Wensleydale

Wensleydale

Sok Wensleydale sajtba gyümölcsdarabokat, például málnát, sárgabarackot vagy áfonyát tesznek.

Brocciu

Brocciu

A Brocciu sajt egyedülálló abban, hogy a sajtkészítés során visszamaradó tejsavóból készül.

Cabrales

Cabrales

A Cabrales sajt jelenleg a Guinness-rekordot tartja a valaha eladott legdrágább sajtok listáján.

Burgos

Burgos

Bár önmagában is fogyasztható, a Burgost általában más ételek kísérik.

Halloumi

Halloumi

A Halloumi egy fehér színű, éretlen, kéreg nélküli sajt, amely a mozzarellához hasonlít.

Divle Obruk

Divle Obruk

Kinézete és istállószaga ellenére az egyik legfinomabb sajt.

Tronchon

Tronchon

Ezt a sajtot már a Don Quijote folytatása is említi, ezért legalább 400 évesre becsülik.

Queijo Rabaçal

Queijo Rabaçal

Ez a félkemény sajt kétharmad juhtej és egyharmad kecsketej keverékéből készül.

Casu marzu

Casu marzu

A kóstolását nemcsak azért hagyják ki sokan, mert a fogyasztásához gusztus kell.

Parenyica

Parenyica

A parenyica szlovák származású, nem érlelt sajt.

Anthotyro

Anthotyro

Az Anthotyro egy kecske- és juhtejből készült görög sajt.

Asiago

Asiago

Hagyományosan juhtejből, de ma már nem pasztőrözött tehéntejből készítik.

Ricotta

Ricotta

Nem tudni pontosan, mikor készítettek először Ricottát, de a római időkben már ismert volt.

Cream Cheese

Cream Cheese

Krémsajtot először Európában készítettek, nem Philadelphiában, ahogyan azt általában hiszik.

Roquefort

Roquefort

A legenda szerint a rokfort sajt véletlenül lett penészes.

Roncal

Roncal

A Roncal az észak-spanyolországi legendás Latxa és Aragonesa oveja juhfajták gazdag juhtejéből készül.

Pecorino Sardo

Pecorino Sardo

A Pecorino Sardo készítéséhez csak a félvadon legelő szárda juhok (nyers vagy pasztőrözött) teje használható.

Pecorino Romano

Pecorino Romano

A juhtej miatt íze kissé csípős, akár savanykásnak is mondható, igazán karakteres.

Ossau-Iraty

Ossau-Iraty

A természetes sárgásbarnástól a barnás színig terjedő héjú Ossau-Iraty sajtok félkemény-szilárd textúrájúa.

Fleur Du Maquis

Fleur Du Maquis

A La Fleur du Maquis rusztikus megjelenése ellenére nem egy erős ízű sajt.

Feta

Feta

A tradicionális görög feta puha, krémes, ám mégis kissé morzsálódó állagú sajtfajta.

A végére értél

A végére értél