A Castellano (más néven Castigliano) egy hagyományos, kemény sajt, amelyet churra és castellana juhfajták tejéből készítenek. Kerek vagy félhenger alakú, mintás, szürkés-sötétbarna kérge pedig sárga színű sajttésztát rejt. 


A SAJT EREDETE

Ez a sajt a spanyol Kasztília-León régióból származik, ahol a tiszta juhtejből készült sajtok 85%-át termelik. Először egy 980-ból származó latin nyelven írt dokumentum említi, amint leltárba vettek egy Castelánó sajtot az egyik helyi kolostorban. 1880 és 1950 között a sajtipar igazi fellendülése kezdődött a régióban. Ebben az időszakban a pásztorok tudásának és a különböző juhfajták létezésének köszönhetően sajátos és összetéveszthetetlen karakterű sajtokat kezdtek előállítani, köztük a most ismert Castelánó sajtot is.

Castellano
Castellano

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: fűszeres, tejszínes, karamelles, vajas ízekkel rendelkezik
  • ILLATA: közepesen erős
  • SZÍNE: szürkés-sötétbarna kérge jellegzetes mintával rendelkezik, míg belseje sárga
  • ÁLLAGA: kemény és omlós
  • FELHASZNÁLT TEJ: főként nyers juhtej, de lehet pasztőrözött, ritkán kecske- és tehéntej keverékével
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Castilla y León, Spanyolország
  • VÁLTOZATAI: natúr, fűszeres, füstölt
  • ÉRLELÉSE: 3-12 hónap

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

A sajtot gyakran fogyasztják reggelire gyümölcsökkel, például almával, körtével és fügével, de felhasználják sós, olajjal, paradicsommal és vadon termő fűszernövényekkel készült ételekhez és vadsültekhez is.

Italok:

Csodálatosan passzol az azonos területen termelt Ribera del Duero vörösborokhoz és a Priorato borokhoz.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.