Milyen a textúrája?

A Halloumi egy fehér színű, éretlen, kéreg nélküli sajt, amely a mozzarellához hasonlít. Félkemény, enyhén szivacsos állaggal. Íze csípős és sós. Nyersen fogyasztva a Halloumi sima és kissé gumiszerű, sós jegyekkel, serpenyőben vagy grillen sütve viszont kívülről gyönyörűen ropogós és zamatos lesz, belül pedig érzékien megolvad.

Honnan származik?

A Halloumi sajt Ciprus szigetéről származik. Juh- vagy kecsketejből, vagy mindkettőből egyszerre készül. A sajt eredetéről számos elmélet létezik, de a legtöbb forrás szerint az ókori Görögországból származik.

Egy elmélet szerint ezt a sajtot először a bronzkorban készítették Cipruson, amikor a helyi pásztorok kipróbálták a sajtkészítés egy új módját. Egy másik elmélet szerint a halloumi akkor alakult ki, amikor Ciprus az Oszmán Birodalom uralma alatt állt. A helyi pásztorok akkoriban szódát használtak a sajt puhítására, és ezt a módszert később felváltotta a tejszín használata. A halloumi sajtot ma már nemcsak Cipruson, hanem más országokban is fogyasztják, például Görögországban, Törökországban, Izraelben, Ausztráliában és egész Európában. 2021-ben a Halloumi megszerezte az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) státuszt. 

Hogyan készül?

A tejet felmelegítik, és oltót vagy vegetáriánus oltót adnak hozzá. Amikor túró képződik, felvágják, a savót lecsepegtetik, a túrót hagyják megszilárdulni, majd formákba préselik. A sajtot ezután vízben vagy savóban buggyantják, és ez a további melegítési lépés biztosítja a halloumi olvadásállóságát. A sajtot ezután megsózzák (és hagyományosan mentával megszórják), és három-öt napon belül frissen fogyasztható is. Egyébként sós lében tartósítható és több hónapig érlelhető, ami hozzájárul a sós ízhez. A legtöbb sajttal ellentétben a halloumi előállításához nem használnak savat vagy savtermelő baktériumokat. 

Halloumi02
Halloumi3

Mivel érdemes fogyasztani?

A halloumi arról ismert, hogy jól bírja a magas hőmérsékletet, ezért grillezéshez és sütéshez is kedvelt alapanyag. Rétegezze salátákba vagy tálalja görögdinnyével, ahogy Cipruson szokás. Fogyasszon mellé egy pohár pinot noirt vagy kékfrankos bort.