A Redykołka sajtokat hagyományosan madár, szív vagy orsó formában készítik. Súlya nem haladhatja meg a 300 grammot, a legkisebb orsó alakú sajt súlya 30-60 gramm. A sajt belül sima és fehér, kívül a füstölés miatt aranysárga. Íze gazdag, zamatos, sós, füstös és fűszeres. A hagyomány szerint a sajtfigurákat mindig párban készítik, árusítják és ajándékozzák.


A SAJT EREDETE

Ennek az egyedülálló sajtnak az elkészítéséről az első információ 1748-ból származik, eszerint az oláh pásztorok készítették el, akik a cseh és a szlovák határ menti hegyvidéki tisztásokon legeltették juhaikat. Régen a Redykolkát gyakran pásztorok ajándékozták gyerekeknek vagy vendégeknek, és mindig páros számban adták. A név a lengyel redyk szóból ered, ami azt a szertartást jelenti, amikor a juhokat a hegyi legelőkre viszik, ott legeltetik és visszahozzák a hegyekből. A Redykołka sajtot a Cieszynski körzet és a Zywiecki kerület néhány településén állítják elő a Slesian régióban; az egész Nowotarski és Tatrzanski körzetben, Limanowski és Nowosadecki körzet néhány településén, a Kis-Lengyelország régióban. 2009-ben a Redykołka megkapta a védett termék EU-tanúsítványát.

Redykolka2
Redykolka2

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: füstös, sós és enyhén csípős
  • ILLATA: füstös
  • SZÍNE: belseje fehér, a külseje a füstölésnek köszönhetően aranysárga
  • ÁLLAGA: félkemény, omlós
  • FELHASZNÁLT TEJ: nyers juhtej, néha tehéntej keverékével
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Lengyelország
  • VÁLTOZATAI: nincs
  • ÉRLELÉSE: 7-10 nap

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

Jól párosítható különféle kísérőkkel, például ropogós kenyérrel, savanyúsággal vagy burgonyával, de kis mérete miatt önmagában, snackként is fogyasztható.

Italok:

Egy pohár testes vörösbor, például a merlot remek választás a sajt mellé.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.