A Redykołka sajtokat hagyományosan madár, szív vagy orsó formában készítik. Súlya nem haladhatja meg a 300 grammot, a legkisebb orsó alakú sajt súlya 30-60 gramm. A sajt belül sima és fehér, kívül a füstölés miatt aranysárga. Íze gazdag, zamatos, sós, füstös és fűszeres. A hagyomány szerint a sajtfigurákat mindig párban készítik, árusítják és ajándékozzák.
A SAJT EREDETE
Ennek az egyedülálló sajtnak az elkészítéséről az első információ 1748-ból származik, eszerint az oláh pásztorok készítették el, akik a cseh és a szlovák határ menti hegyvidéki tisztásokon legeltették juhaikat. Régen a Redykolkát gyakran pásztorok ajándékozták gyerekeknek vagy vendégeknek, és mindig páros számban adták. A név a lengyel redyk szóból ered, ami azt a szertartást jelenti, amikor a juhokat a hegyi legelőkre viszik, ott legeltetik és visszahozzák a hegyekből. A Redykołka sajtot a Cieszynski körzet és a Zywiecki kerület néhány településén állítják elő a Slesian régióban; az egész Nowotarski és Tatrzanski körzetben, Limanowski és Nowosadecki körzet néhány településén, a Kis-Lengyelország régióban. 2009-ben a Redykołka megkapta a védett termék EU-tanúsítványát.
A SAJT JEGYEI:
MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?
Ételek:
Jól párosítható különféle kísérőkkel, például ropogós kenyérrel, savanyúsággal vagy burgonyával, de kis mérete miatt önmagában, snackként is fogyasztható.
Italok:
Egy pohár testes vörösbor, például a merlot remek választás a sajt mellé.
Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.