Az Oscypek legtöbbször orsó alakú, dombormű díszítéssel csinosított aranysárga, kéreg nélküli, juhtejből készített, félkemény, lucfenyő felett füstölt sajt. Súlya 600 és 800 g között kell legyen, mérete pedig 17 és 23 cm között. Íze sós, füstös, a juhtejnek köszönhetően gazdag, enyhén édeskés. Az igazi Oscypek sajt csak április és október között kapható.


A SAJT EREDETE

Az Oscypek (vagy Ostyepka) egy hagyományos, sózott juhtejből készült füstölt sajt, amely a lengyelországi Tatra Podhale hegyvidéki régióból származik. A sajtkészítés ezen a vidéken a 12. századra nyúlik vissza, bár az Oscypek első feljegyzett receptje 1748-ból származik, és azóta is változatlan. Néha fizetőeszközként használták, például a pásztorok fizetésére, de a sajtokat ajándékba is adták az egyháznak vagy a király udvarának. Magukat a formákat továbbra is platánfából készítik a pásztorok, mivel ez az egyetlen fa, amely nem befolyásolja a sajt ízét. 2008-ban ez a sajt az EU oltalom alatt álló eredetmegjelölése alatt részesült.

Oscypek1
Oscypek1

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: sós, füstös, enyhén édeskés
  • ILLATA: finom, füstös
  • SZÍNE: aranysárga
  • ÁLLAGA: félkemény és rugalmas, legtöbbször orsó alakú, dombormű díszítéssel
  • FELHASZNÁLT TEJ: nyers juhtej, néha tehén- és kecsketejet is kevernek hozzá
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Lengyelország
  • VÁLTOZATAI: nincs
  • ÉRLELÉSE: 10-14 nap

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

Az Oscypek elkészítésének legnépszerűbb módja a serpenyőben sütés. Egyszerűen olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben közepes lángon, majd pirítsuk meg a sajtszeleteket. Az extra íz érdekében minden szeletet csomagoljuk egy darab baconba, majd tegyük vissza a serpenyőbe és pirítsuk addig, amíg a szalonna el nem éri a kívánt ropogósságot. Tálaljuk házi áfonyaszósszal vagy áfonyalekvárral.

Italok:

A legjobb választás egy pohár helyi sör, például a Żywiec vagy a Tyskie.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.