Milyen a textúrája?

A Paneer egy fehér színű, félpuha, kéreg nélküli, nagyon enyhe, édeskés tejízű sajt. Hasonlít a túróhoz vagy a ricottához.

Honnan származik?

A Paneer szó az indiai és perzsa peynir szóból ered, amely sajtot jelent. Az afgán és perzsa közösségek valószínűleg a 16. század végén terjesztették el a sajtot Észak-Indiában. A sajt modernizálása – ami a tejsavval, például citromlével való elkészítésének folyamata – valószínűleg a 17. századi portugáloktól származott. Mostanra az egész világon megszokottá vált.  

Hogyan készül?

A Paneer sajt az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető sajt. Fontos, hogy a jó Paneerhoz nyers tehéntej kell, nem dobozos UHT, nem zsírcsökkentett, hanem lehetőleg házi, zsíros tej, és egy kevés citromsav vagy 10%-os ecet. Ezen kívül már csak egy szűrőre, egy laza szövésű konyharuhára vagy textilpelenkára van szükségünk.

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 liter teljes tej
  • 6 evőkanál citromlé

Elkészítés: A tejet felforraljuk, majd alacsonyra vesszük a lángot. Hozzáadjuk a citromlé felét és lassan kevergetve melegítjük tovább.

Ahogy elkezd kicsapódni a savó, lassú fokozatokban adjuk hozzá apránként a citromlé maradékát. Amikor már jól láthatóan elkülönül a zöldes, áttetsző folyadék és a túrószerű morzsalék, akkor egy tál fölé szűrőt helyezünk, amit aztán kibélelünk egy konyharuhával.

Ebbe öntjük a fazék tartalmát, hagyjuk lecsöpögni. A fennmaradt sajtot bebugyoláljuk és alaposan bekötözzük, kis tálba tesszük, ráteszünk egy másik tálat, arra pedig valamilyen súlyt helyezünk.

Így helyezzük a hűtőbe, ahol hagyjuk pihenni 1-3 órát, attól függően, mennyire szeretnénk lágy sajtot.

Paneer2
Paneer3

Mivel érdemes fogyasztani?

A Paneer sajt vitathatatlanul az indiai konyha egyik legnépszerűbb összetevője. Rendkívül jól működik szószos közegben, csirke helyett, spenóttal fogyasztva. Mivel nem olvadó sajtról van szó, serpenyőben megpirítva és grillezve is remek fogás. Gyakran adják hozzá currys ételekhez, mint például a Palak paneer vagy a Paneer makhani.