Milyen a textúrája?
A Roncal egy kerek alakú sajt, amelynek héját kékesszürke penészréteg tarkítja. A sajt belsejében az elefántcsontfehértől a halványsárgáig terjedő paszta sűrű, rugalmas és enyhén szemcsés, apró, szabálytalan lyukakkal. Ahogy a Roncal érik, a krémes belső borostyánsárgává válik. Gazdag olajbogyó ízű, diós aromákkal.
Honnan származik?
A Roncal egy spanyol sajt, amelyet a Roncal-völgyben, Navarra északi részén, Spanyolország baszk területén készítenek. Ez az első spanyol sajt, amely megkapta a DOP (OEM) státuszt 1981-ben.
Hogyan készül?
A Roncal az észak-spanyolországi legendás Latxa és Aragonesa oveja juhfajták gazdag juhtejéből készül. Az évszaktól függően ezek a csordák a magas Pireneusokban vagy Navarra Bardena területén legelnek. 6-8 hónapig érlelik. Elkészítési módjai féltékenyen őrzött családi titkok, amelyeket nem írnak le, és szóbeli kommunikáción keresztül öröklődnek egyik generációról a másikra.
Mivel érdemes fogyasztani?
A Roncalt gyümölccsel, nyers zöldségekkel és pácolt sertéshússal tálalhatja. Hagyományosan az azonos régióból származó navarrai vörösborokkal fogyasztják.