Milyen a textúrája?

A friss Brocciu frais sajt hófehér színű, enyhén szemcsés, krémes állagú, édes és tejes ízzel. Érettebb változatán, a Brocciu passut sajton két-három hetes érlelési idő után száraz, csíkos, elefántcsont színű kéreg képződik. A massza megszilárdul, és az érlelés során a kecske- vagy juhtúró íze erősebbé válik.

Honnan származik?

A Brocciu sajt, amelyet Korzika egyik nemzeti élelmiszerének tartanak, az egyetlen francia tejsavósajt, amelyet gyártanak. Előállítási területe magában foglalja a teljes Korzika-szigetet, valamint Észak-Korzika és Dél-Korzika 2 megyéjét. A sajt előállítási folyamata mitológiai eredetű: a legenda szerint a sajt receptjét néhány évezreddel ezelőtt Salamon király adta át a korzikai gazdáknak. Korzika ősidők óta a kérődzők tenyésztésében találta meg fő erőforrásait. A sajt 1983 óta rendelkezik bejegyzett eredetmegjelöléssel (AOC), 1996 óta pedig oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM). 

Hogyan készül?

A Brocciu sajt egyedülálló abban, hogy a sajtkészítés során visszamaradó tejsavóból készül. Az előállítási módszer a friss tejsavó felmelegítésével kezdődik, majd hozzáadják a sót, a nyers juh- vagy kecsketejet és 90°C-ig melegítik. Közben folyamatosan keverik, amíg a pehelyszerű alvadék elkezd kicsapódni. A moussehoz hasonló túrót hengeres, hagyományos szövésű gyékénybe vagy fattoghje nevű kosárformákba helyezik. 2-3 óra múlva a sajt már fogyasztható is, maximum pedig 3 hétig érlelhető.

Brocciu3
Brocciu2

Mivel érdemes fogyasztani?

A Brocciu számos Korzikán készült leves, zöldségrecept, omlett és péksütemény összetevője, de kiváló reggelire lekvárral vagy desszertként. A francia Ajaccio vagy Patrimonio borvidékek borai jól passzolnak a Brocciu sajt ízeihez.