A Belper Knolle sajtot apró, gömb alakú formájával könnyű felismerni, és a textúrája is egyedülálló – olyan, mintha apró élesztőgombákat tartalmazna a felszínén. Ez a külső borítás nemcsak esztétikailag vonzó, de garantáltan hozzájárul az ízélményhez is.


A SAJT EREDETE

A Belpben gyártott Belper Knolle egy egyedi svájci kemény sajt, amelyet kis golyóvá formáznak. A knolle szó gumónak fordítható, ami a formájára utal. Kinézete miatt ezt a sajtot gyakran a sajtvilág szarvasgombájaként is emlegetik. Nyers tehéntejből készítik, a receptet 1993-ban Herr Glauser alkotta meg. 

Belper-Knolle2 
Belper-Knolle2 

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: ízletes, sós, intenzív gyógynövényes ízek. Gyengéden elolvad a szájban és hosszantartó, fűszeres feketebors utóízt hagy maga után, egy csipetnyi fokhagymával
  • ILLATA: fűszeres, borsos
  • SZÍNE: a sajt külső borítása pár hetesen vörös, míg érettebb állapotban aranybarna. Belseje halványsárga, törtfehér
  • ÁLLAGA: kemény, omlós
  • FELHASZNÁLT TEJ: nyers tehéntej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Svájc, Belp, Bern kanton
  • VÁLTOZATAI: fiatal és érett
  • ÉRLELÉSE: 1-3 hónap

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

A fiatalabb változatot önmagában is fogyaszthatjuk, mézzel és dióval. Az érettebb sajtot keménysége miatt praktikusabb reszelni, ezért sokféle ételhez hozzáadható. Reszelhetjük többek között sült burgonyára, tésztákra, salátákra, pizzákra, rizottókra, de még a reggeli tojásrántottát is feldobhatjuk vele.

Italok:

Ez egy savanyú, gyógynövényes sajt, így fehérborokhoz illik a legjobban. Ilyen például a Loire-völgyi Benedicte de Rycke Jasnières, a chardonnay vagy a fehér burgundi.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.