A Burgos sajt tiszta fehér, kerék alakú sajt, oldalt hullámos barázdákkal, felül és alul bordázott ékekkel. Nem pasztőrözött, friss, nedves, mégis gumiszerű és krémes sajt. Az íze olyan, mint a friss tej, enyhén savas és sós.. A sajtot vizes, tejszerű folyadékban tárolják és csomagolják, ezért sokan a mozzarellához hasonlítják.
A SAJT EREDETE
A „Queso de Burgos” néven is ismert burgosi sajt egy azonos nevű tartományról kapta a nevét Spanyolországban, a Castille-Leon régióban. Az Angulo család alkotta meg 1915-ben, 2003-ban pedig a család 4. generációja létrehozta a Lácteas Flor de Burgos SL vállalatot, valamint egy új gyárat építettek Burgosban, hogy a legfejlettebb technológiával sajt- és tejtermékeket állíthassanak elő.
A Burgos sajtot régebben juhtejből készítették, de manapság tehéntejből vagy juhtej és tehéntej keverékéből (nyers vagy pasztőrözött) is készítenek variációkat. Elkészítésének hagyományos módja 10 napig tartó érlelést igényelt. De a mai fejlett technológiával a Burgos sajt elkészítése körülbelül 30 napra meghosszabbítható.
A SAJT JEGYEI:
MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?
Ételek:
Bár önmagában is fogyasztható, a Burgost általában más ételek kísérik. Gyakran fogyasztják desszertsajtként mézzel vagy cukorral, de gyümölcshöz és kenyérhez is remekül passzol.
Italok:
Válasszon egy könnyű fehérbort vagy egy gyümölcsös vörösbort, hogy kiegészítse a sajt enyhe ízét. A spanyol borok, mint például a rueda-i verdejo vagy a fiatal tempranillo remek választás.
Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.