Milyen a textúrája?

A Queijo Rabaçal sajt henger alakú, átmérője 10–12 cm, vastagsága 3,3–4,2 cm, tömege pedig 300–500 gramm között változik. Félkemény sajt, sárga kérge egyenletes, sima, száraz és enyhén olajos, fehér belsején szabálytalan lyukak találhatók. Íze finom, kellemesen édes, enyhén fűszeres. 

Honnan származik?

A Queijo Rabaçal OEM eredete messzire nyúlik vissza. Nevét egy Rabaçal nevű faluról kapta, amely egykor Coimbra Comarcához tartozott. A legrégebbi írásos utalás erre a sajtra 1139-ből származik. Ma a Lisszabontól 200 km-re északra fekvő Beira Litoral tartományban készül.

Hogyan készül?

Ez a félkemény sajt kétharmad juhtej és egyharmad kecsketej keverékéből készül. A Rabaçal sajt jellegzetes íze abból adódik, hogy a Coimbra régió juhai és kecskéi nagymértékben legelnek egy helyi kakukkfűfajtán, amely bőségesen nő a legelőkön, és sajátos ízt kölcsönöz a tejnek. A kétféle tejet muszlinszöveten átszűrik, ezután felmelegítik és sózzák, majd 30°C-on 45 percig koagulálják. Ehhez a folyamathoz természetes, kecskéből származó oltót használnak. A kapott túrót a formákba helyezik, és kézzel préselik. Egyik nap az egyik oldalát sózzák, másnap a sajtot megfordítják és a másik oldalát. Ezután a sajtokat kiveszik a formákból, megmossák és egy kendőbe teszik. 20 napig érlelik, legfeljebb 85%-os páratartalom mellett, 10°C és 15°C közötti hőmérsékleten.

Queijo Rabacal2
Queijo Rabacal3

Milyen ételek mellé javasolják?

Fogyasztható előételként, étkezés végén vagy délutáni uzsonnaként. Félkemény állapotban kenyérrel, dióval, mézzel és jeropigával, egy nagyon édes Grappával illik. Az érettebb változat ideális egy szelet ropogós friss kenyérrel és egy pohár jó helyi vörösborral.