A zöld tea (Camelia sinensis) a természet egyik igazi csodája. Gazdag polifenolokban és katekinben, csakúgy, mint természetes koffeinben, klinikailag igazoltan jótékony hatása van számos egészségi területen, így a szívegészség, a testtömegkezelés, az emésztés egészsége, az éberség fenntartása, a stresszkezelés és a bőregészség terén. Világszerte népszerű összetevője az étrend-kiegészítőknek, meleg és hideg italoknak és a testápolási termékeknek.


Népszerűsége ellenére a piacon fellelhető zöldtea-alapanyagok nem egyforma minőségűek, sőt: nyugtalanító tény az olyan alapanyagok tömeges megjelenése az ellátórendszerben, amelyek nem felelnek meg a tisztasági követelményeknek és a fogyasztói elvárásoknak. Ennek jelentősége nem lebecsülendő, hiszen egy olyan növényi kivonat, mint a zöld tea, csak annyiban lehet jó hatású, amennyiben azt az eredete és feldolgozási körülményei meghatározzák. Hol és hogyan lett termesztve, betakarítva, kivonatolva – mindezen tényezők hatással lesznek a biztonságra, a minőségre és a hatásosságra.

Kína messze a legnagyobb zöldtea-exportőr a világon, a zöldtea-levél nagy része, amely étrend-kiegészítőkben kerül felhasználásra, innen származik. Ennek eredményeként az ellátólánc, amely a zöld teát az ültetvényekről az európai és amerikai boltok polcaira juttatja, meglehetősen komplex és hosszú lehet. Ez megnöveli az esélyét olyan nemkívánatos eseményeknek, mint a szennyeződés. A ConsumerLab.com legfrissebb tanulmánya szerint például ólomszennyeződést találtak számos zöldtea-tartalmú italban és étrend-kiegészítőben. Az EGCG-tartalom (epiGalloCatechin-3-gallát) vizsgálata során nagy eltéréseket tapasztaltak az egyes termékek esetében (22 mg és 300 mg között), és olyan GMP-igazolással rendelkező zöldtea-készítmény is előfordult, amelynél a címkén feltüntetett EGCG-tartalom 38%-át találták a termékben 1). Az EGCG egy flavonol, ez felelős a zöld tea egészségi hatásainak nagy részéért, és általában a zöld tea katekinjeinek 50–60%-át teszi ki.  A katekinek a zöldtea-flavonolok összefoglaló elnevezése.

Hogyan szerezhető be minőségi alapanyag?

zold tea2

Bizonyosodjunk meg arról, hogy eleget tettünk a „3T” elnevezésű követelménynek:

Nyomonkövethetőség (Tracebility)

  • alapanyag származási helye, ültetvény helye, termesztés alatti kémiai kezelések, termesztési technológia stb.

Átláthatóság (Transparency)

  • peszticidhasználat, monitorozás és auditálási gyakorlat, tisztasági és szabályozási megfelelőség stb.

Bizalom (Trust)

  • megbízható beszállító, piaci tapasztalattal

Ehhez társul még egy negyedik „T” is, a Tesztelés, amely elengedhetetlenül fontos a jó minőségű, tiszta zöldtea-termékhez. Tesztek sokasága áll rendelkezésre, ezek fontos információkat szolgáltatnak a termék

  • azonosításáról,
  • tisztaságáról,
  • potenciájáról,
  • hozzáadott aktív összetevőiről,
  • helyettesítéséről,
  • szennyező anyagairól.

TERMÉKEINKKEL KAPCSOLATBAN AZ ALÁBBI ELÉRHETŐSÉGEKEN ÉRDEKLŐDHET:

Dakó Éva
MTKI Kft. kereskedelmi osztályvezető
06 30 5423 673

Nagy Nóra
MTKI Kft. termék menedzser – egyéb élelmiszeripari területek
06 30 6861 143