Milyen a textúrája?

A Casu Marzu talán a világ legvisszataszítóbb sajtja: 8 milliméter hosszú, áttetsző kis nyűlárvák lakmároznak a sajtban, szivacsos, krémes és puha struktúrát adva neki. Ugyanakkor a lárvák kiválasztanak egy fehéres folyadékot is, amit az olaszok egyszerűen csak “lagrimának”, azaz könnycseppnek neveznek, és ez a fehér színű váladék egy édeskés ízt ad az amúgy erős ízű sajtnak. Ha sikerül legyőzni az érthető okokból fakadó undort, a Casu Marzu intenzív íze az érett gorgonzolára emlékeztethet, fűszeres utóíze órákon át megmarad.

Honnan származik?

A Casu Marzu magyarul annyit jelent, rothadó sajt. Olaszországban, Szardínia szigetén készítik, de nem a zamata miatt vívta ki az ismertséget, hanem az előállításának köszönhetően, ugyanis lárvák hemzsegnek a sajtban. A kóstolását nemcsak azért hagyják ki sokan, mert a fogyasztásához gusztus kell, hanem mert veszélyes is, hiszen parazitával fertőzött a tejtermék. A sajt 2009-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, azóta a világ legveszélyesebb sajtjaként tartják számon. A sajtot kereskedelmi forgalomba nem lehet hozni, de Szardíniában évszázadok óta fogyasztják a lárvákkal együtt.

Hogyan készül?

A juhtejet 35°C-ig melegítik, majd hozzáadják az oltóanyagot. Körülbelül 25 perc múlva kialakul a túró, amelyet formákba, majd 24 órával később sós lébe tesznek. Ezután a juhsajtot meleg, nedves helyre teszik, hogy az úgynevezett „sajtlegyek” meglátogassák és petéket helyezzenek el benne: ezek a sajtban fejlődnek ki, majd elkezdik azt lakmározni. Ahogy a lárvák átrágják magukat rajta, felpuhítják az érlelt sajtot, ennek köszönhetően megváltozik a sajt íze és textúrája is, nagyon aromás, órákig tartó utóízről számolnak be a kóstolók.

Casu marzu2
Casu marzu3

Milyen ételek mellé javasolják?

A helyiek kenyérre kenve, jófajta vörösborral szeretik fogyasztani. A fogyasztása során a sajt tetejét felnyitják, ugyanis a felső réteget a lárvák békén hagyják, viszont jól szemügyre lehet venni a krémes rétegben mozgó lárvákat. A szardíniaiak úgy tartják, hogy abból a sajtból már nem szabad enni, amelyben nem élnek a kukacok, mivel az azt jelenti, hogy megromlott. Mégis, ha valaki megkóstolná, de undorodik a mocorgó lárváktól, van megoldás. Két technikát alkalmaznak: a sajtot beteszik a hűtőbe, így a lárvák elpusztulnak, de a sajt minősége nem változik. A másik megoldás, ha a sajtot nejlonzacskóba csomagolják, így a lárvák az oxigénhiány következtében elkezdenek kiugrálni belőle, ezt a műveletet pattogó hang kíséri – ha a hang megszűnik, a lárvák elpusztultak, a tetemeket ki lehet szedegetni a sajtból, és ha még mindig bírja az ember gyomra, kenheti is a kenyérre a Casu Marzut.