A Chechil sajt külsőleg rendkívül karakteres, általában fonott vagy hálószerű textúrával rendelkezik, mely a hagyományos készítési folyamatok eredménye. Elkészítése szakértelmet és tapasztalatot igényel, hogy a végeredmény egy olyan sajt legyen, amely magában hordozza az ősi hagyományok és az ízvilág tökéletes harmóniáját. A sajt általában tehéntejből készül, de gyakran juh- vagy kecsketejjel keverik. A tejet felmelegítik, majd oltót adnak hozzá a túró előállításához. Ezután a túrót kinyújtják, és még forrón hosszú, vékony szálakká sodorják és csavarják. A teljes érésig, majdnem egy hónapig sós oldatban tárolják.


A SAJT EREDETE

Az örmény szálas sajtként is emlegetett Chechil egy hagyományos örmény sajt, amelyet szálas és rostos textúra jellemez. Valószínűleg nomád törzsek fejlesztették ki, akiknek szükségük volt a tej és a sajt tartósítására hosszú utazásuk során. Az 1915-ös örmény genocídium után az örmény menekültek terjesztették el Szíriában, Törökországban pedig gyakran Çeçil vagy Çeçil Peyniri néven emlegetik, és generációk óta kedvelt nassolnivalóként fogyasztják. A „chechil” kifejezés valószínűleg a helyi nyelvből származik, és a sajt speciálisan szálazott, fonott textúrájára utal, mely meghatározó lépés a sajtkészítési folyamat során. A sajt népszerű a Közel-Keleten, és végül Kelet-Európába is eljutott, ahol Chechil vagy Sulguni néven vált ismertté. Ma a Chechil számos országban népszerű, köztük Törökországban, Azerbajdzsánban, Grúziában és Iránban. A világ más részein is gyártják, például Oroszországban és az Egyesült Államokban.

Az örmény szálas sajtként is emlegetett Chechil egy hagyományos örmény sajt
Az örmény szálas sajtként is emlegetett Chechil egy hagyományos örmény sajt

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: sós, füstös
  • ILLATA: karakteres és intenzív, a füstös és tejes jegyek harmonikus keverékét árasztja
  • SZÍNE: halványsárgától a narancssárgásig terjedhet
  • ÁLLAGA: ruganyos, szálas és kissé rágós, hasonló a mozzarellához
  • FELHASZNÁLT TEJ: pasztőrözött tehéntej, gyakran juh- és kecsketej kombinációjával
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Örményország
  • VÁLTOZATAI: normál és füstölt
  • ÉRLELÉSE: 3-4 hét

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

A Chechil sajtot általában snackként fogyasztják, de jól párosítható olívabogyóval, savanyúsággal és kenyérrel, valamint salátákban és szendvicsekben is kedvelt alapanyag. Gyakran felhasználják sütőben sült ételekhez, mert a sajt karamellizálódik és ráköt a tetejére, amely gazdag és ízletes réteget képez. Szívesen fogyasztják édes ételekkel, például mézzel vagy gyümölcskonzervekkel, hogy kiegyensúlyozzák a sós ízt.

Italok:

Európában számos bárban a sör kísérőjeként fogyasztják, és bizonyos sörstílusok kivételesen jól egészítik ki az ízeket. A komlós és malátás sörök, például az IPA, az ambre ale és a stout mind harmonikusan párosul a Chechil füstös, sós ízével.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.