Milyen a textúrája?

Az Anthotyro egy hófehér, szilárd, de lágy textúrájú, tejes ízű sajt. Kétféle Anthotyros sajt létezik: száraz és friss. A friss fajta Anthotyro fresco néven ismert, lágy textúrájú és enyhe ízű. Az Anthotyro xero, amelyet hosszabb ideig érlelnek, gazdag, sós ízű és omlós állagú.

Honnan származik?

Az Anthotyro egy kecske- és juhtejből készült görög sajt. Az Anthotyro név virágos sajtot jelent, ami a vadon élő fűszernövények erős aromáira utal. Macedónia, Trákia, Thesszália, Peloponíszosz, Jón-szigetek, Égei-tengeri szigetek, Kréta és Epirus régiói évszázadok óta gyártják ezt a sajtot.

Hogyan készül?

Az elkészítése rendkívül könnyű, és nagyon hasonlít a Paneerhoz. Ennek a sajtnak az autentikus elkészítéséhez más sajtokból vagy joghurtokból származó savó szükséges. A tej hagyományosan juh és kecske keveréke, de tehéntejjel is elkészíthető. A tejet kb. 82-90°C-ra felmelegítik, majd hozzákeverik a savót és alacsony lángon, rendszeres keverés mellett addig főzik, amíg túró képződik és a folyékony rész már nem fehér, hanem átlátszóbb és sárgásabb lesz. Ezután kibélelnek egy szűrőt sajtkendővel és beleöntik a fazék tartalmát, majd hagyják a maradék savót lecsepegni. A friss Anthotyro 12 óra múlva fogyasztható, míg a xerot több napig érlelik és sózzák, hogy reszelhető állagú legyen.

Anthotyro3
Anthotyro2

Mivel érdemes fogyasztani?

A friss Anthotyrost gyakran fogyasztják reggelire mézzel és gyümölcsökkel, például almával, körtével és fügével, de felhasználják sós, olajjal, paradicsommal és vadon élő fűszernövényekkel készült ételekhez is. Az Anthotyro xero fogyasztása tésztákra (főleg spagettire) és salátákra reszelve ajánlott. Az Anthotyro fresco a legjobb párosítás fehér, száraz aromás borokkal, mint a Debina, Muscat és Malagousia, míg az érleltebb változat fűszeresebb, teltebb borokat kíván, mint például a Roditis, Vidiano és Robola.