Milyen a textúrája?

A Cream Cheese, vagy krémsajt egy fehér, lágy, krémes sajt. Enyhén sós és édes, könnyen kenhető. 

Honnan származik?

Krémsajtot először Európában készítettek, nem Philadelphiában, ahogyan azt általában hiszik. Az első változat a franciaországi Normandiából származik, ahol Neufchatel sajtnak hívták. Ez az eredeti francia krémsajt félpuha, omlós állagú volt. Az amerikai krémsajtot először az 1800-as évek végén kezdték el gyártani. Egy William Lawrence nevű, New York állambeli Chesterből származó farmer Neufchatel sajtot készített, amelyet a Park & ​​Tilfordnak, egy akkori New York-i nagy presztízsű élelmiszerboltnak adott el. Még gazdagabb ízvilágú sajtot kértek, amit Lawrence úgy készített, hogy a sajthoz tejszínt adott, és Neufchatel & Creamnek nevezte el. Ez volt az első amerikai Cream Cheese. 

Hogyan készül?

Készülhet tehéntejből, kecsketejből, juhtejből vagy ezek keverékéből. A tejet felmelegítik, majd kultúrát és természetes tejoltót adnak hozzá, ezután alvadni hagyják. A megalvadt tejet kis darabokra vágják, és kb. 8-10 óra ülepítés következik. A folyamat alatt a savó kiserken az alvadékból. Finoman, óvatosan kell bánni a lágy alvadékkal, hogy későbbiekben a sajt is lágy, krémes legyen. Az alvadékot egy szűrő segítségével kiszedik, nedves sajtkendővel bélelt tálba teszik úgy, hogy az alvadék darabok minél kevésbé törjenek össze. Megvárják, amíg lecsepeg a savó, végül selymes, pépes állagúra keverik.

Cream Cheese1
Cream Cheese2

Mivel érdemes fogyasztani?

A Cream Cheese leggyakrabban szendvicsekbe kerül, holott rengeteg lehetőség rejlik ebben a friss, üde alapanyagban. A levesektől a desszertig ezernyi dologhoz felhasználhatjuk. Különféle mártások, szaftok és raguk sűrítésére is tökéletes választás lehet a krémsajt.