Milyen a textúrája?

A La Fleur du Maquis rusztikus megjelenése ellenére nem egy erős ízű sajt. Édes, kellemesen gazdag és zamatos, illata pedig a korzikai vidék egyedi karakterét fejezi ki. Fiatalon enyhe, citrusos ízű, amely a sajt öregedésével édes, diós ízűvé válik. A kor előrehaladtával a sajtot kékesszürke penészgombák tarkítják, és a sajt magába szívja a kéreg gyógynövényes ízeit. 10-12 cm átmérőjű, 5-6 cm magas, súlya 600-700g.

Honnan származik?

Az 1950-es években létrehozott Fleur du maquis (más néven Brin d’amour) egy Korzikáról származó francia sajt. A név a maquis virágát jelenti, a maquis pedig a korzikai tájra utal.

Hogyan készül?

Hagyományosan készül, pasztőrözött juhtejből. A tejet a korzikai állatállományból gyűjtik, amelyet Korzika központjában termesztenek, természetes „parcours” étrenden (ami bármiből állhat, attól függően, hogy az állatok mit találnak útjuk során). Az alvasztás természetes oltóanyagon alapul. A formázást kézzel készítik, a sózást pedig akkor, amikor a sajt megszáradt. A szúrós kinézetű kéreg a le maquisból áll, amely a szigeten vadon termő őshonos gyógynövények aromás keveréke; gyógynövények, mint a kakukkfű, rozmaring, menta, oregánó és majoránna, hogy csak néhányat említsünk. A friss sajtokat kézzel vonják be szárított fűszernövényekkel, gyakran borókabogyóval és kis chilivel, és párás pincékben érlelik legalább két hétig, de akár több hónapig is.

Fleur Du Maquis1
Fleur Du Maquis2

Mivel érdemes fogyasztani?

Kakukkfüves mézzel vagy korzikai virágmézzel tálaljuk. A Fleur Du Maquis remekül passzol Albarinóval, Rizlinggel és Tempranillóval.