A Burgos sajt tiszta fehér, kerék alakú sajt, oldalt hullámos barázdákkal, felül és alul bordázott ékekkel. Nem pasztőrözött, friss, nedves, mégis gumiszerű és krémes sajt. Az íze olyan, mint a friss tej, enyhén savas és sós.. A sajtot vizes, tejszerű folyadékban tárolják és csomagolják, ezért sokan a mozzarellához hasonlítják.


A SAJT EREDETE

A „Queso de Burgos” néven is ismert burgosi ​​sajt egy azonos nevű tartományról kapta a nevét Spanyolországban, a Castille-Leon régióban. Az Angulo család alkotta meg 1915-ben, 2003-ban pedig a család 4. generációja létrehozta a Lácteas Flor de Burgos SL vállalatot, valamint egy új gyárat építettek Burgosban, hogy a legfejlettebb technológiával sajt- és tejtermékeket állíthassanak elő.

A Burgos sajtot régebben juhtejből készítették, de manapság tehéntejből vagy juhtej és tehéntej keverékéből (nyers vagy pasztőrözött) is készítenek variációkat. Elkészítésének hagyományos módja 10 napig tartó érlelést igényelt. De a mai fejlett technológiával a Burgos sajt elkészítése körülbelül 30 napra meghosszabbítható.

Burgos2
Burgos3

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: édes tejes, enyhén sós és savanyú lecsengéssel
  • ILLATA: enyhén tejes
  • SZÍNE: fehér
  • ÁLLAGA: friss, lágy krémes
  • FELHASZNÁLT TEJ: hagyományosan juhtejből készítik, manapság tehéntejből vagy juhtej és tehéntej keverékéből
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Spanyolország
  • VÁLTOZATAI: nincs
  • ÉRLELÉSE: rövid, 10-30 nap

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

Bár önmagában is fogyasztható, a Burgost általában más ételek kísérik. Gyakran fogyasztják desszertsajtként mézzel vagy cukorral, de gyümölcshöz és kenyérhez is remekül passzol.

Italok:

Válasszon egy könnyű fehérbort vagy egy gyümölcsös vörösbort, hogy kiegészítse a sajt enyhe ízét. A spanyol borok, mint például a rueda-i verdejo vagy a fiatal tempranillo remek választás.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.