SajtLexikon
Hétköznapi sajtoktól a különleges sajtokig
Lexikonunkat folyamatosan bővítjük. Az itt felsorolt sajtokhoz nem rendelkezünk receptúrákkal, csupán érdekességként gyűjtöttük össze azokat. Ha kedvet kap a sajtkészítéshez, webshopunkban minden kelléket megtalál hozzá.
Limburger
A Limburger sajt a történelmi Limburg Hercegségből származik.
Friss írások
Appenzeller
Az Appenzeller sajt a svájci sajtkülönlegességek egyik legnagyobbja.
Picodon
A Picodon egyike volt azon sajtoknak, melyek körbejárták a Földet egy űrsiklóval.
Rocamadour
A Rocamadour kis lapos, kerek formájú sajt, természetes ehető héjjal.
Ardrahan
A sajt összetett ízvilágot sugároz, amelyet a savas, vajas, diós és zamatos tulajdonságok hangsúlyoznak.
Herve
A belga Liège tartomány buja dombjai között évszázadok óta csendesen érlelődik e becses finomság.
PataCabra
A „Pata Cabra” elnevezés „kecske lábát” jelenti, ami a sajt jellegzetes hengeres alakjából ered.
Milleens
A Milleens az egyik legrégebbi tanyasi sajt Írországból.
Tetilla
A Tetilla sajt a spanyol Galícia vidék legjellegzetesebb sajtja.
Maroilles
A sajt textúrája krémes és lágy, ami hozzájárul az általános ízélményhez.
Fourme d’Ambert
A számtalan francia kéksajt közül a Fourme d’Ambert szó szerint kiemelkedik méretével és alakjával.
Scamorza
A Scamorza véletlenül született Dél-Olaszországban a 19. század végén.
Babybel
A Babybel sajtot könnyű és praktikus snackként is fogyaszthatjuk.
Korábbi írások
Pecorino Sardo
A Pecorino Sardo készítéséhez csak a félvadon legelő szárda juhok (nyers vagy pasztőrözött) teje használható.
Cheddar
A cheddar Anglia egyik legkedveltebb sajtja.
Havarti
A három hónapnál tovább érlelt Havarti sajtnak sósabb íze van, mogyorós beütéssel.
Cottage cheese
A cottage cheese kiválóan felhasználható sajtlevesek, mártások, sajt- és túrótorták elkészítéséhez.
Manchego
A Manchego sajt könnyen felismerhető cikk-cakk mintás héjáról.
Buffalo Blue
A Buffalo Blue egy angol kéksajt, amelyet az észak-yorkshire-i Thirskben készítenek.
Pecorino Romano
A juhtej miatt íze kissé csípős, akár savanykásnak is mondható, igazán karakteres.
Milbenkäse
Helmut Pöschel nagy lelkesedéssel fogott neki az atkasajt készítésének.
Pálpusztai
A pálpusztai sajt híres jellegzetesen erős, pikáns, enyhén ammóniás bukéjáról.
Tronchon
Ezt a sajtot már a Don Quijote folytatása is említi, ezért legalább 400 évesre becsülik.
Ardrahan
A sajt összetett ízvilágot sugároz, amelyet a savas, vajas, diós és zamatos tulajdonságok hangsúlyoznak.
Langres
Ennek a sajtnak a hagyománya a 13. századra vezethető vissza.