Sajtlexikon
Hétköznapi sajtoktól a különleges sajtokig
Lexikonunkat folyamatosan bővítjük. Az itt felsorolt sajtokhoz nem rendelkezünk receptúrákkal, csupán érdekességként gyűjtöttük össze azokat. Ha kedvet kap a sajtkészítéshez, webshopunkban minden kelléket megtalál hozzá.
Zamorano
A Zamorano sajtnak jellegzetes cikk-cakk mintás héja van.
Cheddar
A cheddar Anglia egyik legkedveltebb sajtja.
Scamorza
A Scamorza véletlenül született Dél-Olaszországban a 19. század végén.
Colby
Az egyik első igazán amerikai sajt egyikének tartják.
Edami
Az edami egy világhírű holland sajt, amely az Amszterdamhoz közeli kisváros, Edam nevét viseli.
Comté
A Comté egy francia tehéntejes sajt, amelyet nem pasztőrözött tejből készítenek.
Gorgonzola
A Gorgonzola egy lágy, sárgásfehér, igazán ízletes sajt, melyet kékeszöld foltok tarkítanak.
Vacherin Mont-d’Or
Eredetével kapcsolatban a múltban adódott egy kis konfliktus.
Sage Derby
Hagyományosan a betakarítási időszakban készült, amikor volt friss zsálya.
Graviera
A svájci Gruyère sajt receptje alapján készült, egy lényeges különbséggel:
Caprino
A friss változat finoman fanyar ízéről ismert.
Pepper Jack
Ahogy a neve is sugallja, a sajtot édes paprikával ízesítik.
Clochette
A Clochette kicsi, harang alakjával és a ráncos, penészes kérgével azonnal kitűnik a legtöbb sajt közül.
Bocconcini
A „bocconcini” szó az olasz „boccone” szóból származik, amely falatot jelent.
Caravane
A kilencvenes évek elején állították elő, a Caravane napjaink első tevesajtja.
Maytag Blue
A Maytag kis tételekben készül a helyi iowai tejtermelő gazdaságok holsteini szarvasmarha tejéből.
Gruyère
Az eredeti Gruyére-hez csakis kiváló minőségű tejet használnak.
Saint Paulin
Egy francia sajt, amely a trappista Port Salut sajton alapul
Red Windsor
A Red Windsort a Long Clawson Dairy készíti a Belvoir-völgyben.
MouCo ColoRouge
A ColoRouge 7-8 hetes korban válik testessé, amikor is a krémes, vajas ízek teljesen összeolvadnak.
Butterkäse
A Butterkäse minden kereskedelmi változata pasztőrözött tehéntejből készül.
Milleens
A Milleens az egyik legrégebbi tanyasi sajt Írországból.
Trappista
A sajtot elsőként a Notre Dame de Port du Salut kolostorban élő trappista szerzetesek készítették el.
Reblochon
A Reblochon kitűnően megállja a helyét egy sajttálon, sokféle kenyérrel párosítható.
Stinking Bishop
A sajt elnevezése a Stinking Bishop egy körtefajtából ered.
Buffalo Blue
A Buffalo Blue egy angol kéksajt, amelyet az észak-yorkshire-i Thirskben készítenek.
Óvári
Az óvári sajtot 1903 körül a Mosonmegyei Tejszövetkezet részére Ujhelyi Imre kísérletezte ki.
Babybel
A Babybel sajtot könnyű és praktikus snackként is fogyaszthatjuk.
Caerphilly
A Caerphilly sajt egy igazi kulináris gyöngyszem Wales szívéből.
Medve
A Medve kockasajtok gyártása több mint 80 éves múltra tekint vissza.
Langres
Ennek a sajtnak a hagyománya a 13. századra vezethető vissza.
Humboldt Fog
A Humboldt Fog egy puha, penészben érlelt, kerék alakú kecskesajt. Citrusos és visszafogottan virágos ízvilágú.
Ementáli
Eredendően svájci, az Emme völgyéből származó keménysajt, innen kapta a nevét is.
Oscypek
Az Oscypek elkészítésének legnépszerűbb módja a serpenyőben sütés.
Banon
A sajtkészítés első lépése a friss és minőségi kecsketej beszerzése a helyi gazdálkodóktól.
Halloumi
A Halloumi egy fehér színű, éretlen, kéreg nélküli sajt, amely a mozzarellához hasonlít.
Akkawi
Az Akkawi sajtot gyakran használják a közel-keleti konyhában.
Cabrales
A Cabrales sajt jelenleg a Guinness-rekordot tartja a valaha eladott legdrágább sajtok listáján.
PataCabra
A „Pata Cabra” elnevezés „kecske lábát” jelenti, ami a sajt jellegzetes hengeres alakjából ered.
Pont-l’Evêque
A Camemberthez hasonlít, de az íze sokkal markánsabb.
Taleggio
A Taleggio egy nagyon régóta létező, ősi eredetű olasz sajt.
Bresse Bleu
Mintha egy hagyományos kéksajt és egy krémes Brie keresztezése lenne.
Feta
A tradicionális görög feta puha, krémes, ám mégis kissé morzsálódó állagú sajtfajta.
Appenzeller
Az Appenzeller sajt a svájci sajtkülönlegességek egyik legnagyobbja.
Kashkaval
A Románia hegyvidéki régióiban előállított kashkaval sajt egyedi tulajdonságokkal rendelkezik.
Cream Cheese
Krémsajtot először Európában készítettek, nem Philadelphiában, ahogyan azt általában hiszik.
Manchego
A Manchego sajt könnyen felismerhető cikk-cakk mintás héjáról.
Parenyica
A parenyica szlovák származású, nem érlelt sajt.
Pálpusztai
A pálpusztai sajt híres jellegzetesen erős, pikáns, enyhén ammóniás bukéjáról.
Ossau-Iraty
A természetes sárgásbarnástól a barnás színig terjedő héjú Ossau-Iraty sajtok félkemény-szilárd textúrájúa.
Sainte Maure
Ez a sajt könnyen felismerhető, mert van egy rozs-szalmaszál, amely keresztezi a közepét.
Majorero
A Majorero (vagy Maxorata) félkemény sajt halványfehér színű, krémes, enyhén gumiszerű textúrájú.
Neufchâtel
A Pays de Bray-ben készült Neufchâtel Normandia egyik legrégebbi sajtja.
Provolone
A Provolone egy tehéntejből készült félkemény sajt Dél-Olaszországból.
Salers
Becslések szerint legalább 2000 éve gyártják, így az egyik legrégebbi sajt.
Queso Oaxaca
Egy legenda szerint a Queso Oaxaca sajt egy fiatal lány figyelmetlenségének köszönhető.
Rocamadour
A Rocamadour kis lapos, kerek formájú sajt, természetes ehető héjjal.
Gouda
A klasszikus goudát, jellegzetes édességével és karamelljegyeivel legalább 1184 óta gyártják.
Catupiry
A Catupiry pontos receptje a mai napig titok.
Roquefort
A legenda szerint a rokfort sajt véletlenül lett penészes.
Canastra
Minas Gerais állam Serra da Canastra területéről származik, innen ered a név is.
Caboc
A buja hegyvidékről származó Caboc Skócia egyik legrégebbi sajtja.
Castellano
A Castellano (más néven Castigliano) egy hagyományos, kemény juhsajt.
Mahón
A Mahón egy spanyol sajt Minorcáról, a Földközi-tenger egyik Baleár-szigetéről.
Tronchon
Ezt a sajtot már a Don Quijote folytatása is említi, ezért legalább 400 évesre becsülik.
Havarti
A három hónapnál tovább érlelt Havarti sajtnak sósabb íze van, mogyorós beütéssel.
Cheshire
A Cheshire Nagy-Britannia kulináris hagyatékának igazi szimbóluma.
Lancashire
A Lancashire az egyik leghagyományosabb sajt Nagy-Britanniában.
Afuega’l Pitu
Az Afuega’l Pitu sajt egyedi és fejlődő ízprofillal rendelkezik.
Monterey Jack
A Monterey Jack igazi amerikai sajtként kiérdemli az őt megillető pozíciót.
Asiago
Hagyományosan juhtejből, de ma már nem pasztőrözött tehéntejből készítik.
Chevre Bucheron
A Chevre Bucheron a hóval borított rönkhöz való hasonlóságáról kapta a nevét.
Limburger
A Limburger sajt a történelmi Limburg Hercegségből származik.
Pecorino Sardo
A Pecorino Sardo készítéséhez csak a félvadon legelő szárda juhok (nyers vagy pasztőrözött) teje használható.
Garrotxa
A Garrotxa belseje fehér, nagyon krémes textúrájú, amelyet természetes penészhéj vesz körül.
Mascarpone
A régió tejesei a Mascarpone néven ismert friss sajttúró árusításáról váltak híressé.
Golden Cross
A Golden Cross lágy, henger alakú, kérges sajt. Érlelés elején a sajt sűrű, selymes textúrájú.
Fourme d’Ambert
A számtalan francia kéksajt közül a Fourme d’Ambert szó szerint kiemelkedik méretével és alakjával.
Tomme de Savoie
A Tomme de Savoie egy félpuha, préselt sajt, rugalmas, szilárd állaggal.
Pule
A szamártejet nagyon nehéz sajttá változtatni, mivel nem rendelkezik elég kazeinnel.
Mâconnais
A Mâconnais sajt egy gasztronómiai gyöngyszem.
Yorkshire Blue
A Yorkshire Blue egy hagyományos, vegetáriánus kéksajt, amely 100%-ban yorkshire-i tehéntejből készül.
Queso Blanco
A Queso Blanco spanyolul „fehér sajtot” jelent, és a 18. századi Mexikóból származik.
Tilsit
A tilsit készülhet pasztőrözött vagy nyers tehéntejből is.
Queijo Rabaçal
Ez a félkemény sajt kétharmad juhtej és egyharmad kecsketej keverékéből készül.
Roncal
A Roncal az észak-spanyolországi legendás Latxa és Aragonesa oveja juhfajták gazdag juhtejéből készül.
Fontina Val d’Aosta
A Fontina valódi íze annyira összetett, hogy nehéz leírni.
Chhurpi
Kelet-India, Nepál és Bhután egyik kedvenc csemegéje.
Juustoleipä
A halloumihoz hasonlóan a kenyérsajt sem veszíti el formáját hevítés közben.
Chechil
Az örmény szálas sajtként is emlegetett Chechil egy hagyományos örmény sajt.
Mimolette
Amíg a tej alvad, annattót adnak hozzá, amely magvakból nyert természetes színezőanyag.
Jarlsberg
A sajt valódi titka a sajtkultúra, amely a Jarlsberg egyedi ízét és lyukas textúráját adja.
Fleur Du Maquis
A La Fleur du Maquis rusztikus megjelenése ellenére nem egy erős ízű sajt.
Paneer
A Paneer sajt a világ legkönnyebben elkészíthető sajtja.
Herve
A belga Liège tartomány buja dombjai között évszázadok óta csendesen érlelődik e becses finomság.
Raclette
Kizárólag olyan tehenek tejéből állítják elő, amelyek nyáron friss füvön, télen réti szénán legelnek.
Ardrahan
A sajt összetett ízvilágot sugároz, amelyet a savas, vajas, diós és zamatos tulajdonságok hangsúlyoznak.
Grana Padano
A Grana Padano sajt kemény, szemcsés állagú és diós, zamatos ízű.
Burgos
Gyakran fogyasztják desszertsajtként mézzel vagy cukorral.
Maroilles
A sajt textúrája krémes és lágy, ami hozzájárul az általános ízélményhez.
Munster
A Munster sajt krémes állagú és ragacsos, vöröses-narancsos héjjal rendelkezik.
Gloucester
Hírnevét leginkább egy furcsa versenynek köszönheti.
Shanklish
A Shanklish egy ízletes sajt, amely Libanon és Szíria kulináris hagyományait őrzi.
Brie
Észak-Franciaországban, a mai Seine-et-Marne megye területén található Brie tájegységből származik.
Ibores
Remekül párosul a Pouilly Fume-mal és néhány tölgyes chardonnay-val.
Beaufort
Beaufort sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy különböző receptekben is helyet kapjon.
Dolcelatte
Remek párosítás olyan gyümölcsökkel, mint a szőlő, füge, alma vagy körte.
Parmigiano-Reggiano
Az évszázadok során a Parmigiano-Reggiano nem változtatott gyártási módszerén.
Belper Knolle
A Belpben gyártott Belper Knolle egy egyedi svájci kemény sajt.
Brunost
A brunost, vagy barnasajt már régóta népszerű termék a norvég emberek körében.
Brick
Először Wisconsinban készítették el , és a túró préselésére használt téglákról kapta a nevét.
Mozzarella di Bufala Campana
Egyedülálló ízét a bivaly étrendje befolyásolja.
Pantysgawn
A Pant-Ys-Gawn, más néven Pantysgawn vagy Pant-Ysgawn, egy walesi kecsketejes sajt.
Charolais
A Charolais egyik legnagyobb kecskesajt: tömege 250-310 gramm, magassága 7 cm, átmérője pedig legalább 6 cm.
Milbenkäse
Helmut Pöschel nagy lelkesedéssel fogott neki az atkasajt készítésének.
Ricotta
Nem tudni pontosan, mikor készítettek először Ricottát, de a római időkben már ismert volt.
Cotija
Nem meglepő módon ezt a sajtot gyakran használják mexikói ételekhez.
Stichelton
Nevét a Stilton faluról kapta, amelyet a 11. század környékén Sticheltonnak hívtak.
Brocciu
A Brocciu sajt egyedülálló abban, hogy a sajtkészítés során visszamaradó tejsavóból készül.
Anthotyro
Az Anthotyro egy kecske- és juhtejből készült görög sajt.
Stilton
Nem összekeverendő a Stichelton sajttal, amely valójában a Stilton nagyüzemi utódja.
Cantal
A Cantal egy érlelt francia sajt természetes héjjal, szilárd állaggal és finom, mégis összetett ízzel.
Castelmagno
A Castelmagno sajt Piemonte régió egyik legegyedibb és legbecsesebb terméke.
Tetilla
A Tetilla sajt a spanyol Galícia vidék legjellegzetesebb sajtja.
Gamalost
Története Norvégiában a viking korszakig vezethető vissza.
Cottage cheese
A cottage cheese kiválóan felhasználható sajtlevesek, mártások, sajt- és túrótorták elkészítéséhez.
Picodon
A Picodon egyike volt azon sajtoknak, melyek körbejárták a Földet egy űrsiklóval.
Époisses
Létezik egy városi legenda, miszerint ezt a sajtot betiltották a párizsi metróban.
Crottin de Chavignol
Ami különösen érdekes a Crottin de Chavignol sajtban, az az átalakulás, amelyen az érlelés során keresztülmegy.
Casu marzu
A kóstolását nemcsak azért hagyják ki sokan, mert a fogyasztásához gusztus kell.
Danbo
A Danbo ma a legnépszerűbb sajt Dániában.
Pave d’Affinois
A Pavé d’Affinois egy nagyon fiatal sajt, amelyet először csak 1981-ben készítettek.
Maasdam
Fiatalon általában harapnivalóként fogyasztják, vagy szendvicsekben használják.
Camembert
Szilárdabb állagú és valamivel intenzívebb ízvilágú, mint a Brie.
Philadelphia krémsajt
A Philadelphia krémsajtért milliók rajonganak szerte a világon.
Divle Obruk
Kinézete és istállószaga ellenére az egyik legfinomabb sajt.
Wensleydale
Sok Wensleydale sajtba gyümölcsdarabokat, például málnát, sárgabarackot vagy áfonyát tesznek.
Olomoucké Tvarůžky
Az Olomoucké tvarůžky a Quargel vagy közismertebb nevén a kvargli.
Pecorino Romano
A juhtej miatt íze kissé csípős, akár savanykásnak is mondható, igazán karakteres.
Redykołka
A Redykołka sajtokat hagyományosan madár, szív vagy orsó formában készítik.
Bel Paese
Ez az olasz sajt jól illik olyan gyümölcsökhöz, mint az alma, körte és füge.
Friss írások
Castellano
A Castellano (más néven Castigliano) egy hagyományos, kemény juhsajt.
Olomoucké Tvarůžky
Az Olomoucké tvarůžky a Quargel vagy közismertebb nevén a kvargli.
Graviera
A svájci Gruyère sajt receptje alapján készült, egy lényeges különbséggel:
Caprino
A friss változat finoman fanyar ízéről ismert.
Cheshire
A Cheshire Nagy-Britannia kulináris hagyatékának igazi szimbóluma.
Saint Paulin
Egy francia sajt, amely a trappista Port Salut sajton alapul
Dolcelatte
Remek párosítás olyan gyümölcsökkel, mint a szőlő, füge, alma vagy körte.
Bresse Bleu
Mintha egy hagyományos kéksajt és egy krémes Brie keresztezése lenne.
Afuega’l Pitu
Az Afuega’l Pitu sajt egyedi és fejlődő ízprofillal rendelkezik.
Shanklish
A Shanklish egy ízletes sajt, amely Libanon és Szíria kulináris hagyományait őrzi.
Salers
Becslések szerint legalább 2000 éve gyártják, így az egyik legrégebbi sajt.
Sage Derby
Hagyományosan a betakarítási időszakban készült, amikor volt friss zsálya.