Az Akkawi sajt egy hagyományos közel-keleti finomság, amely sima textúrájáról és enyhe ízéről híres. Tökéletes azok számára, akik értékelik a visszafogott, mégis finom ízeket.


A SAJT EREDETE

Az Akkawi (más néven Akawi, Akawieh vagy Ackawi) sajt a Levante régióból származik, nevét Akko (Acre, mai Izrael) kikötővárosról kapta. Ez egy hagyományos közel-keleti sajt. A sajt pontos története nem jól dokumentált, de valószínű, hogy évszázadok óta része a közel-keleti konyhának. Napjainkban is Palesztina, Ciprus, Libanon és Szíria az Akkawi sajtgyártás fő területei.

Akkawi sajt
Akkawi sajt

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: visszafogott, enyhén tejes és sós
  • ILLATA: enyhén tejes
  • SZÍNE: fehér
  • ÁLLAGA: félpuha, kissé szivacsos állaggal
  • FELHASZNÁLT TEJ: pasztőrözött tehéntej, de készülhet juh- vagy kecstejből is
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Levante régió, Közel-Kelet
  • VÁLTOZATAI: friss és fűszeres
  • ÉRLELÉSE: 2 hónap

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

Az Akkawi sajtot gyakran használják a közel-keleti konyhában, különösen olyan ételekben, mint a manakish és a sambusak. Salátákhoz vagy szendvicsekhez is remek választás, ezenkívül gyakran sajttálon szolgálják fel, és önmagában, keksszel vagy kenyérrel fogyasztják. Melegítve inkább megpuhul, mint teljesen megolvad, így tökéletes grillezett vagy sült ételekhez.

Italok:

Ami a borkompatibilitást illeti, a chardonnay és a roussanne borok a legjobb párosítások.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.