Anthotyro egy enyhe, többnyire alacsony zsírtartalmú görög sajt, amelyet juh- vagy kecsketejből, vagy mindkettő kombinációjából készítenek. A sajtfajták többsége hófehér, szilárd, de mégis krémes állagú. Görögország számos régiójában hosszabb érlelésű, sós változatokat állítanak elő, amely nagyon izgalmas ízeket eredményez. Az elkészítése rendkívül könnyű, és nagyon hasonlít a Paneerhoz. Ennek a sajtnak az autentikus elkészítéséhez más sajtokból vagy joghurtokból származó savó szükséges.
A SAJT EREDETE
Az Anthotyro egy kecske- és juhtejből készült görög sajt, de tehéntejjel is elkészíthető. Az Anthotyro név virágos sajtot jelent, ami a vadon termő fűszernövények erős aromáira utal. Macedónia, Trákia, Thesszália, Peloponíszosz, Jón-szigetek, Égei-tengeri szigetek, Kréta és Epirus régiói évszázadok óta gyártják ezt a sajtot.
A SAJT JEGYEI:
MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?
Ételek:
A friss Anthotyro sajtot gyakran fogyasztják reggelire mézzel és gyümölcsökkel, például almával, körtével és fügével, de felhasználják sós, olajjal, paradicsommal és vadon termő fűszernövényekkel készült ételekhez is. Az Anthotyro xerot tésztákkal (főleg spagettivel) és salátákkal tálalják.
Italok:
Az Anthotyro fresco a legjobb párosítás fehér, száraz aromás borokkal, mint a Debina, Muscat és Malagousia, míg az érleltebb változat fűszeresebb, teltebb borokat kíván, mint például a Roditis, Vidiano és Robola.
Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.