A Chechil sajt külsőleg rendkívül karakteres, általában fonott vagy hálószerű textúrával rendelkezik, mely a hagyományos készítési folyamatok eredménye. Elkészítése szakértelmet és tapasztalatot igényel, hogy a végeredmény egy olyan sajt legyen, amely magában hordozza az ősi hagyományok és az ízvilág tökéletes harmóniáját. A sajt általában tehéntejből készül, de gyakran juh- vagy kecsketejjel keverik. A tejet felmelegítik, majd oltót adnak hozzá a túró előállításához. Ezután a túrót kinyújtják, és még forrón hosszú, vékony szálakká sodorják és csavarják. A teljes érésig, majdnem egy hónapig sós oldatban tárolják.
A SAJT EREDETE
Az örmény szálas sajtként is emlegetett Chechil egy hagyományos örmény sajt, amelyet szálas és rostos textúra jellemez. Valószínűleg nomád törzsek fejlesztették ki, akiknek szükségük volt a tej és a sajt tartósítására hosszú utazásuk során. Az 1915-ös örmény genocídium után az örmény menekültek terjesztették el Szíriában, Törökországban pedig gyakran Çeçil vagy Çeçil Peyniri néven emlegetik, és generációk óta kedvelt nassolnivalóként fogyasztják. A „chechil” kifejezés valószínűleg a helyi nyelvből származik, és a sajt speciálisan szálazott, fonott textúrájára utal, mely meghatározó lépés a sajtkészítési folyamat során. A sajt népszerű a Közel-Keleten, és végül Kelet-Európába is eljutott, ahol Chechil vagy Sulguni néven vált ismertté. Ma a Chechil számos országban népszerű, köztük Törökországban, Azerbajdzsánban, Grúziában és Iránban. A világ más részein is gyártják, például Oroszországban és az Egyesült Államokban.
A SAJT JEGYEI:
MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?
Ételek:
A Chechil sajtot általában snackként fogyasztják, de jól párosítható olívabogyóval, savanyúsággal és kenyérrel, valamint salátákban és szendvicsekben is kedvelt alapanyag. Gyakran felhasználják sütőben sült ételekhez, mert a sajt karamellizálódik és ráköt a tetejére, amely gazdag és ízletes réteget képez. Szívesen fogyasztják édes ételekkel, például mézzel vagy gyümölcskonzervekkel, hogy kiegyensúlyozzák a sós ízt.
Italok:
Európában számos bárban a sör kísérőjeként fogyasztják, és bizonyos sörstílusok kivételesen jól egészítik ki az ízeket. A komlós és malátás sörök, például az IPA, az ambre ale és a stout mind harmonikusan párosul a Chechil füstös, sós ízével.
Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.