A gépi tanulást és a mesterséges intelligenciát az állatállomány kezelésének és felügyeletének forradalmasítására is használják. A baromfitól és tejelő tehéntől a sertésig az AI-alapú rendszerek képesek javítani az állattenyésztés és az állattartás minden aspektusát. A gépi tanulási algoritmusok a precíziós állattenyésztés szerves részét képezik. A gazdálkodók ezt arra használják, hogy egyszerűsítsék az állatok viselkedésének és jólétének nyomon követését, előre jelezzék a járványkitöréseket, és optimalizálják a takarmányozási ütemterveket. 

A mesterséges intelligencián alapuló technológiák használatával a termelők nyomon követhetik az állatok életkörülményeit. Ezáltal észlelhetik azokat az anomáliákat, amelyek kedvezőtlenül érinthetik őket.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a technológiai lehetőségek széles tárháza csak az egyik oldala az éremnek. Hiszen nem minden tesztelt vagy kifejlesztett technológia válik alkalmazhatóvá az adott állattartó telepen. Egy bevezetésre tervezett új technológiával szemben alapelvárás a stabil működőképesség, az adott igényre vonatkozó kielégítő képesség, valamint a személyzet számára a könnyű felhasználhatóság.

Vessünk egy pillantást a leggyakoribb felhasználási területekre, hogy megértsük az AI-ban rejlő lehetőségek spektrumát ebben a szektorban:

• állatok azonosítása,
• mérlegrendszerek automatizálása,
• az állatjólléti megfigyelés és a beteg állatok azonosítása,
• az ivási és táplálkozási magatartás megfigyelése,
• tevékenységminták, mozgás- és testtartáselemzés,
• hőstressz figyelése hőmérséklet-elemzéssel,
• legelők értékelése,
• keltetők optimalizálása.

A „Big Data” évek óta divatszónak számít a humán egészségügyben. Ahogy a számítógépek és alkalmazások egyre fejlettebbek, adathalmazokat elemezhetünk, és mélyebben megismerhetjük a betegségeket, minden eddiginél hatékonyabban figyeljük, kontrolláljuk és kezeljük ezeket.

Az állattenyésztési ágazat azon képessége, hogy gyorsan, hatékonyan és kimutathatóan megtalálja az egyensúlyt a termelékenység és a fenntarthatóság között, végső soron meghatározza jövőjét.


Forrás: https://agraragazat.hu/hir/agrar-allattenyesztes-allattartas-technologia-mezogazdasag/