Sajtlexikon

Hétköznapi sajtoktól a különleges sajtokig

Lexikonunkat folyamatosan bővítjük. Az itt felsorolt sajtokhoz nem rendelkezünk receptúrákkal, csupán érdekességként gyűjtöttük össze azokat. Ha kedvet kap a sajtkészítéshez, webshopunkban minden kelléket megtalál hozzá.


A Zamorano sajt

Zamorano

A Zamorano sajtnak jellegzetes cikk-cakk mintás héja van.
Cheddar

Cheddar

A cheddar Anglia egyik legkedveltebb sajtja.
Scamorza

Scamorza

A Scamorza véletlenül született Dél-Olaszországban a 19. század végén.
Colby

Colby

Az egyik első igazán amerikai sajt egyikének tartják.
Edami

Edami

Az edami egy világhírű holland sajt, amely az Amszterdamhoz közeli kisváros, Edam nevét viseli.
Comté

Comté

A Comté egy francia tehéntejes sajt, amelyet nem pasztőrözött tejből készítenek.
Gorgonzola

Gorgonzola

A Gorgonzola egy lágy, sárgásfehér, igazán ízletes sajt, melyet kékeszöld foltok tarkítanak.
Sage-Derby1

Sage Derby

Hagyományosan a betakarítási időszakban készült, amikor volt friss zsálya.
Graviera

Graviera

A svájci Gruyère sajt receptje alapján készült, egy lényeges különbséggel:
Caprino

Caprino

A friss változat finoman fanyar ízéről ismert.
Pepper Jack

Pepper Jack

Ahogy a neve is sugallja, a sajtot édes paprikával ízesítik.
Clochette

Clochette

A Clochette kicsi, harang alakjával és a ráncos, penészes kérgével azonnal kitűnik a legtöbb sajt közül.
Bocconcini

Bocconcini

A „bocconcini” szó az olasz „boccone” szóból származik, amely falatot jelent.
Caravane

Caravane

A kilencvenes évek elején állították elő, a Caravane napjaink első tevesajtja.
Maytag Blue

Maytag Blue

A Maytag kis tételekben készül a helyi iowai tejtermelő gazdaságok holsteini szarvasmarha tejéből.
Gruyére

Gruyère

Az eredeti Gruyére-hez csakis kiváló minőségű tejet használnak.
Saint-Paulin

Saint Paulin

Egy francia sajt, amely a trappista Port Salut sajton alapul
Red Windsor

Red Windsor

A Red Windsort a Long Clawson Dairy készíti a Belvoir-völgyben.
MouCo ColoRouge

MouCo ColoRouge

A ColoRouge 7-8 hetes korban válik testessé, amikor is a krémes, vajas ízek teljesen összeolvadnak.
Butterkäse

Butterkäse

A Butterkäse minden kereskedelmi változata pasztőrözött tehéntejből készül.
Milleens

Milleens

A Milleens az egyik legrégebbi tanyasi sajt Írországból.
Trappista

Trappista

A sajtot elsőként a Notre Dame de Port du Salut kolostorban élő trappista szerzetesek készítették el.
Reblochon

Reblochon

A Reblochon kitűnően megállja a helyét egy sajttálon, sokféle kenyérrel párosítható.
Stinking Bishop

Stinking Bishop

A sajt elnevezése a Stinking Bishop egy körtefajtából ered.
Buffalo-Blue1

Buffalo Blue

A Buffalo Blue egy angol kéksajt, amelyet az észak-yorkshire-i Thirskben készítenek.
Óvári

Óvári

Az óvári sajtot 1903 körül a Mosonmegyei Tejszövetkezet részére Ujhelyi Imre kísérletezte ki.
Babybel

Babybel

A Babybel sajtot könnyű és praktikus snackként is fogyaszthatjuk.
Caerphilly1

Caerphilly

A Caerphilly sajt egy igazi kulináris gyöngyszem Wales szívéből.
Medvesajt

Medve

A Medve kockasajtok gyártása több mint 80 éves múltra tekint vissza.
Langres

Langres

Ennek a sajtnak a hagyománya a 13. századra vezethető vissza.
Humboldt Fog

Humboldt Fog

A Humboldt Fog egy puha, penészben érlelt, kerék alakú kecskesajt. Citrusos és visszafogottan virágos ízvilágú.
Emmental

Ementáli

Eredendően svájci, az Emme völgyéből származó keménysajt, innen kapta a nevét is.
Oscypek1

Oscypek 

Az Oscypek elkészítésének legnépszerűbb módja a serpenyőben sütés.
Banon

Banon

A sajtkészítés első lépése a friss és minőségi kecsketej beszerzése a helyi gazdálkodóktól.
Halloumi

Halloumi

A Halloumi egy fehér színű, éretlen, kéreg nélküli sajt, amely a mozzarellához hasonlít.
Akkawi1

Akkawi

Az Akkawi sajtot gyakran használják a közel-keleti konyhában.
Cabrales

Cabrales

A Cabrales sajt jelenleg a Guinness-rekordot tartja a valaha eladott legdrágább sajtok listáján.
PataCabra

PataCabra

A „Pata Cabra” elnevezés „kecske lábát” jelenti, ami a sajt jellegzetes hengeres alakjából ered.
Taleggio

Taleggio

A Taleggio egy nagyon régóta létező, ősi eredetű olasz sajt.
Bresse Bleu

Bresse Bleu

Mintha egy hagyományos kéksajt és egy krémes Brie keresztezése lenne.
feta

Feta

A tradicionális görög feta puha, krémes, ám mégis kissé morzsálódó állagú sajtfajta.
Appenzeller

Appenzeller

Az Appenzeller sajt a svájci sajtkülönlegességek egyik legnagyobbja.
Kashkaval1

Kashkaval

A Románia hegyvidéki régióiban előállított kashkaval sajt egyedi tulajdonságokkal rendelkezik.
Cream Cheese

Cream Cheese

Krémsajtot először Európában készítettek, nem Philadelphiában, ahogyan azt általában hiszik.
Manchego

Manchego

A Manchego sajt könnyen felismerhető cikk-cakk mintás héjáról.
Parenyica

Parenyica

A parenyica szlovák származású, nem érlelt sajt.
Pálpusztai

Pálpusztai

A pálpusztai sajt híres jellegzetesen erős, pikáns, enyhén ammóniás bukéjáról.
Ossau-Iraty

Ossau-Iraty

A természetes sárgásbarnástól a barnás színig terjedő héjú Ossau-Iraty sajtok félkemény-szilárd textúrájúa.
Sainte Maure

Sainte Maure

Ez a sajt könnyen felismerhető, mert van egy rozs-szalmaszál, amely keresztezi a közepét.
Majorero

Majorero

A Majorero (vagy Maxorata) félkemény sajt halványfehér színű, krémes, enyhén gumiszerű textúrájú.
Neufchatel1

Neufchâtel 

A Pays de Bray-ben készült Neufchâtel Normandia egyik legrégebbi sajtja.
Provolone

Provolone

A Provolone egy tehéntejből készült félkemény sajt Dél-Olaszországból.
Salers1

Salers

Becslések szerint legalább 2000 éve gyártják, így az egyik legrégebbi sajt.
Queso Oaxaca

Queso Oaxaca

Egy legenda szerint a Queso Oaxaca sajt egy fiatal lány figyelmetlenségének köszönhető.
Rocamadour

Rocamadour

A Rocamadour kis lapos, kerek formájú sajt, természetes ehető héjjal.
gouda1

Gouda

A klasszikus goudát, jellegzetes édességével és karamelljegyeivel legalább 1184 óta gyártják.
Catupiry

Catupiry

A Catupiry pontos receptje a mai napig titok.
Roquefort

Roquefort

A legenda szerint a rokfort sajt véletlenül lett penészes.
Canastra

Canastra

Minas Gerais állam Serra da Canastra területéről származik, innen ered a név is.
Caboc

Caboc

A buja hegyvidékről származó Caboc Skócia egyik legrégebbi sajtja.
Castellano

Castellano

A Castellano (más néven Castigliano) egy hagyományos, kemény juhsajt.
Mahon

Mahón

A Mahón egy spanyol sajt Minorcáról, a Földközi-tenger egyik Baleár-szigetéről.
Tronchon

Tronchon

Ezt a sajtot már a Don Quijote folytatása is említi, ezért legalább 400 évesre becsülik.
Havarti

Havarti

A három hónapnál tovább érlelt Havarti sajtnak sósabb íze van, mogyorós beütéssel.
Cheshire

Cheshire

A Cheshire Nagy-Britannia kulináris hagyatékának igazi szimbóluma.
Lancashire3

Lancashire

A Lancashire az egyik leghagyományosabb sajt Nagy-Britanniában.
Afuega'l Pitu

Afuega’l Pitu

Az Afuega’l Pitu sajt egyedi és fejlődő ízprofillal rendelkezik.
Monterey Jack

Monterey Jack

A Monterey Jack igazi amerikai sajtként kiérdemli az őt megillető pozíciót.
Asiago

Asiago

Hagyományosan juhtejből, de ma már nem pasztőrözött tehéntejből készítik.
Chevre Bucheron

Chevre Bucheron

A Chevre Bucheron a hóval borított rönkhöz való hasonlóságáról kapta a nevét.
A Limburger sajt

Limburger

A Limburger sajt a történelmi Limburg Hercegségből származik.
Pecorino Sardo

Pecorino Sardo

A Pecorino Sardo készítéséhez csak a félvadon legelő szárda juhok (nyers vagy pasztőrözött) teje használható.
Garrotxa

Garrotxa

A Garrotxa belseje fehér, nagyon krémes textúrájú, amelyet természetes penészhéj vesz körül.
Mascarpone

Mascarpone

A régió tejesei a Mascarpone néven ismert friss sajttúró árusításáról váltak híressé.
Golden Cross

Golden Cross

A Golden Cross lágy, henger alakú, kérges sajt. Érlelés elején a sajt sűrű, selymes textúrájú.
Fourme d’Ambert

Fourme d’Ambert

A számtalan francia kéksajt közül a Fourme d’Ambert szó szerint kiemelkedik méretével és alakjával.
Tomme de Savoie

Tomme de Savoie

A Tomme de Savoie egy félpuha, préselt sajt, rugalmas, szilárd állaggal.
Pule

Pule

A szamártejet nagyon nehéz sajttá változtatni, mivel nem rendelkezik elég kazeinnel.
Maconnais3

Mâconnais

A Mâconnais sajt egy gasztronómiai gyöngyszem.
Yorkshire Blue

Yorkshire Blue

A Yorkshire Blue egy hagyományos, vegetáriánus kéksajt, amely 100%-ban yorkshire-i tehéntejből készül.
Queso Blanco

Queso Blanco

A Queso Blanco spanyolul „fehér sajtot” jelent, és a 18. századi Mexikóból származik.
Tilsit

Tilsit

A tilsit készülhet pasztőrözött vagy nyers tehéntejből is.
Queijo Rabaçal

Queijo Rabaçal

Ez a félkemény sajt kétharmad juhtej és egyharmad kecsketej keverékéből készül.
Roncal

Roncal

A Roncal az észak-spanyolországi legendás Latxa és Aragonesa oveja juhfajták gazdag juhtejéből készül.
Chhurpi

Chhurpi

Kelet-India, Nepál és Bhután egyik kedvenc csemegéje.
Juustoleipä

Juustoleipä 

A halloumihoz hasonlóan a kenyérsajt sem veszíti el formáját hevítés közben.
Chechil1

Chechil

Az örmény szálas sajtként is emlegetett Chechil egy hagyományos örmény sajt.
Mimolette

Mimolette

Amíg a tej alvad, annattót adnak hozzá, amely magvakból nyert természetes színezőanyag.
Jarlsberg

Jarlsberg

A sajt valódi titka a sajtkultúra, amely a Jarlsberg egyedi ízét és lyukas textúráját adja.
Fleur Du Maquis

Fleur Du Maquis

A La Fleur du Maquis rusztikus megjelenése ellenére nem egy erős ízű sajt.
Paneer

Paneer

A Paneer sajt a világ legkönnyebben elkészíthető sajtja.
Herve

Herve

A belga Liège tartomány buja dombjai között évszázadok óta csendesen érlelődik e becses finomság.
Raclette

Raclette

Kizárólag olyan tehenek tejéből állítják elő, amelyek nyáron friss füvön, télen réti szénán legelnek.
Ardrahan

Ardrahan

A sajt összetett ízvilágot sugároz, amelyet a savas, vajas, diós és zamatos tulajdonságok hangsúlyoznak.
Grana-Padano

Grana Padano

A Grana Padano sajt kemény, szemcsés állagú és diós, zamatos ízű.
Burgos

Burgos

Gyakran fogyasztják desszertsajtként mézzel vagy cukorral.
Maroilles

Maroilles

A sajt textúrája krémes és lágy, ami hozzájárul az általános ízélményhez.
Munster

Munster

A Munster sajt krémes állagú és ragacsos, vöröses-narancsos héjjal rendelkezik.
Gloucester

Gloucester

Hírnevét leginkább egy furcsa versenynek köszönheti.
Shanklish2

Shanklish 

A Shanklish egy ízletes sajt, amely Libanon és Szíria kulináris hagyományait őrzi.
Brie

Brie

Észak-Franciaországban, a mai Seine-et-Marne megye területén található Brie tájegységből származik.
Ibores

Ibores

Remekül párosul a Pouilly Fume-mal és néhány tölgyes chardonnay-val.
Beaufort

Beaufort

Beaufort sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy különböző receptekben is helyet kapjon.
Dolcelatte

Dolcelatte

Remek párosítás olyan gyümölcsökkel, mint a szőlő, füge, alma vagy körte.
Parmigiano-Reggiano

Parmigiano-Reggiano

Az évszázadok során a Parmigiano-Reggiano nem változtatott gyártási módszerén.
Belper-Knolle2 

Belper Knolle 

A Belpben gyártott Belper Knolle egy egyedi svájci kemény sajt.
Brunost1

Brunost

A brunost, vagy barnasajt már régóta népszerű termék a norvég emberek körében.
Brick

Brick

Először Wisconsinban készítették el , és a túró préselésére használt téglákról kapta a nevét.
Pantysgawn

Pantysgawn

A Pant-Ys-Gawn, más néven Pantysgawn vagy Pant-Ysgawn, egy walesi kecsketejes sajt.
Charolais

Charolais

A Charolais egyik legnagyobb kecskesajt: tömege 250-310 gramm, magassága 7 cm, átmérője pedig legalább 6 cm.
Milbenkäse

Milbenkäse

Helmut Pöschel nagy lelkesedéssel fogott neki az atkasajt készítésének.
Ricotta

Ricotta

Nem tudni pontosan, mikor készítettek először Ricottát, de a római időkben már ismert volt.
Cotija

Cotija

Nem meglepő módon ezt a sajtot gyakran használják mexikói ételekhez.
Stichelton

Stichelton

Nevét a Stilton faluról kapta, amelyet a 11. század környékén Sticheltonnak hívtak.
Brocciu

Brocciu

A Brocciu sajt egyedülálló abban, hogy a sajtkészítés során visszamaradó tejsavóból készül.
Anthotyro

Anthotyro

Az Anthotyro egy kecske- és juhtejből készült görög sajt.
Stilton

Stilton

Nem összekeverendő a Stichelton sajttal, amely valójában a Stilton nagyüzemi utódja.
Cantal

Cantal

A Cantal egy érlelt francia sajt természetes héjjal, szilárd állaggal és finom, mégis összetett ízzel.
Castelmagno

Castelmagno

A Castelmagno sajt Piemonte régió egyik legegyedibb és legbecsesebb terméke.
Tetilla

Tetilla

A Tetilla sajt a spanyol Galícia vidék legjellegzetesebb sajtja.
Gamalost

Gamalost

Története Norvégiában a viking korszakig vezethető vissza.
Cottage cheese

Cottage cheese

A cottage cheese kiválóan felhasználható sajtlevesek, mártások, sajt- és túrótorták elkészítéséhez.
Picodon

Picodon

A Picodon egyike volt azon sajtoknak, melyek körbejárták a Földet egy űrsiklóval.
Époisses

Époisses

Létezik egy városi legenda, miszerint ezt a sajtot betiltották a párizsi metróban.
Crottin de Chavignol

Crottin de Chavignol

Ami különösen érdekes a Crottin de Chavignol sajtban, az az átalakulás, amelyen az érlelés során keresztülmegy.
Casu marzu

Casu marzu

A kóstolását nemcsak azért hagyják ki sokan, mert a fogyasztásához gusztus kell.
Danbo

Danbo

A Danbo ma a legnépszerűbb sajt Dániában.
Pave-dAffinois1

Pave d’Affinois

A Pavé d’Affinois egy nagyon fiatal sajt, amelyet először csak 1981-ben készítettek.
Maasdam

Maasdam

Fiatalon általában harapnivalóként fogyasztják, vagy szendvicsekben használják.
Camembert

Camembert

Szilárdabb állagú és valamivel intenzívebb ízvilágú, mint a Brie.
Divle Obruk

Divle Obruk

Kinézete és istállószaga ellenére az egyik legfinomabb sajt.
Wensleydale

Wensleydale

Sok Wensleydale sajtba gyümölcsdarabokat, például málnát, sárgabarackot vagy áfonyát tesznek.
Pecorino-Romano

Pecorino Romano

A juhtej miatt íze kissé csípős, akár savanykásnak is mondható, igazán karakteres.
Redykolka1

Redykołka

A Redykołka sajtokat hagyományosan madár, szív vagy orsó formában készítik.
Bel Paese

Bel Paese

Ez az olasz sajt jól illik olyan gyümölcsökhöz, mint az alma, körte és füge.
Friss írások

Castellano

Castellano

A Castellano (más néven Castigliano) egy hagyományos, kemény juhsajt.
Graviera

Graviera

A svájci Gruyère sajt receptje alapján készült, egy lényeges különbséggel:
Caprino

Caprino

A friss változat finoman fanyar ízéről ismert.
Cheshire

Cheshire

A Cheshire Nagy-Britannia kulináris hagyatékának igazi szimbóluma.
Saint-Paulin

Saint Paulin

Egy francia sajt, amely a trappista Port Salut sajton alapul
Dolcelatte

Dolcelatte

Remek párosítás olyan gyümölcsökkel, mint a szőlő, füge, alma vagy körte.
Bresse Bleu

Bresse Bleu

Mintha egy hagyományos kéksajt és egy krémes Brie keresztezése lenne.
Afuega'l Pitu

Afuega’l Pitu

Az Afuega’l Pitu sajt egyedi és fejlődő ízprofillal rendelkezik.
Shanklish2

Shanklish 

A Shanklish egy ízletes sajt, amely Libanon és Szíria kulináris hagyományait őrzi.
Salers1

Salers

Becslések szerint legalább 2000 éve gyártják, így az egyik legrégebbi sajt.
Sage-Derby1

Sage Derby

Hagyományosan a betakarítási időszakban készült, amikor volt friss zsálya.

A Sajtok