Milyen a textúrája?

A Burgos egy fehér, kéregtelen és hengeres sajt, szélei gyakran barázdáltak. Enyhén szilárd, krémes állagú. Édes tejízű, enyhén sós és savanyú lecsengéssel. A sajtot vizes, tejszerű folyadékba csomagolják és tárolják, ezért sokan a mozzarellához hasonlítják.

Honnan származik?

A Burgos sajt arról a kasztíliai városról kapta a nevét, ahol készítik, és Castilla y León egyik legrangosabb sajtjaként tartják számon a Villalón mellett. Az Angulo család alkotta meg 1915-ben, 2003-ban pedig a család 4. generációja létrehozta a Lácteas Flor de Burgos SL vállalatot, valamint egy új gyárat építettek Burgosban, hogy a legfejlettebb technológiával sajt- és tejtermékeket állíthassanak elő.

Hogyan készül?

A Burgost hagyományosan juhtejből készítik, bár manapság gyakran tehéntejből vagy juhtej és tehéntej keverékéből készül. A tejet 34°C-ig melegítik, majd kalcium-kloridot és oltót kevernek hozzá. Kb. egy óra múlva túró keletkezik, amelyet bevagdosnak, majd 5 percig forralnak. Pár perc pihentetés után a keveréket egy sajtkendővel bélelt szűrőedénybe öntik és megvárják, amíg a savó lecsepeg. Ez nagyjából 2-3 órát vesz igénybe, majd hűtőszekrénybe helyezik, 24 óra múlva pedig a sajt készen is áll a fogyasztásra.

Burgos2
Burgos3

Mivel érdemes fogyasztani?

Bár önmagában is fogyasztható, a Burgost általában más ételek kísérik. Gyakran fogyasztják desszertsajtként mézzel vagy cukorral, de gyümölcshöz és kenyérhez is remekül passzol. Enyhe íze ellenére jól illik habzó, száraz fehérborokhoz.