A mikrobiom a baktériumok és más mikrobák ökoszisztémája, amelyek rajtunk és bennünk élnek, és segítenek támogatni és fenntartani egészségünket. Több mint 38 trillió ilyen mikrobát találunk, és sok közülük baktérium, ami azt jelenti, hogy testünkben annyi baktérium van, mint emberi sejt. „A mikrobiom a mi mikrobiális identitásunk, és egészségünk szempontjából létfontosságú, hogy egyensúlyban tartsuk” – mondja Adam Baker, a Chr. Hansen tudományos igazgatója.


A mikrobiom ugyanúgy nő és fejlődik, mint mi. Gyermekkortól idős korig, és a kritikus életszakaszokban, mint például a születés és az első ezer nap1, a bennünk lévő baktériumok különböző, de kritikus szerepet töltenek be, és támogathatják egészségünket2. Adam Baker szerint „Minden embernek más baktériumprofilja van, így mindannyiunknak megvan a saját egyedi mikrobiomja. Különösen fontos az, hogy ha a baktériumok egyensúlyban vannak, akkor harmóniában élnek velünk, és segítik egészségünket.”

Az életmódbeli változások befolyásolhatják mikrobiomunkat

Számos életmódbeli tényező, mint például a stressz, valamint az antibiotikumok, megzavarhatják mikrobiomunk egyensúlyát és sokszínűségét. Ez hatással lehet egészségünkre. „Ezért megpróbálhatjuk fenntartani vagy megtartani ezt a kiegyensúlyozott baktériumdiverzitást, és ehhez probiotikumokat is használhatunk. Mi, a Chr. Hansennél tudjuk, hogyan kell ezt csinálni. Több mint 100 éves tapasztalattal rendelkezünk a probiotikus baktériumtörzsekkel, az úgynevezett „jó” baktériumokkal végzett munka és fejlesztések terén. Az általunk, a Chr. Hansennél kifejlesztett probiotikus törzsek mögött szilárd tudomány és sok olyan dokumentum áll, amelyek bemutatják ezeknek a törzseknek a működését” – mutat rá Adam.

Mikrobiom mikrobiota

Hol találhatók a testünkben ezek a jó baktériumok?

A baktériumok bennünk és rajtunk élnek. Minden testfelületünk és testüregünk, úgy mint a szánk, a gyomor-bélrendszer és a bőr sűrűn benépesült mikroorganizmusokkal. Ezeknek a baktériumoknak több mint 90 százaléka a beleinkben található, ezek alkotják az emberi szervezet legnagyobb mikrobiomját. „Kiemelkedő és egészségtámogató baktériumfaj a Lactobacillus és a Bifidobacterium fajok. Ezek közül használunk néhány baktériumot probiotikumként az emberi egészség megőrzésére” – mondja Adam Baker.

Hövekvő érdeklődés a mikrobiom és a probiotikumok iránt.

A Covid 19-világjárvány miatt a közelmúltban azt vettük észre, hogy az emberek nagy érdeklődést mutatnak az immunrendszerük erősítésének módjai iránt. „Az e mögött meghúzódó tudomány megértése és tanulmányozása lenyűgöző, és ez egy lenyűgöző időszak erre” – jegyzi meg Adam, aki azt is elmagyarázza, hogy „nagyon nagy figyelmet fordítunk a Chr. Hansennél a probiotikus törzsek fejlesztésére és működésük bemutatására. Nemcsak eladunk bizonyos termékeket bizonyos néven – a hatást a tudománynak kell alátámasztania. Ez lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy higgyenek a megfelelő probiotikumokban, és kitudják aknázni azok jótékony hatásait. A jövőben akár terápiás célokra is alkalmazhatók lesznek.”

Összefoglalva; mi a Chr. Hansennél arra összpontosítunk, hogy egyre jobban megértsük, hogyan élünk az ökoszisztémában a baktériumokkal, és hogyan befolyásolják egészségünket életünk különböző szakaszaiban, annak érdekében, hogy megtaláljuk a módszert a mikrobiomot alkotó baktériumok egyensúlyának helyreállítására és fenntartására.  

ch 300

TERMÉKEINKKEL KAPCSOLATBAN AZ ALÁBBI ELÉRHETŐSÉGEKEN ÉRDEKLŐDHET:

Dakó Éva
MTKI Kft. kereskedelmi osztályvezető
06 30 5423 673

Zapletál Zoltán
MTKI Kft. értékesítési menedzser. – tejipar
06 20 9435 976


Hivatkozások:

  1. Ruairi C. Robertson, Amee R. Manges, B. Brett Finlay, Andrew J. Prendergast, The Human Microbiome and Child Growth – First 1000 Days and Beyond, Trends in Microbiology, Volume 27, Issue 2, 2019, Pages 131-147 
  2. L. Putignani Front. Cell. Infect. Microbiol., 23 November 2012, Human gut microbiota: onset and shaping through life stages and perturbations, Lorenza Putignani*