A Graviera sajt a feta után a második helyen áll, mint Görögország legnépszerűbb sajtja.
A SAJT EREDETE
A görögök az első Graviera sajtot 1914-ben készítették el. A svájci Gruyère sajt receptje alapján készült, egy lényeges különbséggel: a tehéntejet juh- és kecsketejjel helyettesítették. Ezt az igen népszerű sajtot több város és falu is készíti Görögország szerte, mindegyik belecsempészve a maga specialitását, így régiónként különlegessé téve a terméket. Ezek közül három régió tartozik 1996 óta OEM státuszba, de a szigorú termelési szabályok kissé eltérnek. A juhtejből készült Graviera Agrafon készítésénél a kecsketej aránya a teljes tömegben nem haladhatja meg a 30%-ot. Ez a legkorlátozottabb gyártási mennyiség, és Európán kívül ritkán érhető el. A Graviera Naxou esetében a tehéntej dominál, legfeljebb 30% kevert juh- és kecsketej megengedett. A Graviera Kritis legfeljebb 20%-a tartalmazhat kecsketejet, és ennek mind szabadtartású állatoktól kell származnia. Főként Krétán, Leszboszban, Naxosban és Amfilochiában gyártják.
A SAJT JEGYEI:
MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?
Ételek:
A Graviera minden sajttál sztárja lesz, édes és diós ízével kellemes kontrasztot kínál. Jól párosítható friss gyümölcsökkel, például almával, körtével, szőlővel és fügével. Az egyik legjobb választás a „saganaki” elkészítéséhez, amely egy népszerű görög étel, ahol a sajtot olvadásig és aranybarnára sütik. Mivel remekül olvad, ezért kiváló választás főzéshez is, használhatjuk tésztaételekhez, rizottókhoz, hamburgerekhez és pizzákhoz. Enyhe édessége miatt a Graviera desszertként is tálalható. Kombináljuk gyümölccsel, például körtével és almával, majd csepegtessünk rá mézet.
Italok:
A Graviera kiválóan passzol különféle borokhoz, különösen a testes vörösborokhoz. Legyen az pinot noir, merlot vagy syrah, tökéletes borkóstolókhoz vagy egy egyszerű esti kikapcsolódáshoz.
Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.