Milyen a textúrája?

A Wensleydale sajt kemény, nedves és omlós, elefántcsont színű és nyitott textúrájú. Illata enyhén citromos, füves. Édes, túrós, de fanyar ízű is, amelyet mézes utóíz és a levágott fű gyengéd aromái egészítenek ki. Sok Wensleydale sajtba gyümölcsdarabokat, például málnát, sárgabarackot vagy áfonyát tesznek, amelyek a sajtot friss és gyümölcsös ízvilággal gazdagítják.

Honnan származik?

A Wensleydale egy történelmi enyhe sajt, amelyet az észak-yorkshire-i Wensleydale-ben 1150 óta készítenek ciszterci szerzetesek. Ezek a szerzetesek folytatták a sajt készítését kolostoraik 1540-es feloszlásáig. A sajtot hagyományosan juhtej felhasználásával készítették. A sajtkészítés művészetét a szerzetesek adták át a farmerek feleségeinek, akik a Wensleydale kék fajtáját készítették el a parasztházaikban. Ma a Wensleydale-t főként pasztőrözött tehéntejből és juhtejből állítják elő az íz fokozása érdekében.

Hogyan készül?

Első lépésként a tejhez oltót és starterkultúrát kevernek, amíg el nem éri a pontos savassági szintet, attól függően, hogy milyen sajtot készítenek. Végül sót adnak hozzá.  Miközben mindez zajlik, a tej a textúra-átalakulások varázslatos sorozatán megy keresztül. Először részben kellemesen hullámzó fehér túróvá szilárdul. Amint ez megtörténik, szétválasztják az alvadékot és a tejsavót, majd gőzzel leforrázzák a túrót. Miután az összes tejsavót lecsepegtették, a leforrázott alvadékot nagy téglalapokra vágják, amelyeket rendszeres időközönként megforgatnak. Ezután a tömböket kisebb darabokra szeletelik, a túródarabokat formákba helyezik, és a sajt már készen is áll az érlelésre. A Wensleydale sajtot általában három-négy hónapig érlelik fapolcokon, bár egyes fajták hosszabb ideig is érlelhetők. Az érlelés során a sajt kialakítja jellegzetes omlós állagát és édeskés, enyhén csípős ízét. A hagyományos Wensleydale sajtokat gyakran fehér viasszal vonják be, ami védi a sajtokat és segít megőrizni a nedvességüket, a viaszréteg alatt pedig a sajt tovább érlelődhet. 

Wensleydale2
Wensleydale3

Mivel érdemes fogyasztani?

Az enyhe ízvilág és a könnyű textúra miatt a Wensleydale sajt ideális választás lehet szendvicsekhez, salátákhoz és különböző receptekhez. Gyakran társítják gyümölcsökkel, péksüteményekkel és könnyű vörösborokkal, hogy kiemeljék az ízjegyeket és harmonikus gasztronómiai élményt teremtsenek.