Castellano

Castellano

A Castellano (más néven Castigliano) egy hagyományos, kemény juhsajt.

Graviera

Graviera

A svájci Gruyère sajt receptje alapján készült, egy lényeges különbséggel:

Shanklish2

Shanklish 

A Shanklish egy ízletes sajt, amely Libanon és Szíria kulináris hagyományait őrzi.

Redykolka1

Redykołka

A Redykołka sajtokat hagyományosan madár, szív vagy orsó formában készítik.

Oscypek1

Oscypek 

Az Oscypek elkészítésének legnépszerűbb módja a serpenyőben sütés.

Kashkaval1

Kashkaval

A Románia hegyvidéki régióiban előállított kashkaval sajt egyedi tulajdonságokkal rendelkezik.

Chechil1

Chechil

Az örmény szálas sajtként is emlegetett Chechil egy hagyományos örmény sajt.

Akkawi1

Akkawi

Az Akkawi sajtot gyakran használják a közel-keleti konyhában.

A Zamorano sajt

Zamorano

A Zamorano sajtnak jellegzetes cikk-cakk mintás héja van.

Wensleydale

Wensleydale

Sok Wensleydale sajtba gyümölcsdarabokat, például málnát, sárgabarackot vagy áfonyát tesznek.

Brocciu

Brocciu

A Brocciu sajt egyedülálló abban, hogy a sajtkészítés során visszamaradó tejsavóból készül.

Cabrales

Cabrales

A Cabrales sajt jelenleg a Guinness-rekordot tartja a valaha eladott legdrágább sajtok listáján.

Burgos

Burgos

Gyakran fogyasztják desszertsajtként mézzel vagy cukorral.

Halloumi

Halloumi

A Halloumi egy fehér színű, éretlen, kéreg nélküli sajt, amely a mozzarellához hasonlít.

Divle Obruk

Divle Obruk

Kinézete és istállószaga ellenére az egyik legfinomabb sajt.

Tronchon

Tronchon

Ezt a sajtot már a Don Quijote folytatása is említi, ezért legalább 400 évesre becsülik.

Queijo Rabaçal

Queijo Rabaçal

Ez a félkemény sajt kétharmad juhtej és egyharmad kecsketej keverékéből készül.

Casu marzu

Casu marzu

A kóstolását nemcsak azért hagyják ki sokan, mert a fogyasztásához gusztus kell.

Parenyica

Parenyica

A parenyica szlovák származású, nem érlelt sajt.

Anthotyro

Anthotyro

Az Anthotyro egy kecske- és juhtejből készült görög sajt.

Asiago

Asiago

Hagyományosan juhtejből, de ma már nem pasztőrözött tehéntejből készítik.

Ricotta

Ricotta

Nem tudni pontosan, mikor készítettek először Ricottát, de a római időkben már ismert volt.

Cream Cheese

Cream Cheese

Krémsajtot először Európában készítettek, nem Philadelphiában, ahogyan azt általában hiszik.

Roquefort

Roquefort

A legenda szerint a rokfort sajt véletlenül lett penészes.

Roncal

Roncal

A Roncal az észak-spanyolországi legendás Latxa és Aragonesa oveja juhfajták gazdag juhtejéből készül.

Pecorino Sardo

Pecorino Sardo

A Pecorino Sardo készítéséhez csak a félvadon legelő szárda juhok (nyers vagy pasztőrözött) teje használható.

Pecorino-Romano

Pecorino Romano

A juhtej miatt íze kissé csípős, akár savanykásnak is mondható, igazán karakteres.

Ossau-Iraty

Ossau-Iraty

A természetes sárgásbarnástól a barnás színig terjedő héjú Ossau-Iraty sajtok félkemény-szilárd textúrájúa.

Fleur Du Maquis

Fleur Du Maquis

A La Fleur du Maquis rusztikus megjelenése ellenére nem egy erős ízű sajt.

Feta

Feta

A tradicionális görög feta puha, krémes, ám mégis kissé morzsálódó állagú sajtfajta.

A végére értél

A végére értél