Milyen a textúrája?

A Tronchon egy félpuha sajt, amelyet tehén-, kecske- és juhtej keverékéből készítenek. Lapított földgömb alakú, mély kráterrel. Három hónapos érlelés után a sajt természetes kérget képez, amely sima, fényes és krémes. Íze aromás, vajas, az érleltebb változat fejlettebb ízű, gombás és diós utóízzel.  

Honnan származik?

A Tronchon sajtot az Alto Maestrazgo régióban, a Sistema Ibérico-hegység szívében, Teruel (Aragónia déli részén), Castellón (Valencia közösség) és Tarragona (Katalónia) tartományokban készítik. Ez egy magas, vad terület, túlnyomórészt mészkősziklákkal, amelyek magas gerinceket képeznek, amelyek az évek során mély szurdokokat vájó folyórendszer között emelkednek ki. Ezt a sajtot már a Don Quijote folytatása is említi, ezért legalább 400 évesre becsülik.

Hogyan készül?

A tejet 30°C-ig melegítik, hozzáadják az oltót, majd legalább fél órán át keverik. Miután kialakult a túró, egy széles pengéjű késsel minden irányból bevagdossák, amíg apró darabokra nem válik. Ezután legfeljebb 35 °C-ra melegítik fel, miközben az alvadékot folyamatosan lapátokkal keverik. Ez lehetővé teszi, hogy a rizs méretű szemek (az alvadék jelenlegi formája) összezsugorodjanak, és a lehető legnagyobb mennyiségű savót távozzon. Amikor a tartály eléri a 32 és 35 °C közötti hőmérsékletet, a keverést leállítják, és a sajtot egy ideig állni hagyják. Ha már jól lecsepegtetett, a túrót összenyomják, hogy a maradék savót is kipréseljék belőle, majd 25 percig pihentetik. A keveréket a sajt sajátos formájába töltik, 30-90 napig érlelik attól függően, mennyire szeretnének lágy sajtot. 

Tronchon2
Tronchon3

Mivel érdemes fogyasztani?

Tökéletes párosítás más spanyol sajtokkal, mint például a Monte Enebro és az Afuega l’Pitu, de ropogós pirított kenyérre kenve is fantasztikus. Száraz fehérborokhoz és búzasörökhöz is jól passzol.