválóan felhasználható sajtlevesek, mártások, sajt- és túrótorták elkészítéséhez.
Burgos

Burgos

Gyakran fogyasztják desszertsajtként mézzel vagy cukorral.
Beaufort

Beaufort

Beaufort sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy különböző receptekben is helyet kapjon.
Pule

Pule

A szamártejet nagyon nehéz sajttá változtatni, mivel nem rendelkezik elég kazeinnel.
Scamorza

Scamorza

A Scamorza véletlenül született Dél-Olaszországban a 19. század végén.
Divle Obruk

Divle Obruk

Kinézete és istállószaga ellenére az egyik legfinomabb sajt.
Brie

Brie

Észak-Franciaországban, a mai Seine-et-Marne megye területén található Brie tájegységből származik.
Wensleydale

Wensleydale

Sok Wensleydale sajtba gyümölcsdarabokat, például málnát, sárgabarackot vagy áfonyát tesznek.
Paneer

Paneer

A Paneer sajt a világ legkönnyebben elkészíthető sajtja.
Mascarpone

Mascarpone

A régió tejesei a Mascarpone néven ismert friss sajttúró árusításáról váltak híressé.
Ardrahan

Ardrahan

A sajt összetett ízvilágot sugároz, amelyet a savas, vajas, diós és zamatos tulajdonságok hangsúlyoznak.
Gorgonzola

Gorgonzola

A Gorgonzola egy lágy, sárgásfehér, igazán ízletes sajt, melyet kékeszöld foltok tarkítanak.
Brocciu

Brocciu

A Brocciu sajt egyedülálló abban, hogy a sajtkészítés során visszamaradó tejsavóból készül.
Tronchon

Tronchon

Ezt a sajtot már a Don Quijote folytatása is említi, ezért legalább 400 évesre becsülik.
Colby

Colby

Az egyik első igazán amerikai sajt egyikének tartják.
Danbo

Danbo

A Danbo ma a legnépszerűbb sajt Dániában.
Mimolette

Mimolette

Amíg a tej alvad, annattót adnak hozzá, amely magvakból nyert természetes színezőanyag.
Queso Oaxaca

Queso Oaxaca

Egy legenda szerint a Queso Oaxaca sajt egy fiatal lány figyelmetlenségének köszönhető.
Gamalost

Gamalost

Története Norvégiában a viking korszakig vezethető vissza.
A Zamorano sajt

Zamorano

A Zamorano sajtnak jellegzetes cikk-cakk mintás héja van.
Ricotta

Ricotta

Nem tudni pontosan, mikor készítettek először Ricottát, de a római időkben már ismert volt.
Tetilla

Tetilla

A Tetilla sajt a spanyol Galícia vidék legjellegzetesebb sajtja.
Herve

Herve

A belga Liège tartomány buja dombjai között évszázadok óta csendesen érlelődik e becses finomság.
Caboc

Caboc

A buja hegyvidékről származó Caboc Skócia egyik legrégebbi sajtja.
Queso Blanco

Queso Blanco

A Queso Blanco spanyolul „fehér sajtot” jelent, és a 18. századi Mexikóból származik.
Halloumi

Halloumi

A Halloumi egy fehér színű, éretlen, kéreg nélküli sajt, amely a mozzarellához hasonlít.
Humboldt Fog

Humboldt Fog

A Humboldt Fog egy puha, penészben érlelt, kerék alakú kecskesajt. Citrusos és visszafogottan virágos ízvilágú.
Parmigiano-Reggiano

Parmigiano-Reggiano

Az évszázadok során a Parmigiano-Reggiano nem változtatott gyártási módszerén.
Mahon

Mahón

A Mahón egy spanyol sajt Minorcáról, a Földközi-tenger egyik Baleár-szigetéről.
Brick

Brick

Először Wisconsinban készítették el , és a túró préselésére használt téglákról kapta a nevét.
Pantysgawn

Pantysgawn

A Pant-Ys-Gawn, más néven Pantysgawn vagy Pant-Ysgawn, egy walesi kecsketejes sajt.
Havarti

Havarti

A három hónapnál tovább érlelt Havarti sajtnak sósabb íze van, mogyorós beütéssel.
Golden Cross

Golden Cross

A Golden Cross lágy, henger alakú, kérges sajt. Érlelés elején a sajt sűrű, selymes textúrájú.
Langres

Langres

Ennek a sajtnak a hagyománya a 13. századra vezethető vissza.
Crottin de Chavignol

Crottin de Chavignol

Ami különösen érdekes a Crottin de Chavignol sajtban, az az átalakulás, amelyen az érlelés során keresztülmegy.
Fourme d’Ambert

Fourme d’Ambert

A számtalan francia kéksajt közül a Fourme d’Ambert szó szerint kiemelkedik méretével és alakjával.
Yorkshire Blue

Yorkshire Blue

A Yorkshire Blue egy hagyományos, vegetáriánus kéksajt, amely 100%-ban yorkshire-i tehéntejből készül.
Tilsit

Tilsit

A tilsit készülhet pasztőrözött vagy nyers tehéntejből is.
Stilton

Stilton

Nem összekeverendő a Stichelton sajttal, amely valójában a Stilton nagyüzemi utódja.
Rocamadour

Rocamadour

A Rocamadour kis lapos, kerek formájú sajt, természetes ehető héjjal.
Trappista

Trappista

A sajtot elsőként a Notre Dame de Port du Salut kolostorban élő trappista szerzetesek készítették el.
Óvári

Óvári

Az óvári sajtot 1903 körül a Mosonmegyei Tejszövetkezet részére Ujhelyi Imre kísérletezte ki.
Comté

Comté

A Comté egy francia tehéntejes sajt, amelyet nem pasztőrözött tejből készítenek.
Cantal

Cantal

A Cantal egy érlelt francia sajt természetes héjjal, szilárd állaggal és finom, mégis összetett ízzel.
Butterkäse

Butterkäse

A Butterkäse minden kereskedelmi változata pasztőrözött tehéntejből készül.
Catupiry

Catupiry

A Catupiry pontos receptje a mai napig titok.
Appenzeller

Appenzeller

Az Appenzeller sajt a svájci sajtkülönlegességek egyik legnagyobbja.
Pecorino-Romano

Pecorino Romano

A juhtej miatt íze kissé csípős, akár savanykásnak is mondható, igazán karakteres.
Garrotxa

Garrotxa

A Garrotxa belseje fehér, nagyon krémes textúrájú, amelyet természetes penészhéj vesz körül.
Chevre Bucheron

Chevre Bucheron

A Chevre Bucheron a hóval borított rönkhöz való hasonlóságáról kapta a nevét.
Munster

Munster

A Munster sajt krémes állagú és ragacsos, vöröses-narancsos héjjal rendelkezik.
Red Windsor

Red Windsor

A Red Windsort a Long Clawson Dairy készíti a Belvoir-völgyben.
Maroilles

Maroilles

A sajt textúrája krémes és lágy, ami hozzájárul az általános ízélményhez.
Asiago

Asiago

Hagyományosan juhtejből, de ma már nem pasztőrözött tehéntejből készítik.
Jarlsberg

Jarlsberg

A sajt valódi titka a sajtkultúra, amely a Jarlsberg egyedi ízét és lyukas textúráját adja.
Edami

Edami

Az edami egy világhírű holland sajt, amely az Amszterdamhoz közeli kisváros, Edam nevét viseli.
Milleens

Milleens

A Milleens az egyik legrégebbi tanyasi sajt Írországból.
A Limburger sajt

Limburger

A Limburger sajt a történelmi Limburg Hercegségből származik.
Reblochon

Reblochon

A Reblochon kitűnően megállja a helyét egy sajttálon, sokféle kenyérrel párosítható.
Stinking Bishop

Stinking Bishop

A sajt elnevezése a Stinking Bishop egy körtefajtából ered.
Sainte Maure

Sainte Maure

Ez a sajt könnyen felismerhető, mert van egy rozs-szalmaszál, amely keresztezi a közepét.
Cotija

Cotija

Nem meglepő módon ezt a sajtot gyakran használják mexikói ételekhez.
Majorero

Majorero

A Majorero (vagy Maxorata) félkemény sajt halványfehér színű, krémes, enyhén gumiszerű textúrájú.
Cream Cheese

Cream Cheese

Krémsajtot először Európában készítettek, nem Philadelphiában, ahogyan azt általában hiszik.
Grana-Padano

Grana Padano

A Grana Padano sajt kemény, szemcsés állagú és diós, zamatos ízű.
Queijo Rabaçal

Queijo Rabaçal

Ez a félkemény sajt kétharmad juhtej és egyharmad kecsketej keverékéből készül.
feta

Feta

A tradicionális görög feta puha, krémes, ám mégis kissé morzsálódó állagú sajtfajta.
Friss írások

Caboc

Caboc

A buja hegyvidékről származó Caboc Skócia egyik legrégebbi sajtja.
A Zamorano sajt

Zamorano

A Zamorano sajtnak jellegzetes cikk-cakk mintás héja van.
Castelmagno

Castelmagno

A Castelmagno sajt Piemonte régió egyik legegyedibb és legbecsesebb terméke.
Bocconcini

Bocconcini

A „bocconcini” szó az olasz „boccone” szóból származik, amely falatot jelent.
Gamalost

Gamalost

Története Norvégiában a viking korszakig vezethető vissza.
Ibores

Ibores

Remekül párosul a Pouilly Fume-mal és néhány tölgyes chardonnay-val.
Appenzeller

Appenzeller

Az Appenzeller sajt a svájci sajtkülönlegességek egyik legnagyobbja.
Picodon

Picodon

A Picodon egyike volt azon sajtoknak, melyek körbejárták a Földet egy űrsiklóval.
Rocamadour

Rocamadour

A Rocamadour kis lapos, kerek formájú sajt, természetes ehető héjjal.
Ardrahan

Ardrahan

A sajt összetett ízvilágot sugároz, amelyet a savas, vajas, diós és zamatos tulajdonságok hangsúlyoznak.
Herve

Herve

A belga Liège tartomány buja dombjai között évszázadok óta csendesen érlelődik e becses finomság.
PataCabra

PataCabra

A „Pata Cabra” elnevezés „kecske lábát” jelenti, ami a sajt jellegzetes hengeres alakjából ered.

A Sajtok