A Brocciu nem csak sajt, a korzikai identitás és kulináris örökség becses szimbóluma. A friss, lágy tejsavósajtot, amelyet elsősorban juhtej- vagy kecsketejből készítenek, gyakran hasonlítják az olasz Ricottához a hasonló gyártási folyamata miatt. Ez a korzikai finomság azonban kitűnik jellegzetes ízprofiljával – tejes, enyhén csípős, egy csipetnyi citrusos felhanggal. Az állaga sima és krémes, így sokoldalú összetevője sós és édes ételeknek egyaránt. A Brocciu-t laktózmentessége is megkülönbözteti a többi sajttól. A gyártási folyamat során a laktóz teljesen eltávolítható, így ez egy csodálatos lehetőség azok számára, akik táplálkozási nehézségekkel küzdenek. A Brocciu sajt egyedülálló abban, hogy a sajtkészítés során visszamaradó tejsavóból készül. Az igazság az, hogy a Brocciu nem csak egy sajt, hanem a korzikai kultúra egy szeletje.


A SAJT EREDETE

A Brocciu, a Földközi-tengerhez tartozó Korzika szigetéről származó gyöngyszem egy olyan sajt, amely éppoly egyedi, mint a régió, ahonnan származik. A francia sziget rusztikus és élénk kulináris hagyományaiból született Brocciu Korzika gazdag gasztronómiai örökségének bizonyítéka.

A Brocciu sajt, amelyet Korzika egyik nemzeti ételének tartanak, az egyetlen francia tejsavósajt. Előállítási területe magában foglalja a teljes Korzika-szigetet. A sajt előállítási folyamata mitológiai eredetű: a legenda szerint a sajt receptjét néhány évezreddel ezelőtt Salamon király adta át a korzikai gazdáknak. Korzika ősidők óta a kérődzők tenyésztésében találta meg fő erőforrásait. A sajt 1983 óta rendelkezik bejegyzett eredetmegjelöléssel (AOC), 1996 óta pedig oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM). 

Brocciu3
Brocciu2

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: tejes, citrusos, enyhén csípős
  • ILLATA: enyhén tejes
  • SZÍNE: fehér
  • ÁLLAGA: sima, krémes lágy
  • FELHASZNÁLT TEJ: pasztőrözött kecske- és juhtej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Franciaország
  • VÁLTOZATAI: friss (Brocciu Frais) és préselt (Brocciu Passut)
  • ÉRLELÉSE: 2-3 óra maximum 3 hét

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

Akár egy darab ropogós kenyérre kenjük, akár egy kiadós levesbe keverjük, akár a hagyományos Fiadone tortában használjuk, a Brocciu Korzika ízét hozza a tányérjára.

Italok:

A francia Ajaccio vagy Patrimonio borvidékek borai jól passzolnak a Brocciu sajt ízeihez.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.