A Zamorano egy híres spanyol sajt, amelyet nyers juhtejből készítenek Kasztília-León festői régiójában, Zamorában. Ennek a kemény sajtnak csaknem hat hónapra van szüksége, hogy elérje teljes potenciálját. Megjelenése halványsárga árnyalattal és kellemes, omlós textúrával büszkélkedhet. A Zamorano jellegzetes cikk-cakk mintás héjával és hengeres formájával olyan sajtokhoz hasonlít, mint például a Castellano vagy a Manchego.


A SAJT EREDETE

A Zamorano egy lenyűgöző sajt, amely a spanyolországi Zamora varázslatos régiójából származik. A churra és kasztíliai juhok tejéből készült kemény, érlelt sajt gazdag hagyományokkal rendelkezik, megtestesíti szülőföldje ízeit és szellemiségét. Mindegyik sajt kézzel készül, a részletekre való gondos odafigyeléssel, ami a generációkon át öröklődő kézműves képességek bizonyítéka. 1996 óta OEM státusszal rendelkezik.

Zamorano2
Zamorano3

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: az édes, diós és sós tónusok harmonikus keveréke. Kezdetben visszafogott ízű, enyhén édes és csípős egyszerre, a diós felhang még csak ebben a szakaszban kezd kialakulni. A közepesen érlelt sajt összetettebb ízű, a kezdeti krémes édesség egy markánsabb diószerűségnek ad helyet, egy csipetnyi pikantériával. A 6 hónapnál tovább érlelt sajt íze robusztus és jól kidolgozott – gazdagon zamatos, intenzíven diós, markáns, pikáns utóízzel. A vajas felhangok egy réteg komplexitást adnak, kiegyensúlyozva az erős ízeket.
  • ILLATA: kellemes, juhtejes
  • SZÍNE: halványsárga, héja jellegzetes, cikk-cakk mintával rendelkezik
  • ÁLLAGA: a fiatal sajt kezdetben puha és rugalmas, a közepesen érlelt változata szilárdabb, míg a 6 hónapnál tovább érlelt sajt kemény, szemcsés és morzsalékos, felületén apró lyukak találhatók
  • FELHASZNÁLT TEJ: nyers juhtej, kifejezetten a churra és kasztíliai fajtákból
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Zamora, Spanyolország
  • VÁLTOZATAI: fiatal, közepesen vagy teljesen érett
  • ÉRLELÉSE: 2 hónap, 4-6 hónap, vagy 6 hónapnál tovább

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

Az egyik legjobb módja annak, hogy igazán értékeljük a Zamorano sajt összetett ízeit, ha önmagában fogyasztjuk. Fogyasztás előtt hagyjunk egy szeletet szobahőmérsékletűre melegedni, így megízlelhetjük gazdag, diós és enyhén pikáns ízprofilját. Sajttálon is megállja a helyét, párosíthatjuk más spanyol sajtokkal, például Manchegoval vagy Tetillával, szervírozhatjuk húsokkal, például jamón serrano sonkával vagy chorizóval, köretként pedig a legjobb választás a Marcona mandula, az olajbogyó és a fügelekvár. A változatos ízek kiegészítik és fokozzák a Zamorano ízét.

Italok:

A Zamorano gyönyörűen párosul a robusztus borokkal. Próbálja ki egy testes spanyol vörösborral, mint a rioja vagy a ribera del duero.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.