A Castellano (más néven Castigliano) egy hagyományos, kemény sajt, amelyet churra és castellana juhfajták tejéből készítenek. Kerek vagy félhenger alakú, mintás, szürkés-sötétbarna kérge pedig sárga színű sajttésztát rejt.
A SAJT EREDETE
Ez a sajt a spanyol Kasztília-León régióból származik, ahol a tiszta juhtejből készült sajtok 85%-át termelik. Először egy 980-ból származó latin nyelven írt dokumentum említi, amint leltárba vettek egy Castelánó sajtot az egyik helyi kolostorban. 1880 és 1950 között a sajtipar igazi fellendülése kezdődött a régióban. Ebben az időszakban a pásztorok tudásának és a különböző juhfajták létezésének köszönhetően sajátos és összetéveszthetetlen karakterű sajtokat kezdtek előállítani, köztük a most ismert Castelánó sajtot is.
A SAJT JEGYEI:
MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?
Ételek:
A sajtot gyakran fogyasztják reggelire gyümölcsökkel, például almával, körtével és fügével, de felhasználják sós, olajjal, paradicsommal és vadon termő fűszernövényekkel készült ételekhez és vadsültekhez is.
Italok:
Csodálatosan passzol az azonos területen termelt Ribera del Duero vörösborokhoz és a Priorato borokhoz.
Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.